Населението на България расте само в София, Варна и Бургас

Населението на България расте само в София, Варна и Бургас

© Юлия ЛазароваНаселението на България намалява във всички области,показват данните на Националния статистически институт (НСИ) за 2008 г. Изключение от негативната тенденция правят София, Варна и Бургас, но там увеличението се дължи не на увеличаването на раждаемостта, а на миграцията от по-малките градове и села. Най-бързо се обезлюдява Северозападния район, където са градовете Видин, Враца, Монтана и Плевен. Раждаемостта е в района е най-ниска, а смъртността - най-висока, показват данни на НСИ. В 144 селища не живее никой, но те не са закрити, защото няма официално решение за това.


Към края на 2008 г. населението на страната е малко над 7.6 млн. души, над 70 на сто от които живеят в градовете. Близо половината от хората живеят в Югозападния и Южния централен район, където са двата най-големи града София и Пловдив. През миналата година в столицата са се заселили 7 хил. души, а населението й е било малко над 1.1 млн. Това обаче са само хората, които са се регистрирали, че живеят в София. Статистиката няма как да отчете ежедневната миграция на хората от близките населени места, защото няма документи за това, обясни Йордан Калчев, експерт в НСИ.


През 2008 г. раждаемостта в София е била най-висока за последните 11 години и достига 11.6 промила. Въпреки положителната тенденция населението на столицата застарява. През 1998 г. е 38.9 години, а през 2008 г. - 40.4 години. Тревожно е и намаляването на трудовия потенциал на града, отчетоха от НСИ. През 2008 г. на всеки 100 души, излизащи от пенсия, се падат 79 души на възраст между 15 и 19 години, показват данните.

Коментари (3)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на moreto
  moreto
  Рейтинг: 583 Неутрално

  "През 2008 г. на всеки 100 души, излизащи ОТ пенсия, се падат 79 души на възраст между 15 и 19 години"

  Някой може ли да обясни тази данна?

 2. 2 Профил на Мислещ
  *****
  Неутрално

  Ами много е просто - 100 души излизат от работната сила, а 79 влизат в нея. Аритметиката е проста от тук.

 3. 3 Профил на Аз
  *****
  Неутрално

  Трябва имиграция на българи от чужбина. Дори и на такива, напуснали България преди 200 години, и дори и на такива, които живеят чак в Узбекистан, Киргизия и Таджикистан.
  1. Узбекистан (етнически малцинства, сред които и българи):
  http://ula.uzsci.net/portal/library/atlas/ethnic_minorities.pdf
  2. Таджикистан - според преброяване на населението през 2000 година е имало 70 българи. Това значи доста повече на практика, защото много от тях от страх са се писали руснаци.
  http://www.demoscope.ru/weekly/2005/0191/analit05.php
  3. Киргизия
  http://www.aba.government.bg/news.php?newsid=2869
  Българите в тази страна са се организирали и са се регистрирали в Агенцията за българи в чужбина
  4. Казахстан
  http://www.aba.government.bg/obshtnosti.php?cid=86
  Едно многодетно семейство, преселило се самоинициативно в България от Украйна. Не живеят твърде добре, просто защото са се заселили в Девня - там, откъдето преди 200 години са избягали техните предци.
  http://www.temanews.com/index.php?p=tema&iid=41&aid=1110
  Все пак, семейството е с 10 деца! Те децата са за женене вече де! Такива трябва да получават наготово къщи, земя, пари и работа. Не наведнъж, а постепенно, за да имат стимул да останат. Като прибавите и съпругите, които майката се кани да им намери от Украйна (мургавите и криви девненки явно не харесвали русокосите си и стройни сънародници, прекарали 200 години селекция в Украйна), ще е добре. Само да имат работа. Иначе и те ще се поблазнят да отидат я в София, я във Варна, я в Испания

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK