България се смалява и струпва в градовете

България се смалява и струпва в градовете

© ДневникНаселението на България намалява във всички 28 области, продължава да се мести в градовете, а близо половината (48%) е събрано в Югозападния и Южния централен район. През 2008 г. то е било малко над 7.6 млн. души, показват данните на Националния статистически институт (НСИ), огласени вчера.


Над 70% от българите са събрани в градовете. Столицата, Варна и Бургас са изключение от тенденцията към намаляващи жители, но там увеличението се дължи на пристигащи от по-малките градове и села, а не на по-висока раждаемост.


Противно на масовите твърдения, че София е двумилионен град, официалната статистика отчита 1.163 млн. души население. Само с 30 хил. души преднина пред Варна на второ място се нарежда Пловдив с близо 348 хил. души.
В групата от 7 града с над 100 хил. души са още Бургас (189 хил.), Русе (157 хил.), Стара Загора (140 хил.) и на ръба на отпадането е обезлюдяващият се Плевен (112 хил.).


В Пловдив също отчитат намаляване - макар и забавено - на населението. За година жителите на Пловдивска област са намалели с над хиляда, а пловдивчани най-често се изселват в София, Пазарджик, Стара Загора и Хасково.


Шампионите на обезлюдяването


На практика населението на един цял такъв голям град се е преместило през 2008 г. В този период около 120 хил. души са напуснали местата, в които живеят, и най-често са отивали в друг град - почти половината от случаите. Значително по-малко - около 11% - са се преместили от едно село в друго. Почти всеки пети е решил да напусне града и да се засели в село, но от статистиката не посочват възрастта на тези хора, т.е. не е изключено това да са предимно пенсионери.


Данните на НСИ показват, че общо през миналата година от градовете са се изселили над 75 хил. души, а 86 хил. са се засели в тях. Най-много хора са отишли в София, следвана от Варна и Бургас. В резултат на миграцията най-много е намаляло населението в Плевен, Монтана, Враца. Именно техният район - Северозападният, се обезлюдява най-бързо. Раждаемостта там е най-ниска, а смъртността - най-висока, показват още данните на НСИ.


Най-малко са жителите на Видинска област - 110 хил. души, като там има и три села, в които няма никого от 1992 г. Те все още не се заличават, защото няма официално решение за това, обясни пред агенция '"Фокус" директорът на статистическото бюро в града Емилия Лазарова. Същото е положението и с други 141 безлюдни села в страната.Според данните от НСИ има голямо различие в броя на хората по общини - така в шест общини в страната населението е под 2 хил. души - Трекляно, Чавдар, Антон, Челопеч, Бойница, Маджарово. С население до 20 хил. са 173 общини, като в тях живеят 21% от населението на страната.


Общата тенденция към намаляване на населението води до промени в неговата основна възрастова структура, се посочва в доклада на НСИ. За миналата година 63.2% от българите са били в трудоспособна възраст. Най-много хора в тази група са в София, Смолян (тук НСИ регистрира един от най-ниските показатели за раждаемост), Благоевград, Варна, Бургас и Кърджали. Най-сериозен проблем с работната ръка имат във Видин, Ловеч, Плевен и Габрово.


Най-много деца се раждат в Североизточния и Югоизточния район - над 10%. Това са областите Сливен, Варна, Бургас, София и Кърджали.


"Подмладяващият се" Югозапад


През миналата година в област Кюстендил са се родили с 12 деца повече, показват статистическите данни. В тази област се забелязва тенденция към увеличаване на извънбрачните раждания, като това се обяснява с това, че много млади хора живеят на семейни начала без граждански брак. Най-много деца са родени от жени на възраст между 25 и 29 години. В Кюстендилско има спад на смъртните случаи, като 2008 г. е била годината с най-малък брой починали хора. Все пак в областта коефициентът на смъртност остава по-висок от средния за страната - 16.9% (почти 15% за страната).


Положителните тенденции от последните години в изменението на основните показатели за демографското развитие в Благоевградска област продължават и през 2008 г., коментира пред БТА директорката на местното статистическо бюро Емилия Илиева. Има повече раждания, като в Благоевградско са се родили с над 30% повече близнаци, отколкото през 2007 г. Смъртността пада, като броят на починалите през миналата година е бил с над 190 по-малко. Населението в трудоспособна възраст в края на 2008 г. е над 65%, като хората, които са извън тази възраст - над 60 години, са намалели. Илиева съобщава още, че в областта се отчита спад на браковете, като според нея това се дължи основно на намаляването на населението във възрастовата група, която сключва брак.Най-млади и най-стари градове


Най-много млади хора - до 16 години, има в Сливен и Търговище, а най-възрастни са жителите на Плевен, Кюстендил, Перник, Враца и Видин. Младежите са средно 14.5% от населението на България, като в осем области живеят малко над този дял. Средно за страната хората над трудоспособна възраст са 22.4%, като най-малко те са в София, Варна и Бургас. От НСИ обясняват това с по-големите възможности за намиране на работа в тези градове.

Коментари (51)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Bloodymirova
  Bloodymirova
  Рейтинг: 180 Неутрално

  "Все пак в областта коефициентът на смъртност остава по-висок от средния за страната - 16.9% (почти 15% за страната)"

  Това проценти или промили са? Щото ако са проценти, ше си е направо чума

 2. 2 Профил на mediator37
  mediator37
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Хаотично поднесена информация. Да бяхте направили карта на гъстотата на населението, а не на раждаемостта и то само за една определена година. Една година не манифестира тенденция.
  Лора, като те гледам младичка си, хубавичка, браво! Ама концентрирай се! Не кълви оттук-оттам, като кокошка.

  Има ли живот след демокрацията ?
 3. 3 Профил на ne stawa taka
  *****
  Неутрално

  Тази статия по скоро замъглява проблема, отколкото да го изяснява. А демографския срив е катастрофален. Ако не ви разрешават да пишете за това по добре не пишете нищо.

 4. 4 Профил на vasumitra
  vasumitra
  Рейтинг: Неутрално

  номер 1. Много на място.
  Гоце знае ли? А СерГей? Със Сигурност Костов е виновен.
  Кмета на Ковачево има решение на проблема преди малко четох за него.

 5. 5 Профил на vasumitra
  vasumitra
  Рейтинг: Неутрално

  Филева,поправете % на промили и звинете се и благодарете на Блъдимирова. Така е етично. Не е срамно да грешиш (макар,че на журналистит това им е ежедневие) срамно е дане си признаеш. Ако обаче си вярвате,че сте безгрешна то тогава Медиатор 37 ви обича.

 6. 6 Профил на Radi
  *****
  Неутрално

  7.6 милиона ... Печално ... и разбира се, 'подмладяващи' се райони, раждаемост и т.н. без структура на националностите (малцинствата) дава деформирана картина на демографията на България. ... За кого ли прочистват тая територия ...

 7. 7 Профил на hasan
  *****
  Весело

  Ха такаааа след 50 годинки тука 6те е турско,благодарение на такива като Стани6ев и Доган,,така че пражете си сметката

 8. 8 Профил на hasan
  *****
  Весело

  Ха такаааа след 50 годинки тука 6те е турско,благодарение на такива като Стани6ев и Доган,,така че пражете си сметката

 9. 9 Профил на Felix
  *****
  Неутрално

  "България се смалява и струпва в градовете"

  жалко, селата ни са толкова хубави...

 10. 10 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1592 Весело

  В добавка към №5. На картата има обозначение за раждаемост под 0 !!!! на хиляда. Някой ще ми го преведе ли на прост български. Само по-бавно, че да го схвана.

  Без задължителна регистрация такъв род данни са доста съмнителни. Вътрешната миграция е доста по-голяма, но дефакто официално не се отчита.

  Covid live matter. Stop the genocide.
 11. 11 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 2020 Неутрално

  Цецо, промилите се отчитат на 1000 души население. Явно този показател, под 0, означава, че ражданията са 1 на 1200 (примерно) или повече души т.е. доста малко като обща картина.

  Интересното е, че тези тенденции с нищо не се променят от годините на демокрация - напротив - каквито са били преди години, остават устойчиви. А къде отиват програми като "За развитие на селските райони" от ЕС...

 12. 12 Профил на 'провинциалист'
  *****
  Неутрално

  Туморът 'София', изсмуква соковете на България.
  Всяка вечер, новините в националните телевизии, са посветени 90% за проблеми в София - за убийства и за боклук.

  Някога имаше България, сега има .... София ...

 13. 13 Профил на Ginka
  *****
  Неутрално

  Някога имаше и София - сега няма нито едното нито другото ... кочина, населана с рушащи крадящи диваци ... еба ти племето !

 14. 14 Профил на Демоскоп
  *****
  Неутрално

  Трябва имиграция на българи от чужбина. Дори и на такива, напуснали България преди 200 години, и дори и на такива, които живеят чак в Узбекистан, Киргизия и Таджикистан.
  1. Узбекистан (етнически малцинства, сред които и българи):
  http://ula.uzsci.net/portal/library/atlas/ethnic_minorities.pdf
  2. Таджикистан - според преброяване на населението през 2000 година е имало 70 българи. Това значи доста повече на практика, защото много от тях от страх са се писали руснаци.
  http://www.demoscope.ru/weekly/2005/0191/analit05.php
  3. Киргизия
  http://www.aba.government.bg/news.php?newsid=2869
  Българите в тази страна са се организирали и са се регистрирали в Агенцията за българи в чужбина
  4. Казахстан
  http://www.aba.government.bg/obshtnosti.php?cid=86

 15. 15 Профил на Любопитна история
  *****
  Весело

  Едно многодетно семейство, преселило се самоинициативно в България от Украйна. Не живеят твърде добре, просто защото са се заселили в Девня - там, откъдето преди 200 години са избягали техните предци.
  http://www.temanews.com/index.php?p=tema&iid=41&aid=1110
  Все пак, семейството е с 10 деца! Те децата са за женене вече де! Такива трябва да получават наготово къщи, земя, пари и работа. Не наведнъж, а постепенно, за да имат стимул да останат. Като прибавите и съпругите, които майката се кани да им намери от Украйна (мургавите и криви девненки явно не харесвали русокосите си и стройни сънародници, прекарали 200 годишна селекция в Украйна)...

 16. 16 Профил на Още по-любопитна история
  *****
  Весело

  До 15
  Нали на рускините женени за роми им даваха наготово апартаментите, докато българите чакаха по 20г. и като не дочакаха, се махнаха от държавата. Познавам повече от 10!

 17. 17 Профил на БОКО
  *****
  Неутрално
 18. 18 Профил на Varna
  *****
  Неутрално

  Варна при едно преб. в средата на 90-те години се оказа,че е около 320 хиляди от които 100хилади са от ромски произход./не дадоха офиц.гласност тогава но се знаеше от доста хора/.
  Мисля,че тази статистика е вярна в момента.

 19. 19 Профил на безработен
  *****
  Неутрално

  Абе на тая безработица колкото по малко толкова по хубаво поне ще има работа за всички ХАХАХА , това си е направо за новините в 7, от какви ли ъгли не ни показаха тая криза ето още един .
  Хубаво ми каза Мама стани един журналист а пък аз прооооооооост станах безработен.

 20. 20 Профил на далечен
  *****
  Неутрално

  Странен народ в странна държава...

 21. 21 Профил на емигрант
  *****
  Неутрално

  В България безработицата още не е започнала така че стягаите коланите и се приготвяите Независимо кои ще ви спечели изборите

 22. 22 Профил на ПРЕСЕЛИЛ СЕ
  *****
  Неутрално

  Този процес не започва и не завършва с България.Не ми е известно становището на Лора Филева за Черна гора - държава с население по-малко от София.Защо тези държави не остаряват и не изчезват,а нашите медии постоянно дъвчат тази тема.Може би за да има просто новини.От страните членки на
  Евросъюза 27 на брой ние сме 14-та по-големина .Тези постоянни писания на вестниците и предавания на кабеларките
  не се ли стремят да влияят отрицателно на народопсихологията на населението на България.Не ли целта
  да се смаже самочувствието на българина и да се подтиква да отива като гастарбайтер в западноевропейските страни.Това
  да не е програма на Евросъюза да бъдем просто фабрика за
  гастарбайтери.

 23. 23 Профил на дупе-дупе
  *****
  Весело

  сей земеделецо сега му е времето/селяни напуснете столицата която така мразите и псувате че дупе давате да сте тук/пръц : )

 24. 24 Профил на 6090
  *****
  Разстроено

  дупе-дупе ти си лошо дупе!

 25. 25 Профил на TUK
  *****
  Неутрално

  Комунистите прогониха всичко живо с мозък
  Искат пенсионери и мангали
  .... И пари от еврофондовете.

 26. 26 Профил на завзек
  *****
  Весело

  данните поднесени за област кюстендил не са верни-самият град към момента е 25 000 жители, като 13 000 от тях са цигани. Освен че са основната електорална маса срещу заплащане, те са и основните бюджетни къртици за социални разходи.

 27. 27 Профил на 4140 mitko
  *****
  Неутрално

  До Читател 11:Цецо, промилите се отчитат на 1000 души население. Явно този показател, под 0, означава, че ражданията са 1 на 1200 (примерно) или повече души т.е. доста малко като обща картина.
  малоумник :ако ражданията са 1 на 1200 души то раждаемоста е 0.83 промила т.е пак е над 0

 28. 28 Профил на монев
  *****
  Неутрално

  Да ама същевременно мандатите при избори си остават същите!
  Скоро във Видинско един депутат ще се избира от 2000ч. а в София от 200000 хиляди чиляка

 29. 29 Профил на Boriaz
  Boriaz
  Рейтинг: 925 Гневно

  Защо не кажат, че благодарение на "адекватните икономически и социални мерки, които взема правителството" от България всяка година изчезва население за един Плевен най-малкото?
  А дали това, заедно с демографаския срив, "етническия модел", стандарта на живот, корупция и т.н. не води до промяна на етническата карта не само на някои области, а на България въобще?
  Недоизказаната истина не е истина!!!

  Искането няма мярка- даването има КРАЙ!
 30. 30 Профил на Анатом
  *****
  Неутрално

  Ако столицата е главата,провинцията е тялото!

 31. 31 Профил на Boriaz
  Boriaz
  Рейтинг: 925 Весело

  Що бе дупе, да ходим да сеем и орем? Не ти ли харесват турските домати? Я ги виж какви са хубави, червени, еднакви всичките? от какво те е страх? Или искаш ТИ да довършваш строежите в София? Ти ли ще тръгнеш да строиш пътища и да се потиш? Ако си мераклия- кажи, веднага ти намирам работа!
  Ей, няма да се оправят някои хора в София. Не стига, че са една от най-малките европейски столици и въпреки това градът е абсолютен пример за абсурда на шопската "прогресивна" мисъл, ами все другите им виновни. Защо си избрахте кмет от Банкя тогава? Нали сте много умни и кадърни, ха-ха-ха ...

  Искането няма мярка- даването има КРАЙ!
 32. 32 Профил на Boriaz
  Boriaz
  Рейтинг: 925 Весело

  Егати и тялото с такава глава, ха-ха-ха ... цялата в дупки, никой не го е еня за правила, мръсна, кичозна, претенциозна ...

  Искането няма мярка- даването има КРАЙ!
 33. 33 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 6412 Весело

  Раждаемост под нулата означава чисто технически, че бебето се връща обратно в утробата на майката...
  Иначе легендите за двумилионна София са нещо нормално за човешката психика. Градски легенди. И тук за Мюнхен твърдят че бил 2 милиона, като половината били турци, но той си е около 1,34 млн. Освен това статистиката сочи, че 300 129 от жителите на града не притежават немско гражданство. Най-големите групи от чуждестранни граждани са турците (43 309), албанците (30 385), хърватите (24 866), сърбите (24 439), гърците (22 486), австрийците (21 411) и италианците (20 847).

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 34. 34 Профил на Grubo
  *****
  Неутрално

  Уважаеми четящи и неразбиращи какво е под нула (раждаемост), светкам ви че това означава, че в съответната паланка, през предходната година са се родили примерно 5 чиляка, а са се гътнали 7 т.е. умрелите са повече от родилите се и това се нарича "отрицателен прираст" или "раждаемост под нулата"

 35. 35 Профил на bg
  *****
  Неутрално

  И после София била мрьсна

 36. 36 Профил на петьо
  *****
  Неутрално

  да, наистина вече на всички ни се драйфа от София и нейното непропорционално положение в медиите. хубаво е, че по умните разбраха каква мизерия е сф и се изнасят оттам кой за други градове, кой за чужбина!

 37. 37 Профил на Boriaz
  Boriaz
  Рейтинг: 925 Весело

  Петьо, след софийските джипове в родния ми град не остана работещо предприятие! После се врътнаха пак софийски джипове и разказа играта на селскостопанските производители и фермерите. Къде да се върнем- в джендема ли? И защо? Да вдигнем пак провинцията, та да дойдат токива като дупе-дупе да оберат пак всичко ли? Хе-хе, че сме тъпи- тъпи сме, че доматите с колците ги ядем- верно, ама чак толкова тъпи та 20 години на един и същ номер да се ловим не сме! 2-3 годинки в Софето да си върнеш заемите и беж да те нема! Колкото по на северозапад- толкова по-добре! Слави Трифонов тука нека си реве как трябвало да оставаме- да ми дадат неговта ряабота и заплата ще остана!

  Искането няма мярка- даването има КРАЙ!
 38. 38 Профил на № 16
  *****
  Неутрално

  № 16
  Тука не става въпрос за рускини и роми, а за българи от Украйна и местни в Девня. Това за цвета на местните моми е ирония към тяхната претенциозност. Не става въпрос че са ромки, ами че са претенциозни без основание. Както знаем от историята, българите в Бесарабия се смесват с останалото местно и преселено население - руснаци, украинци, немци, поляци, евреи, особено гагаузи и молдавци, така че стават по-светли. Между другото, знам за един богат ром от Ямболско, който се ожени за рускиня и има съвсем български на вид деца - в точната българска пропорция.

 39. 39 Профил на баските
  *****
  Неутрално

  скоро "Дневник"представи статия за баските.Ставаше дума,че искат да се обособят като отделна държава.Във форума под статията имаше изказвания в защита на тяхното искане като един от основните доводи бе,че са икономически най-развитият район в Испания и по този признак имат право да се отделят....
  Интересно какво биха казали същите форумци за днешната статия........

 40. 40 Профил на Boriaz
  Boriaz
  Рейтинг: 925 Неутрално

  До баските
  Отрежи веригата между София и района от Пазарджишко, Пловдиско и Старозагорско и сам ще разбереш кой ще загуби и кой ще спечели, ха-ха-ха ... Представи си, че приходите от Черноморието вместо дасе изливат в София оставаха във ВЕарна и Бурагас и сам ще си отговориш ... Да ти давам ли други примери?
  А сега си представи турските общини без парите, които им изсипва София и пак сам ще си отговориш. Редно ли е тези, които даваха най-много да получават най-малко? Не е, нали? Е, да де, ама като стане това е резултата- главата изцеди тялото и тялото отказва да храни главата! За съжаление в България израза "Не го слуша главата" и "Не го слушат краката" (примерно) са доста показателни и за тази ситуация.

  Искането няма мярка- даването има КРАЙ!
 41. 41 Профил на Анонимен
  *****
  Неутрално

  Бих искал да видя подобна карта по етнически признак! Само че никой няма да има смелостта да я публикува. Защото ще се окаже, че приблизително 80% от ражданията са на турци и цигани! При тези темпове след колко години българите ще са малцинство в собствената си държава? Ето истинският проблем на България! Не икономиката, не образованието, не науката и културата! Какъв е смисълът да говорим за тези неща, когато след няколко десетилетия България няма да я има? Няма ли най-после политиците да разберат това и да направят нещо в тази насока?

 42. 42 Профил на m.
  *****
  Неутрално

  34 не бъркай раждаемост с ест.прираст

  раждаемостта си е раждаемост и никаква смъртност не я бърка!

  а НСИ да се вземе в ръце и да направи свястно преброяване в София! - за целта хората дето провалиха предното преброяване (и си го самоотчетоха за успешно естествено ) трябва да бъдат отстранени!!!

 43. 43 Профил на ddd
  *****
  Неутрално

  Това, което ме притеснява е, че вселената празно място не търпи и ние като освободим едно пространство , то неминуемо ще бъде заето от някой друг. Как ли ще изглеждат жителите на тази територия след 100 години и какви ли езици ще говорят?

 44. 44 Профил на Енчо
  *****
  Неутрално

  И мен доста ме разсмя това "под 0 на 1000" за раждаемостта. Колкото и ниска да е тя - все пак, трябва да е някакво положително число. Но като знам какви са ни статистиците, изобщо не се учудвам.

  Много странни ми се струва и това, че две съседни области могат да са в двете крайности на скалата по раждаемост - Перник и София, и Смолян и Кърджали.
  Хайде, да кажем, Перник и София са доста различни области (макар че пък чак толкова!).
  Но за Смолян и Кърджали ми се струва съвсем необяснимо да се различават в такава степен по раждаемостта си.

 45. 45 Профил на .
  *****
  Неутрално

  най-населените области са с мнозинство от турско и циганско население и така след 5-10 години те могат да поискат да се откъснат от София и да се присъединят към Турция.това е резултат от демократичната протурска политика на "демократите" след 1989 г. България се топи и след 5-10 години ще остане само София.

 46. 46 Профил на цецо
  *****
  Неутрално

  Читател 11,

  Примерът който даваш означава кръгло 0,8 промила. Това пак е над нула. Под нула е отрицателно число. Има смисъл за прираст (т.е. раждаемостта е по-малка от смъртността). Няма никакъв смисъл за раждаемост. Няма родени означава 0. Не може да е под 0.

 47. 47 Профил на That's the way they do it
  *****
  Гневно

  До 41
  Ами нали това е целта на мафия-правителството - провинцията да се обезлюди и да се разпродаде. Изпращат се цигански банди да крадат самотни старци по селата. Като ги ограбят и пребият 5-6 пъти, старците продават на безценица и отиват при децата си в града. Кметът на Попово напр. по този начин си е купил 2 села, 2 овцеферми. Май и конезавод си е направил. Хората пък на баба Масларка са изкупули бившите селски училища за жълти стотинки.

 48. 48 Профил на до 47
  *****
  Неутрално

  идеята беше друга. чрез ликвидацията на предприятията в провинцията, реституцията на имоти и застрояването в София да се принуди провинциалното население да мигрира към София за да бъде ограбено с наеми или кредити за жилища. в резултат шайка рентиери и банкери да забогатеят. а за обезлюдяването на България никой не го интересува. така хората се принудиха да емигрират в София или в чужбина.

 49. 49 Профил на NNNNNNNNNN
  *****
  Неутрално

  мръсна София, чиста природа. Еваларка. В Петък 14:00 часът айде на изходните улички и пердашете за Прованса, хак да ви е.
  Жалки плужеци.

 50. 50 Профил на Ъ
  *****
  Неутрално

  Има нужда от нова столица!!!!!!!!!!!!!!!!!! Ловеч? Габрово?

 51. 51 Профил на Ъ
  *****
  Неутрално

  Русия - Гъстотата на населението 8,5 д/км2
  София--През 2008 г. 922.2 души живеят на 1 кв. км от нейната територия (ОФИЦИАЛНО ), при гъстота 68.9 души средно(струпани в няколко града ) на 1 кв. км. за страната.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK