България

Източник: ЦИК към 12 ч.

Избирателна активност
Гласували
Негласували

Източник: ЕП

Кой печели в ЕС

Източник: ЕП

В Пазарджик ще възстановят часовникова кула

Проект на арх. Христо Герасимов за възстановяване на старата часовникова кула в ПазарджикЕдин от символите на Пазарджик – Старата часовникова кула, ще бъде отново възстановен. Кулата е още от XVIII век. Известна е годината на построяването й – 1741 г. като част от най-големия в българските земи Куршум хан, издигнат през 1574 г. Била е разрушена при голямото Чирпанско земетресение през 1928 година. Останки от нея – основа и част от зида, се намират срещу сградата на Областна дирекция Полиция.


Проектът на арх. Христо Герасимов за възстановяване на Часовниковата кула е преминал всички инстанции и е получил разрешение за строеж. Съгласуван е и с Националния институт за паметниците на културата. Местният ротариарнски клуб е поел инициативата да организира дарителска кампания за събирането на средства за реализирането на проекта.


Според предварителните изчисления за самото строителство ще са нужни около 100 хил. лв., които се набират в открита дарителска сметка.


При разработването му основната трудност е била липсата на достатъчно информация как точно е изглеждала кулата – запазени са оскъдни данни - една фотография, направена от историка проф. Иван Батаклиев, която е много неясна и картина от художника Стоян Василев, на която изображението се разминава с част от запазени описания на кулата. И досега не е ясно дали оригиналът е бил шестостен, осмостен, дванайсетостен или някакъв друга форма. На експертен съвет е решено новата кула да е осмостенна. Общата й височина ще е 27 метра. Ще бъде изпълнена изцяло от материали, които са се ползвали и през XVIII век. Съществуващите останки ще бъдат запазени и вградени в новата зидария, като за целта ще бъдат отвътре укрепени. Покривът ще е дървен, обшит с медна ламарина и завършващ с пик. В четирите географски посоки ще има монтиран по един часовник.

Ключови думи към статията:

Коментари (4)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на S.P.Q.R.
  *****
  Разстроено

  Пазарджик трябва да бъде разрушен. Градът е обида за бон тона.

  И на мястото да има плаж и езеро с лилии.

 2. 2 Профил на Кореняк
  *****
  Разстроено

  В следващите 20 години Пазарджик ще стане най-хубавия квартал на Пловдив!

 3. 3 Профил на о. Павел
  *****
  Неутрално

  Странно съобщение. Съществува книга за кулите и камбанариите в България, издадена през 50-те години. Освен това, сигурно в Пазарджик има достатъчно хора, родени преди 1928 г., които да помнят как е изглеждала кулата.

  .....................................................

  http://archiman.livejournal.com/

 4. 4 Профил на гого
  *****
  Неутрално

  Показаният на снимката проект прилича на минаре преработено по недодялан начин в часовникова кула.Като че лиго е проектирал арх. от ДПС.Къщата до него прилича на плевня.
  Няма ли конкурси за този некадъре архитект?
  В този проект няма нищо от традиционната възрожденска архитектура.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK