Депутатите одобриха експериментално електронно гласуване

Депутатите одобриха експериментално електронно гласуване

© Цветелина НиколаеваДепутатите решиха на парламентарните избори да бъде въведено експериментално електронно гласуване. ЦИК трябва да определи реда за гласуване чрез автоматизирани системи и броя им, решиха депутатите по предложение на независимия Светослав Спасов. Те гласуваха на второ четене текстове от закона за избиране на народни представители.


Предвижда се около 50-60 секции да бъдат оборудвани с автоматизирани системи с визуализиращ екран, четящо устройство за магнитни карти и оптичен показалец за гласуване. Избирателят ще получава от председателя на секционната избирателна комисия (СИК) магнитната карта, като в графа "забележки" на избирателния списък ще се отбелязва, че той е гласувал по електронен път. За вота ще бъдат създадени специални електронни бюлетини, на които гласоподавателят ще отбелязва по еднозначен начин своя избор за партийна листа и за мажоритарен кандидат. След гласуването той ще връща картата на председателя на комисията, на която обаче няма да бъдат записвани имената на избирателя, за да се запази тайната на вота.


Пред журналисти Спасов обясни, че това е добра първа стъпка за въвеждане на електронното гласуване за следващите парламентарни избори. Той посочи, че по данни на експерти най-евтината машина за гласуване е индийска и струва 200 евро, а най-скъпата – холандска, която е на цена 1000 евро. Спасов изчисли, че експерименталното гласуване в 50-60 секции ще струва около 100 хил. лв. при предвидени 40 млн. за изборите. Не беше възприета идея му за гласуване по Интернет с електронен подпис. Така по думите му можело да се гласува "от плажа, от лодката в морето, от връх Мусала, от пустинята Сахара и дори от бостана на село".
Депутатите приеха, че в Централната избирателна комисия (ЦИК) за парламентарните избори ще участват и партии, които имат представители в Европейския парламент, а не само в националния, което касае най-вече ГЕРБ. Президентът Георги Първанов вече обяви, че съставът ще бъде същият като ЦИК за евроизборите. Междувременно лидерът на най-новата парламентарна група "Ред, законност и справедливост" Яне Янев поиска Първанов да промени указа си, с който е назначил комисията за евровота с мотива, че те също вече са парламентарно представена партия и трябва да имат свои представители в комисията. Той посочи, че четвърти ден се опитват да се срещнат с президента, но такъв разговор им се отказва. Янев заяви, че до 17 април, когато изтича срокът за назначаване на Районните избирателни комисии, те ще представят пред областните управители своите предложения. Ако те не бъдат зачетени, те ще се обърнат към съда.


Спор в пленарната зала породи предложението на Христо Бисеров от ДПС да отпадне ограничението в избирателните списъци да се дописват граждани, които са се върнали в страната не по-късно от 24 часа от предаването на списъците в СИК. Според Атанас Атанасов от ДСБ това ще отключи изборния туризъм, като пристигащите само за вота ще си спестят една нощувка. Мая Манолова от БСП обясни, че, ако остане, това ограничение би било спирачка пред българските граждани от ЕС, които пътуват само с лична карта и няма как да удостоверят кога точно са влезли в страната. По думите й това е било възможно на предишните избори 2005 г. когато българите все още пътуваха със задграничен паспорт. От ДСБ обаче настояха, че ако бъде прието предложението Избори 2009 няма да бъдат честни и новото правило би облекчило автобусите, които "се изсипват в Кърджалийско и Хасковско". След прегласуване с 90 гласа "за, 106 – "против" и един въздържал се предложението беше отхвърлено и ограничението беше запазено.


Депутатите отхвърлиха също и искането на НДСВ да се гласува в работен ден, който да бъде обявен за почивен. Не беше приета и идеята на ДСБ за създаване на регионални центрове, в които в присъствието на представители на граждански организации и медии да се броят бюлетините. Идеята беше лансирана от Гражданска коалиция за свободни и демократични избори, като мярка срещу купуването на гласове и дори на цели секционни комисии.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK