КРС обяви конкурсите за петте частни мултиплекса

Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) обяви два конкурса за изграждане на петте частни мултиплекса, от които в бъдеще ще се излъчват цифрово телевизионни програми. Решенията за това бяха публикувани в Държавен вестник във вторник.


Според експерти правилата реално ограничават наполовина броя на кандидатите, които заявиха намерения за участие в надпреварата. Пред КРС заявки подадоха общо 15 български и чужди компании. Причината е, че и в двата конкурса не е позволено участието на фирми, които притежават радио или телевизия или мрежа за пренос на радио- и телевизионни програми. В същото време комисарите изискват от компаниите да притежават опит в осъществяване на обществени електронни съобщения, а също и да имат годишен оборот за 2008 г. над 5 млн. лв. Така на практика от борбата за мултиплексите се елиминират кандидати като австрийската ORS и сателитните оператори "Булсатком" и ITV Partner.


Първите два мултиплекса трябва да заработят при първия етап на цифровизацията. По време на него трябва да бъде изграден и държавният мултиплекс, чието създаване е регламентирано в проекта на новия Закон за публичното радиоразпръскване.
Таксата за закупуване на конкурсните книжа за първата процедура е 4 хил. лв., а срокът за подаването им е 12 май. Депозитът за участие е 144 хил. лв. Предвидено е конкурсът да започне на 14 май.


Кандидатите за изграждането на трите мултиплекса за втория етап на цифровизацията трябва да подадат заявленията си до 27 май. Конкурсните книжа за тази процедура също са на цена от 4 хил. лв., а депозитът, който трябва да бъде внесен, е 216 хил. лв. Предвидено е конкурсът да започне на 2 юни. Предприятието, което го спечели, ще може да ползва правата си, след като спре аналоговото излъчване на телевизиите. Фирмата освен това се задължава да разпространява 3 лицензирани български програми.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK