MTG се извини за скандалното предаване "Часът на Милен Цветков" от 1 април

MTG, шведският консорциум, собственик на Нова телевизия, изпрати днес писмо до Българския Aктивистки Aлианс (БАА), в което се извинява за eвентуалните вреди, нанесени от предаването "Часът на Милен Цветков" от 1 април 2009 г., с водещ Лора Крумова.


В писмото се казва:"Предприехме действия да гарантираме, че едностранно шоу като това няма да бъде излъчено отново".


На 3 април БАА писa до MTG, за да изрази възмущението си от въпросното издание на предаването (посветено на правата на гей-общността) и да поиска официална позиция и последващи действия от страна на консорциума. Освен до MTG, писмото бе изпратено и до основни шведски медии, включително и гей-лесбийски ориентираните.
Повод за писмото на БАА бе най-вече поведението на водещата Лора Крумова, която представи проблематиката, давайки израз на личната си ненавист и отвращение от хомосексуалността, ЛГБТ хората, тяхното възприемане в обществото, и цялостната борба на ЛГБТ движението срещу предразсъдъците и дискриминацията.


В същото време за нас бе изключително притеснителен и фактът, че г-н Боян Расате, който е криминално проявен и неколкократно задържан от полицията, e потърсен като основен гост на предаването, без да са поканени хора, които активно се занимавят с ЛГБТ права и човешки права, и адекватно могат да се противопоставят на становищата на г-н Расате.
В отговор на БАА г-н Берт Вилборг, мениджър комуникации на MTG, заяви: "Имаме фирмена програмна политика, в която декларираме, че сме ангажирани да използваме властта на медията отговорно, и по тази причина винаги търсим възможности, които да подсилят ползите, които телевизията може да предложи по същия начин, както винаги търсим начини да намалим вредата, която телевизията може да причини. След това въведение и въпреки, че ние силно подкрепяме редакционната независимост, надявам се разбирате, че ние не приемаме излъчването на програми като тази, която посочихте на нашето внимание. Затова предприехме действия да гарантираме, че едностранно шоу като това няма да бъде излъчено отново."

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK