Ново изпитание за дясната коалиция

СДС обжалва отказа на съда да регистрира Мартин Димитров (в центъра) като председател на партията. Лидерът на ДСБ Иван Костов (вдясно) обвини управляващите, че се опитват да саботират изборите. Декларира, че ДСБ застава твърдо зад коалицията със СДСРешението на Софийския градски съд да откаже регистрация на новото ръководство на СДС, оповестено в понеделник от лидера на партията Мартин Димитров, беше веднага обжалвано. По този случай ще бъдат сезирани всички европейски институции, казаха от СДС и прогнозираха, че той ще влезе в следващия доклад на Европейската комисия заради намесата на съда в предизборната надпревара. Целта според десницата е да се попречи на коалицията СДС - ДСБ и на бъдещо демократично управление на страната (виж реакциите).


Решението на съда отключи с нова сила съпротивата срещу Мартин Димитров и коалицията с партията на Иван Костов. Според водача на софийските седесари Борислав Бориславов, цитиран от "Фокус", под съмнение са поставени решенията на партийното ръководство. Това означава, че може да последва оспорване на сключения съюз с ДСБ. Пред "Дневник" Николай Гацов от столичната структура заплаши, че ще внесе жалба срещу коалиционното споразумение.


По думите му бившият лидер Пламен Юруков, който държи и председателския подпис, трябва да свика нови избори за ръководство. Самият Юруков пък каза, че ще предложи още тази седмица да бъде свикан кризисен щаб, който да подготви партията за изборите. Нямало да има проблем с регистрацията й в Централната избирателна комисия, както и с вписването на листите, защото старото ръководство, което все още държи юридическите права на СДС, "ще изпълни всички решения на Националния съвет".
На въпрос на "Дневник" дали ще подпише и общите листи с ДСБ, ако Мартин Димитров не получи съдебна регистрация преди срока за вписване на кандидатите в Централната избирателна комисия, Юруков отговори: "Ще направя това, което е най-добре за СДС." И уточни, че ще спази решението на партийното ръководство в листите на СДС за депутати да не участват хора, виновни за разцеплението на партията, като посочи Иван Костов. Същевременно предупреди, че пълномощното, което е дал на Димитров да изпълнява правомощията си, не важи за подписването на листите.


Според Мартин Димитров "политическата легитимация на партията е само една, а съдебната регистрация е формалност, която дава възможност да се подписват листи, и това се използва, за да се пречи". Според него събитията няма да спрат регистрацията на коалицията СДС - ДСБ. Има решения на проблема, даде да се разбере и лидерът на ДСБ Иван Костов.


"Ние очакваме всички в СДС, които имат отношение към явяването на СДС на изборите, да не тръгнат по линията на саботирането на собствената си партия", призова още Костов. Той посочи, че ДСБ категорично застава зад споразумението със СДС. Припомни, че документът е одобрен на два пъти от разширеното ръководство на сините и в този смисъл тази дясна коалиция е легитимна.


Попитан какво ще предприеме, ако решението на софийския съд бъде потвърдено от Върховния касационен съд, Мартин Димитров каза, че засега не обсъждат подобен вариант. Върховният касационен съд по закон трябва да се произнесе до 14 дни след внасяне на жалбата срещу решението на градския съд. Това означава, че тази част от съдебната сага трябва да приключи до 28 април, а след това до седмица Димитров да бъде вписан като лидер на СДС в регистъра на партиите.


Според правозащитници решението на градския съд издава политическо вмешателство и засяга конституционни права. Адвокат Йонко Грозев го нарече спорно, тъй като с тълкуване съдът стига до извода, че е забранено партия да проведе вътрешни избори с тайно гласуване за ръководство. "Коментарите на съдията са крайно неподходящи и в едно с тълкуванието, с което се ограничава правото на сдружаване, водят до съмнение за политическо давление", заяви Грозев.


Като знаем, че част от членове на Висшия съдебен съвет (който назначава съдиите) се избират от парламента, и явния интерес на правителството да няма силна дясна политическа партия, от решението започва да мирише силно на политическо вмешателство, допълни правозащитникът. Адвокат Александър Кашъмов заяви, че решението засяга основни начала на конституцията и европейската конвенция за правата на човека.


Съдът в Страсбург се е произнасял по подобни казуси, напомни той. Според него в акта на градския съд има явни коментари, които попадат в сферата на политиката, а това е недопустимо за акт на единствената неполитична от трите власти.
От пресслужбата на съда съобщиха, че има още две дела срещу избора на Димитров за председател на партията, но те са спрени, докато Върховният касационен съд не се произнесе по регистрацията на цялото ръководство.


Съдията Димана Йосифова
Съдията от фирменото отделение на Софийския градски съд Димана Йосифова е попадала няколко пъти в полезрението на медиите. Последният е от миналата година, когато прокуратурата започна разследване на схема за кражба на 21 дка общински имоти в парк "Възраждане". Йосифова е съдия по фирменото де­ло на частно дружество и допуска, на­значава и приема техническа експертиза на имота като ча­стен, въпреки че за него е имало акт за общинска соб­ственост. Тя регистрира и увеличението на капитала на частната фирма чрез апорт на общински имот, за който няма доказателства, че е сменил собственика си. Името й се свързва и със случай на кражба на фирма, за който "Дневник" писа през 2007 г.


Тогава собствениците на "Анaмар дивелъпмънт" се оплакаха, че фирмата им е отнета с фалшиви документи, след като в търговския регистър в Софийския градски съд от Йосифова е вписано нелегитимно ръководство на дружеството. През 2005 г. Йосифова регистрира Партията за възход и равенство на издирвания от МВР за неплатени данъци и неустойки по приватизационни договори Бедри Шефик. Учредителното събрание на партията е проведено в Истанбул, а предоставените документи са на турски и не са легализирани. Името на Йосифова се споменава и в списък на прокуратурата от времето на Никола Филчев с магистрати, разследвани за корупция. Срещу нея никога не е повдигано обвинение.


Мотивите
решението на градския съджалбата на СДС*
1. Липсват каквито и да е било доказателства относно валидността на проведените първи вътрешнопартийни избори, като: избирателни списъци, протоколи от секционните избирателни комисии, протоколи за установен резултат от гласуването и за това колко и кои са членовете на СДС.


1. В жалбата са изброени страниците от фирменото дело на СДС, в които могат да бъдат намерени документите, предоставени от партията, удостоверяващи броя на членовете й, кворумът и процедурите по избора.


2. Националната конференция на СДС се подменя с национална комисия за провеждане на вътрешнопартийни избори. Комисията и нейните структури по места нарушават императива на закона и провеждат никога непровеждани в други политически партии и в политическа партия СДС т.нар. вътрешнопартийни избори за председател и членове на НИС при пряко тайно гласуване.


2. Има генерално неразбиране за ролята на Националната комисия за провеждане на вътрешнопартийни избори, тя не подменя волята на Националната конференция, а само я регистрира. Тя е подобие на Централната избирателна комисия при изборите за парламент и само регистрира резултатите.


3. Разпоредбите на устава не дават основание на съда да приеме, че това е устройствен акт на партия със сериозни политически амбиции. ...При провеждането на т.нар. вътрешнопартийни избори анонимността е гарантирана, което обстоятелство никак не е демократично.


3. Подобни политически коментари нямат място в мотивите на съдебно решение. Те са недопустими за независимата съдебна власт.


* аргументите са изложени пред "Дневник" от адвокат Петър Славов


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK