Предизборно Станишев иска да чисти вместо Борисов

Правителството решава в четвъртък дали да обяви криза заради боклука в София

Сергей Станишев<br />

© Асен Тонев

Сергей СтанишевМинистерският съвет може да изземе функциите на общината по почистването на София, ако реши да обяви кризисно положение в града заради ситуацията с боклука. На днешното си заседание кабинетът ще обсъжда мярката, предложена в доклад на министерствата на околната среда, здравеопазването и регионалното развитие. Документът беше представен само 24 часа след като премиерът Сергей Станишев нареди написването му. Събитията се развиха мълниеносно, но две седмици след като събирането на отпадъците беше подновено и години, откакто столицата има проблеми със сметта.


Ако министрите подкрепят идеята, държавата ще изземе изцяло функциите на общината при управлението на отпадъците. На гласуване от министрите ще бъде подложено и предложението за обявяване на сметището в Суходол за национален обект, което означава, че и то ще се ръководи от централната власт. Ще се търси и алтернативно депо, се разбира от доклада. Разпоредбите в Закона при управление при кризи дават право на кабинета да сключи договор с фирма или фирми, които да поемат почистването на града на мястото на избраните преди две седмици от общината осем дружества. Посоченият от правителството чистач може да работи до отменянето на кризисното положение, което отново става с решение на Министерския съвет. Правителството може да изиска от общината като "причинител на вредите" да плати за услугите на избраната от него фирма. Сред социалисти се говори, макар и неофициално, че единствената фирма, която е в състояние да поеме чистенето на цяла София, е "изгонената" преди по-малко от месец от кмета Бойко Борисов "Новера". От правителството не поясниха дали това са намеренията им, а от министерството на околната среда отказаха коментар. Имаме готовност да започнем да чистим веднага, каза пресаташето на "Новера" Димитър Димитров, но уточни, че засега никой не е поискал подобно нещо.


Криза с боклука няма, отговори минути след като от "Дондуков" 1 обявиха новината кметът Бойко Борисов, който е в Москва за Дните на София в руската столица. "Няма да позволим на Станишев да върне концесията на Вълка", каза още той, цитиран от "Фокус". От няколко месеца Борисов твърди, че зад "Новера" все още стои бившият й собственик Румен Гайтански-Вълка. "Вълка, Станишев и Доган са едно и също", обясни по-рано през деня кметът. "Разбирам желанието на правителството да отклони общественото внимание, но това няма да върне безвъзвратно изгубените европейски пари, нито ще промени докладите на Брюксел в положителна посока", контраатакува Борисов. "София не е била толкова чиста. Всеки ден ходя и броя чистачките", продължи той. След среща с московския си колега Юрий Лужков кметът обобщи: "Ние сме като Сталинград през Втората световна война. Обградени сме от правителството, което иска да направи София гето... Трябва да издържим още един месец. Влизаме в избори. Победата ще бъде за нас", завърши лидерът на ГЕРБ - най-големия конкурент на БСП за предстоящия вот за Народно събрание и Европарламент.
Бойко Борисов да си гледа работата и да не обвинява непрекъснато, защото на всички е видно, че София е най-мръсната столица в Европа, отговори премиерът Станишев от Перущица. "Стана вече стил на Борисов да очерня България в чужбина пред чужди политици. Това показва, че той не може да води дебат за политиката и управлението на страната, а само обвинява чрез медиите", обяви министър-председателят и лидер на БСП. "Не ме интересуват нито вълци, нито зайци, нито тикви и други представители на флората и фауната. За мен е важното София да е чиста, а това не е така в момента", добави той.


Предложението за обявяване на криза е мотивирано с това, че общината "извършва неадекватно дейностите по събирането, извозването и депонирането на битовите отпадъци". Аргументите за това са, че липсва "адекватно депо", на което да се изхвърлят боклуците, технологии за разделно сметосъбиране, цялостна стратегия за решаване на проблема с боклука, както и неспазване на националната стратегия за управление на отпадъците. Сред посочените прегрешения на общината е и сключването на договор с концесионер, в който не са гарантирани интересите на общината и на софиянци. Аргумент правителството да се заеме с боклука е и екологичният проблем, предизвикан от неизвозените все още бали от площадките край града. Столичната община е създала ситуация на сериозна заплаха за общественото здраве и за нанасяне на все по-големи екологични щети и това се превръща във въпрос на национална сигурност, се казва в доклада на министрите. Министрите аргументират решението си и с европейска директива, която задължава държавите да се намесват в подобни ситуации.


Протоколи от проверки на Регионалната инспекция за опазване и контрол на общественото здраве, изпратени в Столична община, не установяват съществени нарушения в дейностите по сметосъбирането, съобщиха от пресцентъра на общината. Оттам добавиха, че юристите им в момента проучват какво ще се случи, ако правителството обяви кризисно положение. По-рано през деня заместниците на Борисов обясниха, че все още не са подписали договорите с новите осем фирми, които чистят града на мястото на "Новера". Не е ясно дали при криза ще могат да го направят.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK