БСП стяга редиците за по-високия изборен праг

БСП стяга редиците за по-високия изборен праг

© Цветелина НиколаеваПарламентът ще гласува днес отново върнатото от президента Георги Първанов двойно увеличение на 8% на изборната бариера за коалиции.


Ден след като парламентът прие промените в изборния закон, миналата седмица Първанов изпълни заканата си и го върна за ново обсъждане с аргумента, че вдигането на изборния праг за коалиции ограничава политическия плурализъм, създава предпоставки за силно стесняване на кръга на политическите сили в парламента и за формиране на изкуствени мнозинства, които не съответстват на волята на избирателите. Скоростно комисията по изборното законодателство, с гласовете на БСП, ДПС и групата на Яне Янев, отхвърли ветото и предложи на парламента да подкрепи отново по-високата бариера.


За преодоляване на ветото са необходими 121 гласа. При предишното гласуване поправката мина с подкрепата на 134 депутати - РЗС, БСП, ДПС, "Атака" и независими. Депутатите на БСП, ДПС и РЗС са 126 и са достатъчно за повторно приемане на високия праг. "От обяд стягаме редиците, в сряда за гласуването на линия ще са 80 депутати на БСП, ще отсъства само Татяна Дончева, заради отдавна планирана командировка в чужбина", коментираха от ръководството на групата на левицата. Дончева бламира първоначално в комисията въвеждането на мажоритарен избор на депутати, но след по-малко от 24 часа "поправи" вота си.


Георги Близнашки (БСП) ще гласува отново "против" по-високия праг, а дори и лидерът на ДПС Ахмед Доган да не дойде в парламента, отново гласовете на БСП, ДПС и РЗС са достатъчни за преодоляване на ветото, коментираха социалисти. От "Атака" и във вторник нямаха отговор дали ще бъдат принципни и ще защитят първоначалната си позиция "за" по-високия праг.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK