Парламентът отхвърли промените за безконтролното следене в интернет

Парламентът отхвърли промените за безконтролното следене в интернет

© Георги КожухаровСъс 74 гласа "за", 78 "против" и 3 "въздържал се" парламентът отхвърли промените в Закона за електронните съобщения, даващи безконтролен достъп на МВР до данните от интернет и телефонни разпечатки. При първоначалното гласуване на измененията 89 депутати бяха "за", 74 "против", а шестима се въздържаха и така измененията щяха да минат на първо четене. Председателят на вътрешната комисия Минчо Спасов (НДСВ) обаче поиска прегласуване и призова да се спести "посещението на този закон" в Конституционния съд. При прегласуването и след като бяха събрани картите на неприсъстващите в залата депутати, текстовете бяха отхвърлени.


Така пропадна и четвъртият пореден опит на спецслужбите да си осигурят получаването на трафичните данни без разрешение на съдия. През ноември м.г. Върховният административен съд (ВАС) отмени като противоконституционна наредбата, с която под обтекаемата формулировка "за нуждите на оперативно-издирвателната дейност" МВР можеше да взима информацията и то с т. нар. пасивен достъп до сървърите чрез компютърен терминал, като така не се налагаше дори да изпраща искане до мобилните и интернет операторите.


През февруари парламентът пък отхвърли искането на спецслужбите сред законите, по които ще се събират данните, да се впише и законът за МВР, като така отново щеше да се преодолее изискването информацията да се получава след разрешение на съдия и за посочване на основателни мотиви за искането. Тогава проверка на "Дневник" показа, че текстът, включващ закона за МВР сред нормите е дописан неясно от кого, въпреки че ресорната комисия - по транспорт, не го е гласувала изобщо. След дълги дискусии депутатите отхвърлиха и този опит за безпроблемно следене и решиха данните да се получават само за разкриване на тежки престъпления и да има санкция на съдия.
Още в следващите дни ръководството на вътрешното министерство реагира остро на промените и обяви, че така ще бъде възпрепятствано да работи по горещи следи на престъпления, които не се водят тежки, като детска порнография например. Работата на спецслужбите според него се забавяла сериозно от необходимостта да се получава съдебно разрешение. Политици репликираха, че при спешни случаи законите позволяват да се събират данните и без разрешение на съдия, а 24 часа след това да се получи такава санкция. Те дори казаха, че са склонни на компромис и биха могли да запишат към тежките престъпления и такива, които са сериозни, но не се водят тежки.


Въпреки това само двайсетина дни след решението на парламента, МВР инициира изменения в закона за електронните съобщения и чрез депутати от БСП, ДПС и независими ги внесе в парламента. Те отново предвиждат пасивен достъп чрез интерфейс до информацията и отново за отхвърлената от ВАС нужда "за оперативно-издирвателната дейност". Промените предизвикаха сериозни спорове в парламента, водещата комисия по транспорт включи обсъждането на измененията в дневния си ред извънредно и въпреки че председателят й Йордан Мирчев (НДСВ) и опозицията напусна, БСП и ДПС подкрепиха текстовете. Решението на комисията беше оспорено, но ръководството на парламента го допусна за разглеждане в пленарна зала.


Впоследствие парламентарните комисии по вътрешен ред и по евроинтеграция отхвърлиха измененията. По тях има и негативно становище от парламентарния отдел, отговарящ за синхронизирането на законодателството с правото на ЕС. Омбудсманът също възрази.


Председателят на парламента Георги Пирински (БСП) преди няколко дни също се съгласи, че трябва да се намери по-точният баланс между правата на гражданите и необходимостта да не се спъва работата на МВР. Той намекнал на опонентите на промяната, че ще съдейства текстовете да бъдат редактирани, така че да не се стига до безконтролно следене на хората. И според него, както и според опозицията и НДСВ, будят съмнение данните за искани справки за телефонни разпечатки и интернет трафик - 330 000 справки на година за 40 000 лица.

Коментари (51)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на има надежда
  *****
  Неутрално

  Този пример показва как - дори в БГ - е възможно по конкретен казус със защита на свободата и правата ни да се обединят читави политици (М.Спасов, нищо че е от ндсв) с гражданите, които имат съзнание за себе си като автономни и свободни същества.
  Трудно е, но става.
  Дано да става по-често.
  Но това зависи от нас - на първо време на изборите. Гласувайте, граждани!

 2. 2 Профил на Богомил
  Богомил
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Миков, Миков, потъна предизборното следене. И държавата започна да потъва. Но потъва само за некъдърните комунисти.

 3. 3 Профил на гражданин
  *****
  Неутрално
 4. 4 Профил на охх....
  *****
  Неутрално

  Браво!

  Въпреки че цикличността на събитието хвърля лека сянка над увереността в интелекта и способностите за усвояване на информация у някои политици.

 5. 5 Профил на fantomas
  fantomas
  Рейтинг: 623 Неутрално

  Ебаси, добре, че са го отхвърлили (макар и с толкова малка разлика), че ще стане пак шоу пред Парламента.

 6. 6 Профил на Ох!
  *****
  Разстроено

  По-скоро заглавието можеше да е:" Само седем гласа по-малко попречиха на Парламента да погази Конституцията! "
  Облекчаващо, но и тъжно!

 7. 7 Профил на 6
  *****
  Неутрално

  Ушев пак ще пробва внимавайте.!!!

 8. 8 Профил на _az_
  _az_
  Рейтинг: 425 Неутрално

  " къроковдството на вътрешното министерство"

  Тази печатна грешка всъщност може би не е много грешка - дали не се ръководи от къра това министерство ? Като гледам какви овчи закони предлагат...

 9. 9 Профил на Демократът
  *****
  Неутрално

  Все пак имало и разумни хора сред управляващите!!!
  То било чудо!

 10. 10 Профил на Uncle Che
  *****
  Неутрално

  "Със 74 гласа "за", 78 "против" и 3 "въздържал се" парламентът отхвърли промените в Закона за електронните съобщения......" Ако се не лъжа сбора от гласовете е 155 ?????????? От 240 депутати - где са останалите бе???? Като се има предвид че поне половината от тях са гласували с две карти. значи е имало не -повече от 80 депутата. Къде е кворума бе идиоти такива? На тези всичките трябва да им спретнем една ескурзия с кораб през Аденския залив и повече да не се връщат. Защото са по-големи пирати от онези там.

 11. 11 Профил на p.valkova
  p.valkova
  Рейтинг: Любопитно

  Ченетата се самозабравиха, така както и политиците - с 330 000 справки за 40 000 лица НА ГОДИНА МВР не може да озапти престъпността. Това говори ясно за целите и ефективността на министерството - целите са всякакви други, но не и защита на правата на гражданите. И хайде стига с нелепи обяснения - правата на гражданите, разписани в Конституцията, относно неприкосновеност на кореспонденция, в писмен, електронен и друг вид, пречат на МВР да защитава правата на гражданите?!? Смях, смях......МВР се опитва да наложи, за кой ли път, закон, противоречащ на Конституцията?!? Смях, смях и пак смях. Както се казва в един виц, "да не бъркаме боя с демокрацията".

 12. 12 Профил на ???
  *****
  Неутрално

  А що си мислите, че не ни следят и без наличието на закон ?

 13. 13 Профил на agata_kristi
  agata_kristi
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Понеже слушах гласуването по радиото трябва да призная, че голяма част беше свършено от Пирински, който при първо гласуване не направи нищо, но при второто нареди да се изземат депутатските карти на празните банки. Това промени и съотношението. При много други случаи той не отменя гласувания и не събира карти. Не, че съм му фенка, но за този случай - браво!

 14. 14 Профил на Кашъмов
  *****
  Неутрално

  Браво!
  Да напомня още, че това е победа, извоювана от гражданското общество и показва, че гражданите имат реална сила, колкото и понякога да изглежда обратното.

  Малка корекция - решението на ВАС е от декември.

 15. 15 Профил на Pchelichko
  *****
  Неутрално
 16. 16 Профил на почти анонимен
  *****
  Неутрално

  Можело!!! Добре, че идват изборите иначе кой знае какво щеше да стане с това гласуване...

 17. 17 Профил на Хриси
  Хриси
  Рейтинг: 1494 Неутрално

  Хубава новина, дано най-после престанат с дивотиите!

  А сега дайте текста на коректор, че срамота.

  Some say the end is near, Some say we'll see Armageddon soon, I certainly hope we will, I sure could use a vacation from this bullshit three-ring circus sideshow.
 18. 18 Профил на WhatTheFuck
  WhatTheFuck
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Цялото начинание си беше обречено още в зародиш (разбирай, в главата на Миков). Нищо друго не може да направи за МВР и за хората тоя глупак - само тъпи идеи му се раждат. Ама то от такъв боклук друго не може да очаква. Не може да си оправи кочинката наречена МВР ама се дърли за Интернет. Шибан некадърник. Той е първия човек, който трябва да знае, че сериозните неща не се уговарят по телефоните, във форумите или в IRC. Нека ми покаже статистика за някоя държава, където има такова подслушване, какви и колко престъпления са предотвратени по този начин.

  Аз бих подхвърлил ма Миков следните думички - SSL, Custom Encryption или сертификати, които всеки може да си "издаде" (чрез тях могат да се криптират всякакви данни а декриптирането е практически безсмислено начинание с днешните възможности).

  Сигурен съм, Миков, че ако това беше прието, много хора щяха да са ти супер ядосани, и със сигурност щеше да промени интернет, и щяха да се случат следните неща:
  1. Ще се намери група хора, която да разработи софтуер, чрез който да се кодират съобщенията (не че вече няма такъв, но ей така - на пук на простотията ти долна - и в about box-а щеше да пише "Powered by Mikov".
  2. Ще бъде широко популяризиран и за месец-два, всеки ще започне да го ползва.
  3. Ти и твоите лакеи, като едни видни технократи, ще получите съдържанието на съобщенията във вида "!^@$%&@$%&@&@%$^&@$%^".
  4. Ти и твоите лакеи ще гледате опулено.
  5. Знаеш ли колко лесно се използва подобен софтуер за кодиране на данните ? Това е риторичен въпрос, ясно е че не знаеш, но аз ще те светна - "с натискането на един бутон" и всичко става както се казва "automagically".
  6. Срещу криптираното съдържанието на Skype conversations така или иначе нямаш шанс (там нямат шанс дори хората, които са писали Скайп ).
  7. Първите няколко резултата от търсенето на текста "encrypting mobile conversation" ме отведе на сайт, на който пише:
  "PhoneCrypt is a software-only solution for Windows based Smartphones (a Symbian version is under development) transforming the GSM phone in a high security device, offering truly secure voice communications and shielding from sophisticated eavesdropping attacks from competitors, investigators, phone companies and governments AND MIKOV - THE NOOB"
  7.1. До какъв извод стигнахме ? Че всеки може да си сложи софтуер в телефона, който да му кодира гласа още преди да е "излязлъл" от антената. Тогава и мобилния оператор ще е безсилен и няма да може да ти каже какво сме си говорили за серГЕЙ, Р.Овч и за теб. А Nokia щели да правят нещо, което да свързва телефоните директно, без участието на мобилния оператор, стига двамата човека да са на определено (близко) разстояние - хаааа, Surprise !

  И какво стана ? Всеки бандюга ще може да си позволи софтуера, модела на Nokia и всичко друго платено, което да му скрие разговорите с другия бандюга. Останалите са под твоя заплаха - всички онея чатъри в IRC, блогерите, bgmamma и т.н. Е, тях ли искаш да следиш, копеуе ? Шибан воайор си ти, ама и на теб ще ти "дръпнем пердето".

  Shut The Fuck Up You Silly Piece Of Shit
 19. 19 Профил на аха
  *****
  Неутрално

  Не харесвам царистите, но Минчо Спасов е един от малкото разумни депутати в това сборище, наречено български парламент.
  Все пак 74 гласа дадени за този идиотизъм са твърде много! Тези хора къде живеят, в Китай ли?!

 20. 20 Профил на интересно
  *****
  Неутрално

  Стана много интересно.Другарят Миков не е толкова тъп,колкото искат да го представят.Вече четвърти път му отказват,а той все опитва и опитва,като знае,че върши противоконституционна дейност.Какво го кара наистина толкова много да иска да подслушва-едва ли е за разкриване на престъпления по горещи следи.Какво тогава и кой му дърпа конците и на кого рапортува в пионерската организация-на СерГейчо,на Гоци,на Доги или на мутрите.Проучете въпроса.Никой не е толкова тъп ,колкото изглежда.

 21. 21 Профил на Мишо Платината
  *****
  Гневно

  НЕ СЕ РАДВАЙТЕ - СЛЕДВА ОПИТ НОМЕР 5.

 22. 22 Профил на а
  *****
  Неутрално

  Браво! Това искане нарушава конституцията. Да видим дали прокуратаурата ще поиска сметка на вносителите за противоконституционна дейност? Как ще реагира ДАНС? Ще реагира ли изобщо?

 23. 23 Профил на Оптимист
  *****
  Неутрално

  Сега трябва българите да повярват че нещо в тази държава зависи от тях!

 24. 24 Профил на Baluan
  Baluan
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Не се заблуждавайте, в момента, в който спре да се обръща внимание на проблема, тези мекерета спокойно може да си го прегласуват това ...

 25. 25 Профил на КАФ
  КАФ
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Моето неутрално мнение : Народа въобще не му пука за парламента, политиците и техните решения защото народа не го е страх.
  В тази битка на Властта срещу народа ,народа може да изгуби само живота си, а Властта себе си !

 26. 26 Профил на ВВ
  *****
  Неутрално

  Колко ли гугал БОМБИ са получили депутатите,за да влезат в час ,как е правилно да гласуват.

 27. 27 Профил на Y-17
  *****
  Неутрално

  Вероятно събраните свободни карти ще са оправдание за пропуските в борбата с престъпността.
  Все пак Оруел е написал гениална книга .

 28. 28 Профил на alderweireld
  alderweireld
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Супер - сега ще слухтят, но незаконно.

 29. 29 Профил на Браво
  *****
  Неутрално

  Добра новина.
  Това показва, че отстояването на гражданските права не е чак толкова трудно и невъзможно. Трябва само да се размърдаме и да не оставяме да ни лъжат.
  Редно е да отдадем дължимото и на Минчо Спасов, който през целия мандат на това народно събрание последователно отстоява основните граждански свободи и озаптява мераците на някои кандидати за Биг Брадър.
  Не бива и да забравяме проблема, защото миков и сие ще се опитват всячески да го прокарат.

 30. 30 Профил на Ох!
  *****
  Весело

  До автора
  Моля Ви, коригирайте " къроковдството на вътрешното министерство" на "каръководството на вътрешното министерство"!
  Предварително благодаря!

 31. 31 Профил на до 28
  *****
  Неутрално

  Пламен, сега не могат да слухтят. Ако милиционерче отиде до някой доставчик и поиска информация за трафика или да си бодне слушалката в мрежата, доставчика трябва да му поиска прокурорска/съдебна заповед.

  А не просто ченгенцето да си остави техниката при доставчика и да я ползва когато се присети и да продава информация на който плати повече.

  В момента могат да слушат точно толкова колкото може всеки ниско интелигентен хакер (почти нищо), освен ако не ги надценявам.

 32. 32 Профил на ядосания
  *****
  Неутрално

  Оруел не е написал нещо гениално,просто като член на масонската ложа на илюминатите (просветените) е бил наясно какво ни готвят истинските кукловоди на политиците под прожекторите които са си най-обикновенни марионетки.

 33. 33 Профил на smiah v zalata :))
  *****
  Весело

  tazi statia ne mojeshe da ima po-malko greshki i zaemki ot tezi dolu, nali? smiah v zalata. tyrkaliam se po poda pochti.

  1. Впоследствие
  2. евроинтуграция
  3. Политици репликираха, че ...
  4. къроковдството

  Avtorkata iska ochevidno da izpolzva dosta chujdici no neshto pravopisyt ne pomaga v sluchaja.

 34. 34 Профил на Вальо
  Вальо
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Ако имаше поне още 20 като Минчо Спасов, може би щяха да вършат и някаква работа тия 240 държавни хрантутници.

 35. 35 Профил на Satanailoff
  *****
  Гневно

  А бе браво! Относно Оруел .. Джордж де , масон ли е бил? Не съм знаел.. Мислех си 4е е имал прозрения - като баба Ванга

 36. 36 Профил на Трендафилов
  *****
  Неутрално
 37. 37 Профил на ние младите
  *****
  Неутрално

  Тези комуняги са толкова гнусни!


  Могат само да слухтят, да рекетират, да грабят!

  Генетично увредени хора, които............увредиха и увреждат десетилетия наред цял един народ!

  Хора гласувайте!

 38. 38 Профил на Жож
  *****
  Неутрално

  И за да не спираме дотук - "Валерия Петрова, бивш младши експерт в дирекция "Европейска координация и връзки с обществеността" в Министерството на регионалното развитие и благоустройството, бе уволнена, заради дързостта да попита министър Гагаузов защо нарушава закона и собствената си заповед за забрана на тютюнопушенето в подопечното му министерство.

  Важното е да покажем от какви хора има нужда България.

  Да почистим държавата от гагаузовци!"

  Това е само един пример за неспазването на "Благото на държавата - най-висш закон" от нашите скъпи управници. Т.е. те не спазват никакви правила, заповеди и закони и не се чувстват задължени да дадат отчет за тези свои действия.

  Събрана е доста голяма група хора от несъгласни с некадърното управление и поведение, които ще искат отчет именно от представители на упр. апарат -

  http://www.facebook.com/topic.php?uid=67220722131&topic=8339#/group.php?gid=67220722131

  Има и идеи. Моля, тези от вас, които чувстват несъгласие с управлението на държавата ни, некадърността, нищоправенето, неумението, сервилниченето, апатията на държавните структури, да се присъединят към инициативата и към действията или просто да изкажат мнение.

  Не се чувствайте задължени, но всеки носи отговорност за своите действия или бездействие. После да не навеждате глава и да казвате ".. Ми , аз бях за гъби".
  Спасението на давещите се е дело на самите давещи се.

 39. 39 Профил на АнархистЪ
  *****
  Неутрално

  Ей, фурашките! Подслушвайте този адрес: 198.81.129.100

 40. 40 Профил на Хесапов
  *****
  Неутрално

  Браво на защитниците на Свободата!
  ...вчера Миков в прав текст каза пред НС, че свободата на личността и други свободи били ненужно лигавене и пречили на МВР в работата му! Тези болшевики съвсем се разпасаха....
  ...МНОГО НАБИРАТЕЛНИ ГРЕШКИ В ТЕКСТА! Вестник "Дневник" може да си сложи програма за проверка на правописа! Ако няма пари, да ползва българската версия на "Open Office" 3.0

 41. 41 Профил на браво!!!
  *****
  Весело

  правописни грешки и чуждици издигат авторката на пиедестал... от който трябва да бъде свалена между другото преди този вестник да изпадне.

 42. 42 Профил на Оруел
  *****
  Неутрално

  Оруел не е бил нито масон нито илюминат нито пророк.Той е бил заблуден като повечето млади хора по комунизма и е участвал в войната в Испания-когато се бият Франко срещу комунистите.Оруел е бил на страната на комунистите,но е видял какво става ,където те победят-тотален терор и погазване на всички човешки свободи от страна на комунистите,които са ръководени от офицери от НКВД.Това ,а не друго му е ОТВОРИЛО очите още 1936г.какво е комунизмът и това е описал през 1948г. в романа си 1984.Тоталния контрол и промяната на историята от страна на министерствата е описано като точно комунистическо общество.Неслучайно книгата беше забранена през комунизма,защото всеки малко интелигентен човек можеше сам да си направи паралел между книгата и заобикалящата го действителност през 70-80-те години в "народна"република България.Така че Оуел не е предвидил,а е описал какво е видял в комунистическа Испания,а то после се оказа жестоката действителност в целия социалистически лагер.

 43. 43 Профил на Дарт Вейдър
  *****
  Неутрално

  Не се радвайте толкова бързо защото Империята Отвръща на Удара

  Депутати поискаха прегласуване на ЗЕС поради техническа неизправност на системата за гласуване
  [url]http://www.focus-news.net/?id=n1162711[/url]

 44. 44 Профил на Желязко Желев jelev1@abv.bg
  *****
  Неутрално

  Да обобщим.Закона не мина и голяма заслуга за това има Минчо Спасов.Дали пак ще е депутат?Едва ли!А имаме ли списък с гласувалите за?А дали ще са депутати пак?Поне половинатаще са!А имаме ли списък с гласувалите против?А дали ще са пак депутати? -едва ли!Хубаво е да пишем коментари , но още по добре ще е да помагаме на тия които ни защитават интересите и да стъжняваме живота на тарикатите.Как?-незнам!Може би имате идии.Може би се прави-като гоогле бомбите.Споделете!Помогнете да се включа в разказването на играта на тия 74- за.

 45. 45 Профил на WhatTheFuck
  WhatTheFuck
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Дарт Вейдър, N43, мамка му ! Наистина са поискали прегласуване !!! Защо по дяволите не искат прегласуване когато 80% използват чужди карти ?? ШИБАНИ ЛИЦЕМЕРИ !!!


  WHAT THE FUCK [email protected][email protected][email protected]?$?!%?#[email protected]^?$#

  Shut The Fuck Up You Silly Piece Of Shit
 46. 46 Профил на Селин
  *****
  Весело

  Едно голямо БРАВО и от мен! Това е голяма победа за свободата на българските граждани!
  Наистина това беше победа на ГРАЖДАНСКОТО ОБЩЕСТВО. На хора като Богомил Шопов, които говореха с депутатите, разпространяваха информация в Интернет и къде ли не. Това беше победа на всички граждани противници на големия Биг Брадър.
  "каръководство" - това предложение за поправка много ми хареса)))
  Но наистина ще се пробват отново и отново да прокарат проклетите промени, трябва да бъдат удържани до изборите и да се надяваме БСП/ДПС да имат по-малка квота от сега в следващия парламент.

 47. 47 Профил на Селин
  *****
  Гневно

  Това с прегласуването ужасно не ми харесва.

 48. 48 Профил на bbc
  *****
  Неутрално

  Кой казва, "е закона и мвр не работят?! Вижте, как се справиха на 14 януари?!!!

 49. 49 Профил на Селин
  *****
  Неутрално
 50. 50 Профил на фен
  *****
  Весело

  Другарите си намериха майстора с Минчо Спасов. Начуква им го не за първи път.

 51. 51 Профил на tap
  *****
  Неутрално

  Моля сер простотиите на Серг&со да спрат, но едва ли ще стане докато са на власт...Доста приличен материал на темата може да се прочете в mzn-bg.com (твърде дълго е за paste).

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK