Ново изпитание за дясната коалиция

СДС обжалва отказа на съда да регистрира Мартин Димитров (в центъра) като председател на партията. Лидерът на ДСБ Иван Костов (вдясно) обвини управляващите, че се опитват да саботират изборите. Декларира, че ДСБ застава твърдо зад коалицията със СДСРешението на Софийския градски съд да откаже регистрация на новото ръководство на СДС, оповестено в понеделник от лидера на партията Мартин Димитров, беше веднага обжалвано. По този случай ще бъдат сезирани всички европейски институции, казаха от СДС и прогнозираха, че той ще влезе в следващия доклад на Европейската комисия заради намесата на съда в предизборната надпревара. Целта според десницата е да се попречи на коалицията СДС - ДСБ и на бъдещо демократично управление на страната (виж реакциите).


Решението на съда отключи с нова сила съпротивата срещу Мартин Димитров и коалицията с партията на Иван Костов. Според водача на софийските седесари Борислав Бориславов, цитиран от "Фокус", под съмнение са поставени решенията на партийното ръководство. Това означава, че може да последва оспорване на сключения съюз с ДСБ. Пред "Дневник" Николай Гацов от столичната структура заплаши, че ще внесе жалба срещу коалиционното споразумение.


По думите му бившият лидер Пламен Юруков, който държи и председателския подпис, трябва да свика нови избори за ръководство. Самият Юруков пък каза, че ще предложи още тази седмица да бъде свикан кризисен щаб, който да подготви партията за изборите. Нямало да има проблем с регистрацията й в Централната избирателна комисия, както и с вписването на листите, защото старото ръководство, което все още държи юридическите права на СДС, "ще изпълни всички решения на Националния съвет".
На въпрос на "Дневник" дали ще подпише и общите листи с ДСБ, ако Мартин Димитров не получи съдебна регистрация преди срока за вписване на кандидатите в Централната избирателна комисия, Юруков отговори: "Ще направя това, което е най-добре за СДС." И уточни, че ще спази решението на партийното ръководство в листите на СДС за депутати да не участват хора, виновни за разцеплението на партията, като посочи Иван Костов. Същевременно предупреди, че пълномощното, което е дал на Димитров да изпълнява правомощията си, не важи за подписването на листите.


Според Мартин Димитров "политическата легитимация на партията е само една, а съдебната регистрация е формалност, която дава възможност да се подписват листи, и това се използва, за да се пречи". Според него събитията няма да спрат регистрацията на коалицията СДС - ДСБ. Има решения на проблема, даде да се разбере и лидерът на ДСБ Иван Костов.


"Ние очакваме всички в СДС, които имат отношение към явяването на СДС на изборите, да не тръгнат по линията на саботирането на собствената си партия", призова още Костов. Той посочи, че ДСБ категорично застава зад споразумението със СДС. Припомни, че документът е одобрен на два пъти от разширеното ръководство на сините и в този смисъл тази дясна коалиция е легитимна.


Попитан какво ще предприеме, ако решението на софийския съд бъде потвърдено от Върховния касационен съд, Мартин Димитров каза, че засега не обсъждат подобен вариант. Върховният касационен съд по закон трябва да се произнесе до 14 дни след внасяне на жалбата срещу решението на градския съд. Това означава, че тази част от съдебната сага трябва да приключи до 28 април, а след това до седмица Димитров да бъде вписан като лидер на СДС в регистъра на партиите.


Според правозащитници решението на градския съд издава политическо вмешателство и засяга конституционни права. Адвокат Йонко Грозев го нарече спорно, тъй като с тълкуване съдът стига до извода, че е забранено партия да проведе вътрешни избори с тайно гласуване за ръководство. "Коментарите на съдията са крайно неподходящи и в едно с тълкуванието, с което се ограничава правото на сдружаване, водят до съмнение за политическо давление", заяви Грозев.


Като знаем, че част от членове на Висшия съдебен съвет (който назначава съдиите) се избират от парламента, и явния интерес на правителството да няма силна дясна политическа партия, от решението започва да мирише силно на политическо вмешателство, допълни правозащитникът. Адвокат Александър Кашъмов заяви, че решението засяга основни начала на конституцията и европейската конвенция за правата на човека.


Съдът в Страсбург се е произнасял по подобни казуси, напомни той. Според него в акта на градския съд има явни коментари, които попадат в сферата на политиката, а това е недопустимо за акт на единствената неполитична от трите власти.
От пресслужбата на съда съобщиха, че има още две дела срещу избора на Димитров за председател на партията, но те са спрени, докато Върховният касационен съд не се произнесе по регистрацията на цялото ръководство.


Съдията Димана Йосифова
Съдията от фирменото отделение на Софийския градски съд Димана Йосифова е попадала няколко пъти в полезрението на медиите. Последният е от миналата година, когато прокуратурата започна разследване на схема за кражба на 21 дка общински имоти в парк "Възраждане". Йосифова е съдия по фирменото де­ло на частно дружество и допуска, на­значава и приема техническа експертиза на имота като ча­стен, въпреки че за него е имало акт за общинска соб­ственост. Тя регистрира и увеличението на капитала на частната фирма чрез апорт на общински имот, за който няма доказателства, че е сменил собственика си. Името й се свързва и със случай на кражба на фирма, за който "Дневник" писа през 2007 г.


Тогава собствениците на "Анaмар дивелъпмънт" се оплакаха, че фирмата им е отнета с фалшиви документи, след като в търговския регистър в Софийския градски съд от Йосифова е вписано нелегитимно ръководство на дружеството. През 2005 г. Йосифова регистрира Партията за възход и равенство на издирвания от МВР за неплатени данъци и неустойки по приватизационни договори Бедри Шефик. Учредителното събрание на партията е проведено в Истанбул, а предоставените документи са на турски и не са легализирани. Името на Йосифова се споменава и в списък на прокуратурата от времето на Никола Филчев с магистрати, разследвани за корупция. Срещу нея никога не е повдигано обвинение.


Мотивите
решението на градския съджалбата на СДС*
1. Липсват каквито и да е било доказателства относно валидността на проведените първи вътрешнопартийни избори, като: избирателни списъци, протоколи от секционните избирателни комисии, протоколи за установен резултат от гласуването и за това колко и кои са членовете на СДС.


1. В жалбата са изброени страниците от фирменото дело на СДС, в които могат да бъдат намерени документите, предоставени от партията, удостоверяващи броя на членовете й, кворумът и процедурите по избора.


2. Националната конференция на СДС се подменя с национална комисия за провеждане на вътрешнопартийни избори. Комисията и нейните структури по места нарушават императива на закона и провеждат никога непровеждани в други политически партии и в политическа партия СДС т.нар. вътрешнопартийни избори за председател и членове на НИС при пряко тайно гласуване.


2. Има генерално неразбиране за ролята на Националната комисия за провеждане на вътрешнопартийни избори, тя не подменя волята на Националната конференция, а само я регистрира. Тя е подобие на Централната избирателна комисия при изборите за парламент и само регистрира резултатите.


3. Разпоредбите на устава не дават основание на съда да приеме, че това е устройствен акт на партия със сериозни политически амбиции. ...При провеждането на т.нар. вътрешнопартийни избори анонимността е гарантирана, което обстоятелство никак не е демократично.


3. Подобни политически коментари нямат място в мотивите на съдебно решение. Те са недопустими за независимата съдебна власт.


* аргументите са изложени пред "Дневник" от адвокат Петър Славов


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (17)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Тъпи комуноиди и резняци
  *****
  Неутрално

  Ужасно сте прости мили. Решението е много просто. Коалицията си съществува но в ЦИК се регистрира само партия ДСБ. Тя прави листите съгласно коалиционното споразумение със СДС но само с подписа на Иван Костов. Така отпада хем малоумният опит на комунисти и резняци да попречат на СДС , хем отпада 8% праг. И бъдещото правителство ГЕРБ-СДС-ДСБ ще има доста работа да разчистат БГ от заразата.

 2. 2
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

 3. 3 Профил на До модератора
  *****
  Неутрално

  Моля, не допускайте затлачване на форума с теми , различни от дискотираната.Моля, изтрийте №2

 4. 4 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1684 Неутрално

  Добре са го измислили. Троянския кон Юруков ще направи повече поразии и от най болните фантазии на БСП ДПС.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 5. 5 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1684 Неутрално

  Нещо от "Дневник" май ни мотат. Една и съща / е почти / статия за по малко от 3 часа се появява за трети път. Това май е вместо "обновяване".

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 6. 6 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1684 Неутрално

  Ееех № 1 дано си прав за бъдещото правителство. Направо се размечтах : Р. Овч. в затвора. В съседната килия Меди Доганов / и той за присвояване в големи размери /. Пикаещия в шадравани си е готов за затвора / има си готови дела / . Мечти, мечти. Гея към Украйна или където на майка си иска.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 7. 7 Профил на Гаус
  *****
  Неутрално

  Прав си #1. Тогава хитрата сврака с двата крака.

 8. 8 Профил на 111
  *****
  Неутрално

  Много шум, много радост и много оплюване. Дясното си го има ! Дясни партий много ! Който иска ще гласува .Лошото е че няма Център.

 9. 9 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1684 Неутрално

  От № 5 - оня с минусите. Мненията тук са умни, което говори същото и за хората, които са ги написали. Някой би ли ми казал къде греша с това, че май нарочно се сменя името на една и съща статия от 18 часа досега.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 10. 10 Профил на ммммм
  *****
  Неутрално
 11. 11 Профил на da
  *****
  Неутрално

  Нарушен е устава(закона) на партията.
  затова не е минала регистрацията в съда.Нелигитимно р-во се е получило на практика.
  Не са направили нац.конференция както е по устав а са направили вътрешнопарт.избор с нарочна вътрешнопартийна комисия. Не е законно но така са го направили по някакви съображения.
  Грешка са направили с това.

 12. 12 Профил на tub
  *****
  Неутрално

  Е, вече стана ясно,че в дъното на играта е Црънио Мавр.
  Това е типично в негов стил-разбърква здраво кашата и оставя малоумниците,като дебила М.Димитров, да я духат...
  От всичко това, естественно, печелят само комунягите...

 13. 13 Профил на Lazar Madjarov
  Lazar Madjarov
  Рейтинг: 8 Гневно

  От Лазар Маджаров

  Вероятно, предлаганото от №1 е един от вариантите за излизане от неблагоприятната ситуация.Въпросът,обаче,не се свежда само до самата регистрация за изборите за НС, но и за тези -за Европарламент.И още:не се отчита психологическият удар,който въпросното решение за нерегистрация,нанася на не достатъчно информирания или не окончателно убеденият десен избирател.Това дори е по- важно отколкото това,какви хватки ще бъдат приложени,за преодоляване на това очевидно ПОЛИТИЧЕСКО РЕШЕНИЕ на съда .Те ще бъдат намерени и успешни,убеден съм!Накрая.Необходимо е да бъде впрегнат целият правно-юридически ресурс на СДС-ДСБ за поставяне на въпроса на вниманието на ЕВРО КОМИСИЯТА,с оглед осигуряване на нейната бърза и адекватна намеса по случая.Не бива въпроса да се оставя в ръцете само на неправителствени/не политически/организации.Проблемът не се свежда само до правата на човека.ТОЙ Е П О Л И Т И Ч Е С К И.

 14. 14 Профил на Flasha
  Flasha
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Всъщност промените са форма на емитация от ДС/държавна сигурност/ под образа на различни партии като: СДС, БСП, ДПС и др. ,някои от тях даже ги приеха в ЕНП ?! Влязоха и Европейския Парламент но истината за тези хора е че те нямат родина,приятели,партия ,тяхната кауза са парите. Паралела с МАФИЯТА е правилен ,това десни ,леви ,комунисти, седесари е за простолюдието да бъде заблудено максимално ....Дано европейците пресекат пътя на тази опасна "метастаза" иначе ще имат серизно проблеми на всякакво ниво-сигурност,финанси и навсякъде докъдето те се допрат.

  TAKE CARE . . .

 15. 15 Профил на Историята започва от...
  *****
  Неутрално

  За сведение на всички пишещи!
  -Тайното гласуване не е демократично, защото така не знаем кой как е гласувал! Така не знаем кого да пратим в Белене.
  -Преките партийни избори не са разрешени от ЦК на БКП. Така Политбюрото на ЦК дуби контрол кой трябва да бъде избран.
  -Съдиите, които бяха номенклатура на БКП, бяха бетонирани с Конституцията, гласувана от червените.
  -Конституционния съд, пълен с агенти на ДС, по времето на ОДС и Костов отмени лустрацията и нито един агент не можеше да бъде махнат.
  СЕГА ВСЕ ОЩЕ ПОЛОЖЕНИЕТО Е СЪЩОТО!
  Хора, идете и гласувайте до един!
  Не оставяйте 25% гласували да решават съдбата на цялата нация
  Оценка: 23- +27 гласа

 16. 16 Профил на Варна
  *****
  Неутрално

  Най-голямото ни оръжие срещу мижавите аргументи и явния саботаж от страна на триглавия змей дето ни орезили и доограби е ГЛАСЪТ ни ! Да не оставяме лошо наследство и неплатени борчове за децата си и дадем масово ГЛАСА си за нормална, силна и демократична България!

 17. 17 Профил на janet
  *****
  Неутрално

  Пламен Юруков за разлика от иван костов нито е женен за БКП, нито е отрасъл в циганската махала, нито е разцепвал СДС...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK