В 12 без 5 кабинетът се сети за временната заетост

Правителството прие поправки в Кодекса на труда 2 седмици преди края на мандата на парламента

В 12 без 5 кабинетът се сети за временната заетост

© Юлия ЛазароваДве седмици преди края на мандата на 40-ото Народно събрание правителството прие поправки в Кодекса на труда, за които работодателите настояват поне от две години и които са още по-важни за пазара на труда в условия на икономическа криза. С промените, внесени от социалното министерство, се регламентира възможността за временна заетост. Уреждат се дейността на агенциите за временна заетост, отношенията между служителите, компаниите, които ги наемат временно, и агенциите посредници.


Преди година подобни промени бяха предложени от депутати от мнозинството, но парламентарната социална комисия под натиска на синдикатите ги отклони към Националния съвет за тристранно сътрудничество. Вариантът на правителството мина през тристранния съвет едва преди седмица и почти няма шанс да бъде одобрен от сегашния парламент, за да стане факт, намекна председателят на социалната комисия Хасан Адемов (ДПС). "Това трудно може да се случи", каза в четвъртък Адемов. "Парламентът ще направи каквото трябва, но мисля, че е много късно вече. До края на работата на Народното събрание остават броени дни", добави той пред "Дневник"."Мисля, че е много късно вече."
Хасан Адемов, председател на социалната комисияСпоред проекта предприятието, което ще наема временно служители, е длъжно да им осигури същите права и условия на труд като на постоянно работещите - да получат длъжностна характеристика за мястото, което заемат, както и инструкции за безопасен труд. Заплатите и осигуровките се превеждат на агенциите за временна заетост, които са осигурили тези служители, и те им ги изплащат. Агенциите нямат право да изискват от кандидатите за работа такса, за да им съдействат. От своя страна кандидатите имат право да откажат работа, ако тя не съответства на професионалната им квалификация и здравословното им състояние.


Зам. социалният министър Лазар Лазаров все пак се надява текстовете да минат до края на мандата, тъй като материята не е непозната на депутатите. "Искаме това да се случи, защото така ще се гарантира сигурността на работниците и ще се повиши заетостта. Трудовият пазар ще стане по-гъвкав, а пред младежите и хората в предпенсионна възраст ще се открият повече възможности за работа", каза Лазаров.


Регламентирането на временната заетост е изключително важно в условията на криза, тъй като ще повиши гъвкавостта и ще задоволи по-добре производствените нужди на пазара на труда, коментираха от Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България. Още през ноември бизнес организацията предлагаше да се въведе система от гъвкаво работно време като антикризисна мярка за запазване на работните места. Зам.-председателят на Българската стопанска камара Камен Колев каза, че с временната заетост ще се даде шанс на студентите и младите майки, които нямат възможност да се трудят на пълен работен ден.


В края на миналата година анализ на Световната банка показа, че именно младежите, хората в предпенсионна възраст и обезкуражените са най-проблемните групи на пазара на труда в България. За интегрирането им експертите на банката препоръчаха да се регулират законово агенциите за временна заетост и да се улесни сключването на договори за почасов или временен труд.


Според синдикатите обаче поправките в Кодекса на труда обслужват "тесни корпоративни интереси". "Не е ясна идеята на законопроекта за разпределяне на задълженията към служителя по трудовото правоотношение между двата работодателя - компанията и агенцията", се казва в становище на КНСБ. Според синдикатите това ще застраши сигурността на работниците и ще ги изложи на риск от съкращения.


На заседанието си в четвъртък правителството прие и конвенция за надомния труд, която също трябва да мине през Народното събрание за ратификация. Тя задължава държавата да осигури, доколкото е възможно, равенство между надомните работници и останалите. Работещите вкъщи трябва да имат право да създават свои организации, да имат достъп до обучения, да се регламентира минимална възраст за започване на работа и защита при майчинство.

Коментари (17)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Труженик
  *****
  Неутрално
 2. 2 Профил на РОКО
  *****
  Любопитно

  така се купуват гласове....

 3. 3 Профил на Mojito
  *****
  Неутрално

  Като гледам тези с метлите се чудя смешно ли е или тъжно в България. Вече 8 години не живея там и би трябвало да не ми пука. За тези 8 години посетих България 4 пъти. Всеки следващ тур до там, където съм се родил и прекарал 3/4 от живота си не можех да се отърва от тягостното чувство, че българите са вечно излъгани. За 20 гдини ги лъгаха псевдодесничари, после - уж социалисти и какво се получи. Хаос, от който няма спасение.

 4. 4 Профил на Веселяк
  *****
  Весело

  А бе Мохито, какъв ти хаос ? Тук в България цари любов и благоденствие. Навсякъде те "любят" тук! "Любят" те в сметката за парното и ток, "любят" те докато те съкращават от работа и те оставят "задоволен" в еякулация от обезщетението ти за безработица. Любят те и те карат да бъдеш обичан, докато гледаш новини на турски по телевизията-майка..... Любят те докато те лъжат в очите, че не ти изневеряват с мутрите. Ей тва му викам любоффф

 5. 5 Профил на емигрант
  *****
  Неутрално

  Аз пък я посетих за 8 години само последните 2 лета и мисля че е достатъчно за живота ми да се правя на загрижен за родината която реално нищо не ми е дала Наистина жал ми е за хората които са там но нишо не може да се направи докато не измрат пенсионерите на които по голяма част от живота им е преминал под (закрилата ) на БКП Казвам го отговорно макар да знам че има хора във форума на които родителите са пенсионери но това е положението

 6. 6
  *****
  Весело

  Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако въпреки това желаете да го видите, натиснете тук.

 7. 7 Профил на 222
  *****
  Неутрално

  Уффф, пази Боже,сляпо да прогледа.Стойте си в чужбина мизерници,не са ни притрябвали вашите съвети.Какво правите в нашия форум,комплекси ли избивате,или нямате с кого една дума да си кажете?Какво си мислите,че имата повече от нас....???!!!

 8. 8 Профил на циганин -ром -мангал ......
  *****
  Неутрално

  е аз пък си ходя по два-три пъти в годината и какво
  е мръсно е по улиците
  е не връщат стотинки по заведенията и таксита
  е лъжат от аерогарата такситата като не могат да разберат че си българин
  е простия има до гуша
  е навсякъде е чалга е и в живота също
  е сив град е София
  В България трябва да си простак и идиот за да си герой в очите на другите.


  Но това ми е РОДИНАТА .
  И на мен си ми харесва България ( е след 2-3 дена аклиматизация към реалността)
  Там се разпускам (България, на село ) най-добре от всички курорти където съм ходил.

  Разбирам тези емигранти който пишат ,но това е РОДИНАТА ни.
  Да не забравяме откъде сме тръгнали.

 9. 9
  *****
  Неутрално

  Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако въпреки това желаете да го видите, натиснете тук.

 10. 10 Профил на 7х7
  *****
  Неутрално

  Интересни коментари поражада "временната заетост"!

 11. 11 Профил на ;eijek
  *****
  Неутрално

  помияри имигранти-местетесе от двор в двор и като ви изгонят с ужас откривате че не ставате за никъде но ине си признавате

 12. 12 Профил на Хи-Хи
  *****
  Неутрално

  С тия агенциии ще бъдат уредени правата на техните собственици и задълженията на работниците. И хаосът ще стане още по-голям...

 13. 13 Профил на mushrooms
  *****
  Весело

  Тези програми не помагат, а пречат на хората които искат да работят. Защо тези програми са само за общините, а не и за ВСИЧКИ частни фирми? Не стига, че ни всимат работници под заплаха, че ще им спрат социалните придобивки, ами после ни се оплакват, че не можели да си върнат парите и питат какво да правят. Във всяка община има социална служба. Идеята е, че тези хора познават съгражданите си и могат реално да преценят кои са нуждаещите се. Всички знаем, че това не се случва на практика. За тези служители се изразходват много средства от бюджета-кой ще възстанови щетите? И не ни излизайте с номера, че ще уволните Масларова и пито-платено. Няма да мине. А г-н Адемов да не си мисли, че след това Народно събрание вече няма да има държава. Ще си я има-разследващите органи и съдиите не се сменят заедно с Народното събрание, слава богу.

 14. 14 Профил на Емигрант
  *****
  Неутрално

  Прави сте номер 3 и 5. И аз съм от 12години навън и ме терзаят същите неща.А за 7 какво да кажа неспасям случай.Тоя форум не е само твоя бе ненормалнико ние също сме Българи и милеем за Родината не по малко от тебе.Това че сме навън е лично наше решение защото желаем сами да си определяме живота.Но какво да ти обеснявам който не е живял навън няма да ме разбере.

 15. 15 Профил на мислещи българи
  *****
  Гневно

  Емигрантите са прави!

  Комунистите ще принудят да емигрират още много хора.

  Хубавото е, че накрая няма да има кой да обират!

  Скапано, генетично увредено червено племе!

 16. 16 Профил на 4x4
  *****
  Неутрално

  Добре си е тук. Даже много добре. Е не за всички, ама то къде за всички е много хубаво. Но има места където за всички е много лошо.
  Що се отнася до емигрантите, по-голямата част от тях живеят и работят като скотове. И затова като дойдат тук се почва с приказки и демонстрации на псевдо успех. Или като се там - добре че се махнах. Добре, ама....

 17. 17 Профил на 7
  *****
  Неутрално

  аз съм спасен имам си работа тук а в чужбина ходя само на екскурзия та това е

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK