БСП обещава сваляне на осигуровките с 4-5%, ако остане на власт

БСП обещава сваляне на осигуровките с 4-5%, ако остане на власт

© Красимир Юскеселиев"Има ресурс осигуровките да бъдат намалени с 4-5 процента и ако останем на власт, ще въведем тези облекчения за бизнеса". Това съобщи министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров пред български и турски бизнесмени на семинар в София.


Обратът в намеренията на управляващите е изненадващ, след като преди по-малко от месец те твърдяха, че намаляването на осигуровките не е панацея за решаването на икономическите проблеми. Такъв беше отговорът на правителството към бизнеса, който смята, че намалението на вноските е най-ефективната мярка срещу кризата.


През последните месеци СДС, ДСБ, ГЕРБ и НДСВ предложиха ново намаление на осигурителната тежест като мярка за смекчаване на последиците от икономическата криза. Главният икономист на Световната банка Симеон Дянков пък цитира анализ на международната финасова институция, според който намаляването на осигуровките с 5% може да запази 130 хил. работни места в България. Идеята беше доразвита от Института за пазарна икономика, според който заради нарастването на осигурителните прагове с 23 на сто през тази година бизнесът ще загуби 545 млн. лв. или 0.8 на сто от прогнозния БВП.
Против намаляването на вноските се изказва управителят на Националния осигурителен институт Йордан Христосков, според когото спадът на осигурителната тежест с 5 пункта ще отвори дупка от 1 млрд. лв. в бюджета на НОИ само през първата година. Подобна е аргументацията и на зам.-министъра на труда Лазар Лазаров, който наскоро коментира, че в нито една държава от Европейския съюз не се води дебат за понижаване на осигурителната тежест, а в Европа има не повече от 3-4 държави, в които бизнесът плаща по-ниски осигуровки спрямо България.Като представи възможностите за инвестиции в икономиката, министър Димитров изтъкна предимствата на бизнес средата, която постави България на второ място по привлекателност в света. Димитров призова турските предприемачи да инвестират по-активно, отчитайки, че на този етап те са едва на 18-о място по капиталовложения в българската икономика. "Размерът на енергийните проекти през тази и следващата година ще достигнат 12 млрд. евро. Освен в крупните проекти за АЕЦ "Белене", Набуко и Южен поток турският бизнес може да реализира съвместни участия с българските си партньори, чийто капацитет не е толкова голям", отбеляза Димитров. И посочи като възможни партньорства изработването на газохранилища на териториите на двете страни плюс изграждане на газов терминал в Турция.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK