Скандален закон ще бъде приет светкавично

ДПС тика напред обществения тв мултиплекс

Парламентът ще одобри безпрецедентно бързо скандалния законопроект за публичното радиоразпръскване, който във вторник беше приет на първо четене със 124 гласа "за", 43 "против" и без въздържали се. Близо три часа дебатите се въртяха не около разпоредбите, а около друг казус - в залата нямаше представител на правителството, който да защити проекта.


В последния момент дойде външният министър Ивайло Калфин. Той поиска от депутатите да подкрепят законопроекта на първо четене. Калфин обясни, че този парламент е приел вече Закона за електронните съобщения, който изисква приемането и на закона за радиоразпръскването. Да се отрича необходимостта от този законопроект означава да не се спазват законите, каза вицепремиерът. Документът беше изготвен на тъмно, а негов вносител е лично премиерът Сергей Станишев.


Камен Костадинов от ДПС предложи крайният срок за изготвянето на промените между първо и второ четене да е 16 ч. в петък, което беше одобрено. Законопроектът, който беше написан и разпространяван апокрифно, предвижда да бъде създадено държавно предприятие - Национална компания "Обществено цифрово радиоразпръскване", в чието ръководство ще участва министърът на финансите, а останалите членове ще се назначават от президента. В преходните и заключителните разпоредби се правят промени, които гарантират на собствениците на Би Ти Ви и "Нова телевизия", че ще разпространяват по шест програми след цифровизацията. Освен това от промените ще се облагодетелстват и ТВ2, и контролираната от Ирена Кръстева ТВ7.


ОДС категорично няма да подкрепи законопроекта, заяви Иван Сотиров. Според него новите разпоредби са форма на държавен контрол чрез създаването на монопол и прехвърлянето му в частни ръце. Атанас Атанасов (ДСБ) също се обяви против, защото текстовете дават правомощия на президента да назначава управата на бъдещия обществен мултиплекс. "Винаги в последните дни на Народното събрание се правят най-криминалните закони. Това е опит за задкулисна, криминална приватизация", заяви и независимият депутат Минчо Христов.

Коментари (26)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Хан Соло
  *****
  Гневно

  БЕЗСРАМИЕ! ПРЕСТЪПНИЦИ!

 2. 2 Профил на nofreeman
  *****
  Неутрално

  Скапаняци.....преди да си идат ще приемат най-мафиотските закони.....и то за медии които ще преминат в частни ръце...

 3. 3 Профил на Ребека Хармс: "никой в Западна Европа не би допуснал строеж на атомна електроцентрала като "Белене"
  *****
  Неутрално

  Ще преразгледа ли РВЕ участието си в АЕЦ "Белене"?
  Г. Касчиев: Проектът е генератор на корупция и вампир за икономиката на България
  21 Април 2009

  Политици и еколози в Германия подновиха тази седмица натиска срещу участието на енергийния концерн РВЕ в проекта за изграждане на АЕЦ "Белене". Както съобщава Дойче веле във вторник, символичният повод за активизиране на усилията в тази посока е наближаващата в края на седмицата 23-та годишнина от катастрофата в Чернобил. А конкретният – предстоящото в сряда общо събрание на акционерите на РВЕ.

  На събранието ще присъстват и еколози от Германия и България, а надзорният съвет на концерна ще се срещне и с българския ядрен експерт и известен противник на проекта "Белене" Георги Касчиев.

  За да повлияят предварително на акционерите и на общественото мнение германската партия на зелените и екоактивистите от движението "Ургевалд" организираха в понеделник и вторник серия пресконференции в различни градове в Германия – Берлин, Дюселдорф, Мюнстер. Очакванията са, че е възможно РВЕ да преразгледа намеренията си за участие в изграждането на централата като стратегически инвеститор.

  Икономическите рискове

  Според Ребека Хармс, евродепутат и водач на предизборната листа на германската партия на зелените за Европейския парламент, "концернът би променил намеренията си спрямо "Белене" не толкова заради лошото планиране на централата по отношение на условията за сигурност, колкото заради икономическите рискове, които поемат акционерите му със строежа на тази атомна електроцентрала".

  Ребека Хармс припомня, че сегашната криза е накарала дори и банката "Париба" да се оттегли като инвеститор от проекта "Белене". Освен това, предполага Хармс, Юрген Гросман е отскоро шеф на германския концерн РВЕ и може би ще се опита да не допуска грешки.

  Акционерите на РВЕ недооценяват рисковете, които крие проектът "Белене", а това ще доведе до загуба на парите им, казал на пресконференцията в Берлин Георги Касчиев.

  Мнението на Касчиев е, че проектът е изключително скъп и в условията на сегашната криза няма да може да получи финансиране отникъде, освен от Русия, която обаче иска 100 процента държавни гаранции.

  "Тоест, той се превръща в един супер огромен икономически вампир за икономиката на България", казва Касчиев.

  Според него "приказките, че Белене нямало алтернатива, са чиста глупост главно от некомпетентност или от желание просто на всяка цена да се прокара този проект. Защото за България в енергетиката основната задача би трябвало да бъде да се намали безумното и безсмислено харчене на енергия във всички области и преди всичко в електроенергийния сектор".

  Освен това към 2015 година в България ще има излишък от порядъка на милиарди киловатчаса без Белене, казва Георги Касчиев. Според него Белене е плод на изкривени прогнози, които нямат нищо общо с реалността.

  Износ на екологичен риск

  Ребека Хармс е абсолютно сигурна, че строежът на АЕЦ "Белене" е рисков не само от икономическа гледна точка, но и най-вече от съображения за сигурност, свързани с лошите сеизмични условия в района на Свищов.

  "Това, което е планирано, е износ на риск, който не би могъл да се допусне в Германия, и затова се тръгва в посока Изток. Търсят се нови места за строеж, но и правителства, които са добронамерени спрямо тези проекти. Прави се опит за изграждането на атомни електроцентрали при лоши технологични стандарти за сигурност", предупреждава Хармс и добавя, че никой в Западна Европа не би допуснал строеж на атомна електроцентрала като "Белене". Затова според нея "РВЕ ще направи добре, ако и в България инвестира в енергийни източници с бъдеще, а не в технологии от миналия век".

  Ребека Хармс предполага, че на общото събрание на РВЕ в сряда ще се чуят по всяка вероятност и гласовете на критично настроените акционери.

  Георги Касчиев също смята, че проектът е необоснован от гледна точка на безопасността, тъй като съществуват непредвидими сеизмични рискове, а и не са предвидени никакви решения за складирането на радиоактивните отпадъци и на отработеното гориво.

  Вирусът на корупцията

  Освен на екологичните и икономическите обаче той обаче обръща вниманието на акционерите на РВЕ на още един важен фактор, който би трябвало да ги накара да спрат проекта.

  "Проектът Белене е един от основните генератори на корупция в България. Аз искам да отправя и такова предупреждение към акционерите на РВЕ. Тази голяма компания не би следвало да рискува своя имидж, за да участва в един такъв проект. Корупцията е като вирус. Този, който общува със заразени хора, може сам да се зарази, така че това е достатъчно опасен фактор за самата компания", казва Касчиев.

 4. 4 Профил на fakt
  *****
  Неутрално

  Жалко е! "Стадото"сега ще си поблее във форума...и до там. Срам пред "стадо" няма, Хане. Затуй са Престъпници без срам. Прав си, уви...

 5. 5 Профил на ь
  *****
  Неутрално

  който е на власт той командва хахахаха

 6. 6 Профил на B52
  B52
  Рейтинг: 1625 Гневно

  Ама МНОГО се оляха и хептен през просото го подкараха комунягите... Като за последно, явно са притеснени че въпреки неистовите им усилия да купят или откраднат Изборите има минимална вероятност да "им дръпнат килимчето под краката"...

  Срама нямат, защото са социалисти! Но твърде често "номерът минава". Такова ни е мършаво обществото, без имунна система!

  He had decided to live forever or die in the attempt, and his only mission each time he went up was to come down alive.
 7. 7 Профил на До ХАН СОЛО
  *****
  Весело

  Що не си гледаш контрабандата или чакаш БСП да ти пратят Джаба.

 8. 8 Профил на Mdaaa
  *****
  Неутрално

  Камък върху камък няма да оставят в БГ червените гадинки - Защото са социалисти.

 9. 9 Профил на Патриот
  *****
  Неутрално

  За това има избори,за да изхвърли избирателя тези криминални престъпници от власта!Вместо да "блеете", гласувайте!

 10. 10
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

 11. 11 Профил на Hristo Hristov
  Hristo Hristov
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Още по-скандално ще бъде и като си гласуват поправките в закона за изборите и си гарантират служебната победа на изборите. Политиката ни се е пропила с мръсни и корумпирани хора обслужващи интересите на престъпния начин да правиш пари. Да гласуваме всички на изборите и да изметем истинския боклук от властта.

  www.economistbg.com/
 12. 12 Профил на обикновен
  *****
  Неутрално

  Дай Боже и германците да се откажат от безумно заробващия проект "Белене",който ако започне да се реализира , ще доведе България до просешка тояга и отвратителна зависимост от Руските интереси

 13. 13 Профил на Хан Соло
  *****
  Весело

  До 7

  ШАЙКАТА ВОГОНИ СЛЕД ИЗБОРИТЕ ЩЕ ГИ НАТОВАРИМ НА НЯКОЯ СТАРА РАКЕТА, ЕВТИНО Я ДАВАМ, САМО НА 3.5 СВЕТЛИННИ ГОДИНИ Е, И В ПЪРВИЯ ГАЛАКТИЧЕСКИ ЗАТВОР!
  Виж сега, относно контрабандата, аз съм info-smuggler, ама там където ставаха нещата, има промяна на ситуацията ... Сега уча китайски, ще видим ...както тръгне бизнеса ...

 14. 14 Профил на I let to know
  *****
  Любопитно

  Кой може даже дали след приемането на "този жизнено ВАЖЕН законопроект", той може да бъде оспорван

 15. 15 Профил на за революция
  *****
  Неутрално

  Жалки депутатски дупедавци! Послушни и страхливи душици, и подлеци! Комунистите може и ударно да правят далавери на тъмно, но следващото упраляващо мнозинство ще спре изпълнението на безумията им! Разбира се следващите управляващи ще редят картите както на тях им е угодно, но да се надяваме че ще има поне малко справедливост и равнопоставеност.

 16. 16 Профил на цайс
  *****
  Гневно

  Малко им остана ,но ще успеят да си прокарат всички закони ,които им са удобни.Доста зор след като си отидат ще видим всичко да се промени.Гласувай народе и не спи ,че не останаха здравомислещитех и смели хора.

 17. 17 Профил на Интернет ТВ
  *****
  Гневно

  Явно минаваме само на интернет ТВ - тия идиоти не разбраха, че развитието на техниката е в полза на свободата - не могат да приватизират=откраднат всичко, все пак!
  Хайде да ги помитаме и да ги пратим, където им е мястото! Нещастници!Безродници!

 18. 18 Профил на Gavril Gavrilov
  *****
  Неутрално

  Пожелавам ви децата ви да боледуват заради вашата нагла алчност, драги господа управници.
  Нека те да плащат за вашите грешки, за да можете да изживеете дните си самосъжалявайки се заради безумните кражби, които извършихте от гражданите на тази държава!!!

 19. 19 Профил на Scheiße
  *****
  Неутрално

  Законите които ще приемат,ще бъдат отменени от следващите управляващи,които ще си приемат нови закони,устройващи ги тях!

 20. 20 Профил на бесило
  *****
  Неутрално

  за всички, друг изход няма!

 21. 21 Профил на кико
  *****
  Неутрално

  ето как правителството се отблагодарява на главните медии за благоприятната средар която му гарантираха в медиите си толкова години вместо да го изобличават низвергнат и осмеят

 22. 22 Профил на Ренегат
  *****
  Неутрално

  Аз пък си мисля че колкото повече - толкова повече.
  Сега е скъпо - после ще стане евтино .
  Кризата няма да е вечна.
  Няма атомна електроцентрала, която да работи на загуба.
  Няма начин да има еленергия в повече в нашия регион.
  Що другите да може да строят атомни електроцентрали, пък ние да не можем.
  Притеснявайте се за АЕЦ Черна вода-тя е от чернобилския тип.
  И хич не ме интересува дали котката е черна или бяла-важното е да лови мишки.
  И за четиримата герои които след малко ще се появят тука-те си знаят кои са -израза парите не миришат не е измислен от Путин

 23. 23 Профил на ----I LET TO KNOW ------
  *****
  Любопитно

  I LET TO KNOW
  Що ще да значи туй? LET ТО KNOW!

 24. 24 Профил на АЗ
  *****
  Разстроено

  Че той кой гледа телевизия по етера? Эфир е русская фонетическая форма, на български трябва да се казва ЕТЕР. Масата от народа гледа кабеларка, където има какво да се гледа. Лошо е, и доказващо пъпната връв между мафиотите от всички цветове, че хубавата ТВ 7 попадна в ръцете на свинкята Ирена Кръстева Свинска и синчето й Делян Прасето не от кого да е, а от бившия шеф на столичните общинари и седесари Любомир Павлов и женичката му Диляна Грозданова. Затова се чудя, дали Бойко Борисов все пак не донесе малко напредък в София, въпреки очевадната си несправяемост, просто ония бяха толкова зле, че дори той е по-добре. И че така ще стане и с правителството. Затова няма да гласувам за Костов, пък вие цъкайте минуси, друго не знаете!

 25. 25
  Georgisim
  Рейтинг: 561 Неутрално

  Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако въпреки това желаете да го видите, натиснете тук.

 26. 26 Профил на ле ле
  *****
  Весело

  ей тази Пиги няма да се налапа?

 27. 27 Профил на БониМ
  *****
  Неутрално

  Проблемите в ЗОР са заложени още с приемане на изменения в ЗРТ и ЗЕС. В §35 от ПЗР на ЗРТ е написано „Програмите на БНТ и БНР като обществени радио- и телевизионни оператори се разпространяват чрез една електронна съобщителна мрежа за наземно цифрово радиоразпръскване с национален обхват, изградена съгласно Първия етап от прехода, определен в Плана за въвеждане на наземно цифрово телевизионно радиоразпръскване (DVВ-Т) в Република България, приет от Министерския съвет” Няма начин чрез мрежа за наземно цифрово телевизионно разпръскване да се решат едновременно разпространението на всички програми на БНТ и БНР. БНР в случая е сериозно ощетена. Тя има още много други мрежи в различни честотни обхвати, които не фигурират в плана приет от Министерски съвет. Освен това твърде странно е, че никой в дебата в парламента на повдигна въпроса как БНТ ще направи 10 двадесет и четири часови телевизионни програми, с какви технически средства, с какви пари, а това е необходимо, за да запълни капацитета на тази мрежа. Правенето на такова количество програми ще коства на данъкоплатеца огромни суми, които се предвиждат да се налеят в БНТ. А дали обществото има нужда от това?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK