БСП: Парламентът да провери Борисов за чадър над Сретен Йосич

Сретен Йосич беше екстрадиран от България в Холандия през 2002г. при изключителни мерки за сигурност<br />

© Дневник

Сретен Йосич беше екстрадиран от България в Холандия през 2002г. при изключителни мерки за сигурностБСП възнамерява още в сряда да създаде временна парламентарна комисия, която да провери твърденията на сочения за наркотрафикант сръбски гражданин Сретен Йосич отпреди седмица, че е имал закрилата на столичния кмет и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов по времето, когато беше главен секретар на МВР. Социалистите вече са сондирали за подкрепа в ДПС, "Атака", "Напред" и независими. Получили са принципно съгласие техни представители да участват в звеното, научи "Дневник" от политици, водещи разговорите.


В проекта за дневен ред, предложен от левицата, създаването на структурата е първа точка, проекторешението формално е внесено от независимата Мария Капон. Засега НДСВ и дясната опозиция не са включени в сметките на червените, но в БСП отбелязват, че "работата е опечена" и имат достатъчна подкрепа, за да осъществят намеренията си.


От столичната община съобщиха във вторник, че Борисов е получил писмо от генералния комисар на МВР Павлин Димитров, че министерството не разполага с информация за нерегламентирани контакти на Йосич с Борисов, нито с други служители на МВР. Писмото е в отговор на искането на кмета Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС), МВР и Националната разузнавателна служба (НРС) да проверят твърденията на Йосич. От разузнаването вече обявиха след проверка, че не разполагат с информация той да е бил покровителстван от български служби, ръководители или граждани.
Вчера от БСП не искаха да коментират какво точно ще върши комисията, а десни политици и представители на НДСВ заподозряха, че звеното ще е само инструмент в предизборната борба. От ДСБ и СДС разказаха, че са попитали социалистите дали разполагат с някакви, макар и неофициални данни, с които да обосноват създаването на комисия. Отговор не получихме и останахме с впечатление, че звеното не се създава с цел да намери някаква истина, коментираха в ДСБ. В групата се питаха на шега дали депутатите ще разпитат Йосич, ще привикат ли Борисов и какво се стане, ако двамата се засекат. Нали се твърди, че Йосич е поръчал убийството на лидера на ГЕРБ, какво ли ще се случи в тази ситуация, с усмивка попита десен политик.


Още след като на 8 април Йосич каза, че докато пребивавал в България се чувствал в безопасност, защото бил закрилян от местното разузнаване, Бойко Борисов и собственика на футболния клуб "Локомотив" Николай Гигов, от БСП настояха компетентните органи да проверят твърденията.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK