Инвеститорският бум докара екоинспекция на Калиакра

Заради наказателната процедура на ЕК се проверяват издадените оценки за въздействие в защитената зона от "Натура"

Инвеститорският бум докара екоинспекция на Калиакра

© ReutersРегионалната инспекция по околна среда и водите във Варна преразглежда всички екооценки в защитената зона "Калиакра" от екомрежата "Натура", издадени на инвестиционни проекти за изграждане на ветрогенератори, соларни системи, хотелски комплекси и голф игрища. Причината е започнатата от Европейската комисия (ЕК) наказателна процедура срещу България заради недостатъчно опазване на зоната.


Засега данни от проверката не се обявяват, но според източници на "Дневник" вече са установени случаи на изграждане на ветрогенератори без нужната оценка за въздействието върху околната среда (ОВОС) и за съвместимост с нуждите на опазване на "Натура". "Възложил съм всичко да бъде разследвано, преразгледано, да бъде прецизирано. Там е много чувствително и наистина ще положим необходимите усилия, за да вземем възможно най-правилното решение", каза за "Дневник" екоминистърът Джевдет Чакъров на въпрос дали е възможно след проверката някои от проектите да бъдат спрени. От екипа на РИОСВ - Варна, обясниха, че конкретна информация от проверката ще бъде изнесена, когато тя приключи официално.


Миналата година Чакъров обяви публично, че две инвестиционни намерения - на "Български вятърни централи" и "Интерсел", за изграждане на ветрогенератори и на вилни постройки в района на нос Калиакра, няма да бъдат подкрепени. Цонко Цонев, кметът на община Каварна, в която се намира защитената зона "Калиакра", заяви, че не знае за течащата в момента проверка. "Ако има такава, това значи, че екоминистерството проверява само себе си. Общината издава разрешителни за строеж само при наличието на нужните екооценки, ние не можем да преценим дали те са направени качествено", коментира Цонев.
Неправилното прилагане на директивите за опазване на дивите птици и строежът на вятърни турбини около нос Калиакра е основната причина Брюксел да започне наказателната процедура срещу България. В момента в Еврокомисията се проверява цялата документация по казуса, която по неофициална информация надхвърля 2 хил. страници с подробно описание на всеки конкретен проект. По всяка вероятност резултатите ще станат ясни след изборите при следващото правителство.


Кметът Цонев се обяви против ограничителния режим за строителни дейности, предвиден в заповедта за обявяване на "Калиакра" за защитената зона за птиците. Ако тя не бъде променена, инвестиционните намерения за изграждане на фотоволтаични централи в района няма да могат да бъдат реализирани. Общественото обсъждане на документа беше проведено в началото на март. Според общината соларните системи не вредят на околната среда и спирането на изграждането им ще прогони инвеститорите от района.


Забраната за строежи засегна само 9 от над 460 проекта


По информация на Българското дружество за защита на птиците, което внесе сигнала в ЕК за зоната "Калиакра", в региона вече са задвижени 460 проекта, като над 300 от тях са започнати след влизането на България в ЕС. Въпреки това те не са попаднали под забраната за строителство на министър Чакъров от края на 2008 г. Според официалната информация на РИОСВ - Варна, заповедта на министъра засяга едва 6 инвестиционни намерения в землищата на с. Божурец и 3 проекта в землището на с. Българево. В същото време според оценката на екоинспекторите плановете за строителство на територията на защитената зона, чието реализиране би могло да доведе до значително отрицателно въздействие върху опазваните ценни видове и местообитания, са общо 16.

Коментари (23)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Минаващ
  *****
  Неутрално

  Като почне Е.ОН да им фактурира зелената енергия, Цонко друга песен ще запее.

 2. 2 Профил на 123
  *****
  Неутрално

  Ще запее Цонко ама друг път! Цонко толкова си е надвзел от тези проекти за екоенергия, земи, имоти, голф и т.н.

 3. 3 Профил на гражданин
  *****
  Неутрално

  То Цонко си е взел достатъчно, а и ако му стане скъп тока, със сигурност си има нейде виличка - я в Швейцарско, я в Австрийско, а може и в някоя офшорна зона...

  Да му мислят жителите на общината като им вдигнат два пъти цената на тока, защото регионалните източници са по- скъпи ще видят и те къде зимуват раците...

  Да му мисли и българския данъкоплатец, щото той ще плаща глобите за шмекериите на ДПС и Цонко!

 4. 4 Профил на Хриси
  Хриси
  Рейтинг: 1592 Неутрално

  Хех, време беше и Цонко да изгърми... Доста време успя да отвлича вниманието с рок фестивали и други, ама рано или късно някой щеше да се сети да поразрови и в неговата община...

  If I had a tail, I'd swat the flies.
 5. 5 Профил на Pedro
  *****
  Неутрално

  ... "обявяване на "Калиакра" за защитената зона за птиците." ... да ви таковам и циркаджиите и апашите! Защо не е "защитената зона" за хората и народа на тая страна!? Гадно крадливо племе! Ей за тия трябва 'народен съд' по бързата процедура.

 6. 6 Профил на 1-1
  *****
  Неутрално

  Преди 3 год. Г.П./гоце/ беше на посещение в Каварна, и май тогава имаше шушу-мушу за промяна в собствеността на терена на зона "Калиакра". И от този храст може да излезе заек, ама нейсе. Двай жица, давай БТР.

 7. 7 Профил на Daria
  *****
  Неутрално

  Народа си квичи във форумите, а мафията си пере парите!

 8. 8 Профил на petko
  *****
  Неутрално

  истината е че "не е луд който яде зелника...". Абе прости сме и страхливи дупедавци, само плачем ама нямаме дупе да ги изритаме тия всичките кърлежи. Така че, това сичкото си го заслужаваме и още как, нека ни тъпчат още 5 века та да втасаме накрая!

 9. 9 Профил на kaliakra
  *****
  Неутрално

  Еми в крайна сметка, наистина е безумие да се дава разрешение за строеж на ветрогенератори в зона за защита на птиците. Освен това т.н. инвестиции във ветрогенератори и соларни станции само точат средства от България без да създават почти никакви ползи, себестойността им е с пъти по-висока от другите електрогенериращи мощности, напълно непредвидими са ( кой ще ти каже кога ше задуе вятъра и откъде )а еклогичният ефект спорен. Напротив даже пречат на туризма. Единствените печеливши са инвеститорите, корумпирани чиновници и някой-друг собственик на парцел. Абсолютно всички други губят.

 10. 10 Профил на Miroslav Dobrev
  Miroslav Dobrev
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Цонко е адски корумпиран тип.

  Капка морал няма тоя. Що пари взе покрай разрешенията за строителство на пристанището и покрай голфовете.

 11. 11 Профил на Българан
  *****
  Неутрално

  Това е то българина! Реве като на умряло срещу строежа на АЕЦ Белене и в същото време умира от кеф че се разследва строежите на "ветрогенератори, соларни системи, хотелски комплекси и голф игрища."
  Какво по - хубаво от това да се строят ветрогенератори и соларни системи бре серсеми! Знаете ли колко по - полезно е това за околната среда от защита на птиците в района? Просто Цонко не е дал комуто трябва в София и затова го натискат!
  Успех Цонко и да се кандидатираш с мажоритарна листа, такива хора ни трябват в парламента! А не лилипути като Мартин Димитров и Екатерина Михайлова!

 12. 12 Профил на Miroslav Dobrev
  Miroslav Dobrev
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Българан

  Аз съм от морето и мога ти разправям някои работи колко чист е Цонко.

  Тоя е от най-големите мръсници - от ранга на Гоце и Доган е. И децата си ше продаде за пари.

 13. 13 Профил на NPaine
  NPaine
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  добре де ще пазим гаргите, ама на курешки ще можем ли да се топлим?

  "People should not be afraid of their government. Governments should be afraid of their people."
 14. 14 Профил на 112
  *****
  Неутрално

  "искам пак кокала да грабна, искам да съм кмета цонко от Каварна"
  както се пееше в една песен. Че цонко се финансира от генераторите - това го знае всяко хлапе, то и зора му за фотоволтаичните е затова, щото отъня бюджета а пари няма. Накви кредити щеше да тегли, сигурно пак за концерти. Ама народа проост, даже на първи тур го избраха.

 15. 15 Профил на AйБиеМ 370/148
  *****
  Неутрално

  Калиакра е точно на пътя на прелетните птици през държавата. Не става въпрос само за местните „гарги”. Всяка пролет и всяка есен огромно количество птичи ята минават оттам, за да стигнат или да се върнат от топлите земи на Средиземноморието. Птиците стигат чак до Израел. Перките на ветрогенераторите могат да ги увлекат и да ги насекат като месомелачки.

  За да се спасят пернатите, необходимо е ветрогенераторите да спрат да работят само по няколко дена през двата сезона на годината, когато се зададат прелетните ята. Откриването на тези ята става с радари, подобни на метеорологичните. Един или най-много два радара са напълно достатъчни не само за цялата Калиакра, но и за целия Варненски регион.

  Да не говорим, че през другото време метеорологичните радари ще могат да бъдат полезни, като предсказват с абсолютна точност градушките и поройните дъждове. Нещо повече – те могат да помогнат за изкуствено изваляване на облаците, като по този начин да се осигури на летуващите по крайбрежието гарантирано непрекъснато слънчево време. Изкуствените извалявания на всички появили се в района облаци в определени водосборни райони може също така да увеличи и да поддържа нивото водоизточниците по време на засуха, когато всяка водна капка има изключително цена.

  И така нататък ...

  В сравнение с досега похарчените пари в региона, инвестициите за един или два метеорологични радара са нищожни – един или два милиона (евро) срещу повече от стотина. Но ... частниците не искат да се охарчват, а държавата, както е обикновено напоследък, я няма изобщо!

  Това е положението.

 16. 16 Профил на запозната
  *****
  Неутрално

  Цонко е деен и мислещ човек и успя да направи от едно забутано градче истински център, даде хляб на хората. Разбира се, много по-лесно е да се плюе върху кметовете, които се мъчат да работят. Ако Цонко си беше мълчал и бездействал, кой щеше да се занимава сега с него? Защото у нас разследват само тези, които работят. Той е прав, че разрешителните в кметството се подписват само, когато са събрани всички документи, затова е тъпо да се слага акцент върху Цонко, а не върху екоминистерството.

 17. 17 Профил на Обективен
  *****
  Неутрално

  Ако анонимен -(10), хриси и 1-1 знаеха кави нищожества са, когато ги гледаш отстрани, щяха да замълчат завинаги, хлипайки в някой тъмен ъгъл. Никога нищо не сте постигнали, не сте в състояние да направитге и това ви кара да говорите така за доказано активни и способни хора като кмета на Каварна. Имате ли доказателства, или само така, по слухове? А, пигмеи?

 18. 18 Профил на yarkost
  *****
  Неутрално

  "време умира от кеф че се разследва строежите на "ветрогенератори, соларни системи, хотелски комплекси и голф игрища." Какво по - хубаво от това да се строят ветрогенератори и соларни системи бре серсеми! "

  Абе идиот Я погледни тука http://shabla.be/2009/02/golf_or_not/ да видиш какво става след вашите прословути голф игрища ? Аз съм говорил с този дето го строи и човека си казва че там въобще не става за голф игрище и след 10 год ще трябва да се прави наново. Знаеш ли че там няма почва и се носи от 200 километра ...

 19. 19 Профил на любо питен
  *****
  Неутрално

  Ако някой знае да ме светне къде да прочета нещо за ветроенергийните и фотосоларни паркове и вредата за природата.

 20. 20 Профил на sevata
  sevata
  Рейтинг: 5 Неутрално

  Не сравнявайте европейските държави с България, поне по отношение на природата! При нас има всичко, при тях, или при повечето от тях- почти нищо! Така че след като Европа казва, че трябва да пазим природата- да я пазим! Ама това няма да стане с ветрогенератори, и соларни, и миниВЕЦ-ове, а по-скоро без тях! Защото след тях трева не никне! Докато се монтират се смазва всичко около тях! За какво пазене на природата става дума при минивец на планинска река? Някой виждал ли е с очите си строителство на минивец!А строеж и монтаж на перки на планинско било?

 21. 21 Профил на Бат'Киро
  *****
  Неутрално

  Колко "щипна", Цонко???
  Абе за какви ветроенергийни и соларни паркове говорите, след като в същото време Серго и сие натискат за втора атомна централа??? Да видим... каква полза ще има производителят на по-скъпа (вятърна или светлинна) енергия, при положение че държавата произвежда по-евтина атомна? Ами много просто - държавата е длъжна да изкупува по-скъпата енергия. Т. е. ние плащаме това, че върху защитена територия е построена частна електроцентрала и ние изплащаме нейната издръжка.
  Не ме разбирайте погрешно. Аз съм с двете ръце за възобновяемите енергийни източници и съм върл противник на атомната енергия, но за всичко си има време и място. Като им се строят перки или соларни полета, да вземат по едно препълнено сметище, да го рекултивират и да го използват за енергиен добив. Ефектът ще е същият. Защо задължително унищожават защитени територии???

 22. 22 Профил на екс_перт
  екс_перт
  Рейтинг: 8 Разстроено

  Хе, аз отколе разправям, че обществеността (представяна от неправителствените организации и медиите) трябва да се вгледа по-облизо в разрешителните, издавани от МОСВ!

  Само няколко примера:
  http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2008/08/11/536825_ekoaktivisti_alarmiraha_za_nezakonen_lift_na_borovec/

  http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2008/08/12/537408_rekonstrukciiata_na_vleka_markudjik_2_ne_se_nujdae_ot/

  http://www.dnevnik.bg/evropa/zelen_fokus/2008/06/09/511597_smetnata_palata_obiavi_ekoocenkite_za_formalni/

  http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2008/05/18/497807_v_shabla_otchitat_haotichen_stroej_na_vetrogeneratori/

  http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2008/11/25/588995_sofiia_kupuva_oshte_chastni_imoti_za_zavoda_za_bokluk/


  И, доколкото съм запознат с практиката в МОСВ, тази проверка няма да има никакъв ефект. Дори и да бъдат констатирани някакви нарушения (което силно ме съмнява), набързо ще ги "узаконим" - в МОСВ това вече е утъпкана пътека

  “Only the educated are free.” Epictetus http://thinkexist.com/quotation/naturally_the_common_people_don-t_want_war/339098.html
 23. 23 Профил на VAJNO
  *****
  Неутрално

  ТЕЗИ ВЕТРОГЕНЕРАТОРИ УБИВАТ ХИЛЯДИ ПАСАЖИ ПЪПДАДЪЦИ. ама хиляди

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK