Депутати от БСП оспориха вота за безконтролното следене, ще има ново гласуване

Депутати от БСП оспориха вота за безконтролното следене, ще има ново гласуване

© ДневникДеветима депутати от БСП оспориха днешното гласуване на Закона за електронните съобщения, с което бяха отхвърлени поправките, даващи безконтролен достъп на МВР до данните от интернет и телефонни разпечатки. Те са внесли искане до председателя на Народното събрание Георги Пирински, в което обявяват, че гласовете им в подкрепа на измененията не са били отчетени.


Те настояват ръководството на Народното събрание да предприеме действия и грешката да бъде поправена.


По-рано днес след прегласуване със 74 гласа "за", 78 "против" и трима въздържали се парламентът отхвърли искането на МВР за достъп до трафичните данни без предварително разрешение от съдия.
При първото гласуване предложението беше прието.


Депутатите от БСП отбелязват, че от разпечатката от гласуването им е станало известно, че гласовете им не са били отчетени. Те първия път са били "за", а при втория път излиза, че не са участвали във вота.


Председателят на Народното събрание отбеляза, че действително гласът им не е отчетен единствено при прегласуването и обяви, че на започналото в момента заседание на председателския съвет ще постави въпроса.


Пирински предложи след почивката да се направи преброяване за наличието на кворум, след което да бъде отменено гласуването, отхвърлило измененията, и да се гласува отново с вдигане на ръка. Това предизвика остра реакция в НДСВ, които са едни от основните опонети на измененията. В групата им се чуха коментари като "фарс", "цирк", "панаир".


Сред депутатите, които оспориха гласуването, са Александър Радославов, Борис Николов, Димитър Дъбов, Иван Гризанов, Марин Маринов, Надя Антонова, Радослав Иванов, Симеон Василев.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK