Кабинетът покани представител на общината в кризисния щаб за боклука

Кабинетът покани представител на общината в кризисния щаб за боклука

© Асен ТоневПравителството взе планираното решение за обявяване на кризисно положение в София заради ситуацията с боклука.


Създава се кризисен щаб, в който ще бъдат поканени и представители на общината, съобщи премиерът Сергей Станишев след края на правителственото заседание. Председател на щаба ще е областният управител Тодор Модев, а първите задачи ще са да се създаде работна група за организиране на почистването. Друга група ще прави анализ на сегашната ситуация и ще даде предложения за решението на проблема.


Щабът ще идентифицира цялата налична техника за почистване, каза Станишев. По думите му ситуацията създавала риск за здравето на хората.
Досегашният ресурс на фирмите, изпълняващи новите договори със столичната община, не е достатъчен, смята Станишев. По думите му те не могат да се справят с цялостното системно и качествено почистване на столицата. За да се преодолее този проблем, националният кризисен щаб ще изиска спешно от Столичната дирекция на МВР информация за броя и вида на транспортните средства за сметопочистване, кой е техният собственик и кои са операторите, които могат да предложат такава услуга. Целта е да се мобилизира целият ресурс, каза премиерът. Той увери, че изпълнителят ще получава обезщетения, а действащите договори с осемте чистача, избрани от общината, няма да бъдат развалени.


Има финасов резерв за такива дейности, допълни и Модев, но не уточни нито колко време ще продължи кризата, нито какъв ресурс е планиран за овладяването й.


Сметището в Суходол е обявено за национален обект, съобщи премиерът.


Мярката, която кабинетът одобри на днешното си заседание, беше предложена вчера в доклад на министерствата на околната среда, здравеопазването и регионалното развитие. Документът беше представен само 24 часа след като премиерът нареди написването му.


Очаква се кметът Бойко Борисов да обяви своята позиция по решението на кабинета.
Подробности очаквайте по-късно на www.dnevnik.bg и утре във в. "Дневник"


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK