Кооперация "Ялта" осъди държавата за 2.5 млн. лв.

Собствениците на трагично известната дискотека "Индиго" - младежката кооперация "Ялта", са осъдили Агенцията за дипломатически имоти в стрaната (АДИС) за 2.5 млн. лв. Това съобщи в сряда министърът на външните работи Ивайло Калфин. Парите са компенсация за това, че след терористичните нападения в САЩ на 11 септември 2001 г. пред американското посолство на ул. "Съборна" в София бяха поставени заграждения, които отрязвали пътя на клиентите до съседния бар "Астория" (сега фолк клуб "Версай"), собственост на кооперацията.


АДИС е собственик на бившата сграда на посолството (сега испански културен институт) и според "Ялта" агенцията е отговорна за пропуснатите ползи от стоялите четири години заграждения. Делото е спечелено на всички съдебни инстанции. "АДИС нито е поискала затварянето на тази улица, нито го е направила, но очевидно това е начин през нашата уважаема съдебна система на две инстанции, и то доста бързо, да се бръкне в джоба на държавата заради едно пълно безобразие. С цялото си уважение към съдебната система, не мога да не поставя под съмнение нейната адекватност", заяви Калфин и добави, че компенсациите, които държавата ще плати, са в пъти по-високи от платените от собствениците на "Индиго" на семействата на загиналите в дискотеката деца през 2001 г. Калфин каза, че министерството ще поиска съдебният инспекторат да провери делото.


Вредите са изчислени от вещи лица и размерът им не е оспорен от АДИС в съда, заяви шефът на "Ялта" Димитър Илиев. Според него кооперацията многократно е писала на външното министерство и му е предлагала споразумение, но не е получила отговор. Тези пари трябва да плати лично Калфин, защото не си е свършил работата, каза Илиев и допълни, че има информация, че САЩ са обезщетявали България заради мерките за сигурност.


"Ялта" получава наем от общинската фирма "Метрополитен" за това, че не може да използва обектите си в подлеза при Софийския университет заради строежа на метрото. Платената досега сума е 2 млн. лв.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK