Пламен Юруков: Ако аз внасям листите в ЦИК, те ще са без Костов

Пламен Юруков: Ако аз внасям листите в ЦИК, те ще са без Костов

© Цветелина АнгеловаБившият лидер на СДС Пламен Юруков ще предложи още тази седмица да бъде свикан кризисен щаб, който да подготви партия за предстоящите избори. Това съобщи Юруков пред "Дневник". Поводът за това е отказът на съда да регистрира новото партийно ръководство и председателят на СДС Мартин Димитров.


СДС може да обжалва пред Върховния касационен съд решението на Софийския градски съд до 7 дни след получаването му. Върховните магистрати имат 14 дни, в които да се произнесат по жалбата. След това законът дава едноседмичен срок на Софийския градски съд да впише решението на последната инстанция в регистъра на партиите.


СДС вече е подал жалба срещу решението на съда да откаже вписване на новото ръководство, съобщи пред медиите Надежда Михайлова.
На въпрос на "Дневник" дали ще подпише общите листи с ДСБ, ако Мартин Димитров не получи съдебна регистрация преди срока за вписване на кандидатите в Централната избирателна комисия, Юруков отговори: "Ще направя това, което най-добре за СДС".


Бившият председател на СДС цитира решението на партийното ръководство в листите на СДС за депутати да не участват хора, виновни за разцеплението на партията. Юруков посочи имената на Иван Костов, Евгений Бакърджиев и Стефан Софиянски. "След като Стефан Софиянски и Евгений Бакърджиев взеха решение да се оттеглят от политическата сцена, остава само един", допълни той. След което обаче изброи още Екатерина Михайлова и Веселин Методиев от ДСБ, както и Евгений Чачев (ДСБ), който според него е бил член на БКП. "Аз не казвам какво няма да подпиша, а какво решение има", уточни Юруков.


На въпрос дали участието на Костов може да бъде пречка да подпише коалиционните листи с ДСБ, Юруков заяви: "Аз трябва да изпълня решенето на партията". Декларира още, че е "твърдо за обединението, но под името СДС". Не бил против коалицията с ДСБ, а дори за обединението с партията.


Юруков заяви, че няма да има проблем с регистрацията на партията в Централната избирателна комисия, както и вписването на листите, защото старото ръководство, което все още държи юридическите права на СДС, "ще изпълни всички решения на Националния съвет".


Попитан дали решението на съда е форма на атака срещу партията, Пламен Юруков заяви, че не смята да се бърка в работата на съда. Според него обаче партията винаги е била атакувана и припомни отправените срещу него обвинения докато беше лидер на СДС. Той посочи, че след като обявил решението си да не се кандидатира за втори мандат, обвиненията срещу него спрели. Това е още един аргумент да се се свика кризисен щаб, каза той и допълни: "СДС не трябва да остава на автопилот".


Юруков и зам.-председателят на СДС Пламен Радонов, който беше главен секретар докато Юруков оглавяваше партията, са сред най-ожесточените противници на участието на Иван Костов в общите листи на дясната коалиция. Двамата не са съгласни и със споразумението с ДСБ, според което водачите на листите в страната са разпределени в отношение 14 към 17 в полза на СДС.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK