Депутатите спорят дали комисия да провери за чадър над Сретен Йосич

Депутатите спорят дали комисия да провери за чадър над Сретен Йосич

© Юлия ЛазароваДва часа вече Народното събрание дискутира дали да бъде създадена временна комисия, която да проучи твърденията на сочения за наркобос сръбски гражданин Сретен Йосич, че е бил покровителстван от българските служби и Бойко Борисов, тогава главен секретар на МВР, докато е бил в България. В проекта за създаване на комисията се иска да се проверят и всички обстоятелства около пребиваването му в страната. До излизане в редовната си почивка депутатите не бяха прекратили дискусията.


Преди седмица соченият за един от най-известните югомафиоти и наркобосове Сретен Йосич заяви пред съд в Белград, че в България се е чувствал сигурно, защото бил покровителстван от Борисов, тогава главен секретар на МВР, от разузнаването и от собственика на футболен клуб "Локомотив" Николай Гигов. Три дни по-късно в Националната разузнавателна служба (НРС) си направиха проверка и съобщиха, че не са имали общо с Йосич. Борисов и БСП пък се впуснаха във взаимни обвинения по случая, като кметът обяви, че е поискал проверка от службите по повод твърденията на Йосич, който беше задържан и екстрадиран в Холандия точно по времето, когато той е главен секретар. Вчера от МВР изпратиха на Борисов писмо, в което го уведомиха, че нямат информация за негови нерегламентирани контакти с Йосич.


От дясната опозицията и НДСВ обявиха, че въпросът не е приоритетен и не е от дневния ред на обществото, а целта на подобна комисия е само политическа срещу Борисов и не трябва да се хаби парламентарно време в обсъждането на темата. От БСП, ДПС и независмата Мария Капон (формален вносител на предложението за създаване на звеното) обявиха, че целта е да се изчисти името на институциите. Още в началото на дебатите няколко народни представители оттеглиха подписите си от проекторешението за създаването на комисията. Сред тях са Яне Янев и Борислав Българинов от РЗС, както и независимият Петър Берон. Те обясниха, че след като МВР и Националната разузнавателна служба (НРС) са отхвърлили твърденията на Йосич, създаването на комисията е ненужно.
Когато се подписвах, не знаех че зад предложението стоят и управляващите, обяви Янев. Любен Дилов-син от "Напред" обаче посочи, че преди подписа на Янев стои този на Атанас Мерджанов от БСП и поиска обяснение. Дадоха ми да се подпиша, а преди мен имаше празни полета, обясни пък Янев и заяви, че "предпочита сто пъти Бойко Борисов пред БСП, ДПС и НДСВ". Вие сте мъж, дръжте се за подписа си, призова го Ахмед Юсеин от ДПС.


На аргументите на опозицията, че компетентните институции вече са се произнесли и затова не е нужно парламентът да изземва правомощията им репликира Татяна Дончева. Защо службите, които наричате компетентни досега се занимават единствено със съобщения, че нищо не знаели - че кой знае, ако не те? България не издържа служби които да не знаят нищо, заяви тя. Възможно ли е международно издирван човек, който се смята за един от най-опасните наемни убийци на Европа, да пребивава в България три години и българските "компетентни" органи да не знаят нищо и дори днес да продължават да твърдят същото, попита още тя.


Спред Дончева комисията трябва да провери кога е влизал Йосич в България, къде е пребивавал, от какво е изкарвал пари, може ли това да стане без покровителството на специалните служби и имало ли е заговор за освобождаването му. Тя заяви, че не трябва да се намесва името на Бойко Борисв и се обърна към Атанас Атанасов от ДСБ като отбеляза, че той е бил шеф на вътрешното разузнаване по това време. Тя се учуди защо шефът на разузнаването е излязъл с прессъобщение по въпроса без да е питан от никого. Атанасов пък й отвърна да се обърне с този въпрос към президента, който му е шеф.


От ДСБ , СДС и НДСВ обявиха, че няма да участват в създаването на комисията, защото е активно предизборно мероприятие. Длов -син призова, ако някой има информация за чадър над Сретен Йосич, да излезе да го каже и така да аргументира създаването на комисията. Иначе изглежда нелепо – някакъв бандит казал нещо и ние в България правим комисия, каза той.


От НДСВ и ДСБ пък посочиха, че по други много спорни въпроси от обществен интерес не са били правени анкетни комисии. Днес сте загрижени за българската държавност, а защо не бяхте загрижени, когато се говореше за финансирането на кампанията на президента Георги Първанов от определени бизнесмени, попита Яни Янев от НДСВ. За финансирането на президентската кампания от бизнесмена Марио Николов, разследван за злоупотреби по САПАРД, говори и Йордан Бакалов от СДС.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK