Юрист: Кабинетът прави лъвско дружество с Ирена Кръстева

Юрист: Кабинетът прави лъвско дружество с Ирена Кръстева

© Георги КожухаровСделката на кабинета с контролираната от Ирена Кръстева ИПК "Родина" за изграждането на нова сграда на Националната агенция за приходите (НАП) е неизгодна, незаконна, нецелесъобразна, облагодетелства майката на член на правителството и поставя данъчната администрация в зависимост от икономическа групировка. Това заявиха депутатът от НДСВ Минчо Спасов, общинският съветник в София от същата партия Владимир Каролев и юристът Марин Божков.


Божков каза, че общото дружество на Кръстева и държавата ще е организирано така, че всички печалби ще са за частния партньор. Тя знае какво получава - три скъпи сгради в центъра на София, а държавата не знае кога и какво ще вземе, това е класически пример за забраненото от закона лъвско дружество, обясни юристът. Той подчерта, че има опасност Кръстева, която ще е мажоритарен собственик на фирмата, да задлъжнее и след това държавата да плаща на кредиторите.


Каролев и Спасов атакуваха във Върховния административен съд решението на правителството. Според тях Министерският съвет не е може да апортира имоти на НАП в смесеното дружество, а решението му за това е взето в нарушение на процедурата. Сградите на НАП, които ще се дадат на Ирена Кръстева, са все още публична държавна собственост, въпреки че има акт на кабинета за преобразуването им в частна държавна, тъй като в тях е настанена администрация с публични функции, обясни Спасов. Според него самото решение за сделка с Кръстева не съществува, тъй като Министерският съвет е приел "някакъв" текст, а след това е възложил на финансовия министър Пламен Орешарски да напише окончателния му вариант.


При оценките на имотите е направено нещо недопустимо, като сравнителни са дадени цени не на реални сделки, а оферти от сайт, обясни Каролев и добави, че за държавните сгради са използвани най-ниските оферти. Той цитира становище на шефа на дирекция "Икономическа и социална политика" в Министерския съвет Цвета Каменова, която се противопоставя на сделката с Кръстева. В него Каменова подчертава, че в момента пазарната конюнктура предопределя по-ниска цена на апортната вноска на държавата, което е изцяло в полза на ИПК "Родина". Тя е открила и "грешка" за 7 млн. лв. в ущърб на държавата.


Тази сделка прилича много на тази, която правителството на Любен Беров се опита да сключи с две фирми на "Мултигруп" за "Химко", сега този кабинет си създава свой "Мултигруп", заяви Марин Божков. Според него прави впечатление колко бързо е взето решение за нея - предложението на Кръстева до кабинета е от 18 март, Орешарски пише, че трябва да се приеме на 25 март и предлага на кабинета да одобри сделката още на 26 март. Каролев пък обясни, че офертата на ИПК "Родина" е била собствеността в смесеното дружество да бъде 50 на 50, а след това без да обяснява защо Орешарски е предложил мажоритарният дял да бъде за частната фирма.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK