Световната банка: Образованието няма връзка с реалността

Демотивирани преподаватели, ученици с недостатъчни умения, остарели програми, скъпо и неефективно професионално образование и затворена система от висши училища. Това са част от проблемите на образованието в България, които за пореден път констатираха експерти от Световната банка по време на дискусия по темата в рамките на "Инициатива 2020". От финансовата институция предупредиха, че ако производителността на труда не се увеличи, в следващите 20 години България ще остане на опашката в ЕС по доходи на глава от населението. Според тях един от малкото начини за повишаване на ефективността на труда е реформата и развитието на образованието и науката.


Правителството и бизнесът трябва да използват периода на криза, за да инвестират в образованието и повишаването на квалификацията на работниците, каза експертът от Световната банка Кристиан Бодевиг. Според него кризата ще отвори повече работни места, за които е нужна високотехнологична подготовка. Затова хората, които сега остават без работа или пък са на половин работен ден, трябва да използват момента, за да се преквалифицират. Бодевиг смята, че реформите в образованието не трябва да спират заради кризата. Едно от основните предизвикателства е да се направи така, че средното образование да дава повече умения на младежите, смята експертът. Банката препоръчва правителството да предприеме агресивна политика, за да повиши престижа и заплащането на учителите.


Професионалното образование, което е ключово за повишаване на продуктивността на труда, трябва да стане по-привлекателно и да започва на по-късен етап, а не както сега в 7 или 8 клас, препоръчват от банката. Според анализ на институцията професионалното обучение не отговаря на изискванията на пазара на труда. Затова правителството ще гласува в четвъртък създаването на национална система за прогнозиране на нуждите на работодателите от служители и професии.
Според Световната банка проблем остава отливът на студенти от българските университети за сметка на европейските и американските. Според последните данни на Евростат през 2005 г. 9% от българските младежи учат в чужбина, а броят им се е утроил в сравнение с 2000 г.


Донякъде успяхме в реформите на училищното образование, но не се намират сили парламентът да приеме Закона за училищното образование, каза министърът на образованието Даниел Вълчев.


Над 90 хил. ученици ще се явят на задължителни тестове


Над 90 хил. ученици от 4, 5 и 6 клас ще се явят на задължителните тестове за външно оценяване тази година, съобщиха от министерството на образованието. Изпитите за четвъртокласниците са в средата на май, а за по-големите ученици - месец по-късно. Децата ще отговарят на въпроси по основните предмети от учебната програма. Резултатите ще са част от срочните оценки.

Коментари (19)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 3852 Неутрално

  "...които за пореден път констатираха експерти от Световната банка" - "Правителството и бизнесът трябва да използват периода на криза, за да инвестират в образованието и повишаването на квалификацията на работниците, каза експертът от Световната банка" - щом досега не са го правили, едва ли в момент на криза и предизборна ситуация ще го направят. Фактът - за пореден път - говори каква просветителска стратегия има в България, за сметка на европейския проект.

  Цензурата не е страшна. Страшна е автоцензурата и манипулацията. (моя мисъл) | Най-лесно се управлява беден и прост народ. (управленски принцип у нас в годините на прехода, а може би и от по-рано)
 2. 2 Профил на 3x3=9
  3x3=9
  Рейтинг: Весело

  "Според него кризата ще отвори повече работни места, за които е нужна високотехнологична подготовка." каза експертът от Световната банка Кристиан Бодевиг.

  Момче,
  знаеш ли какво е "каун". Нещо като "експерт", ама малко по-жълто.
  Ако си го казал, си единственият в света за когото " кризата ще отвори повече работни места".
  А мен "демотивирани преподаватели" са ме учили, че колкото е по "високотехнологично" - толкова по- малко хора трябват (виж производството на топлийки при А .Смит - поне книгата е безплатна).

 3. 3 Профил на min.zapl.
  min.zapl.
  Рейтинг: Неутрално

  Минимална раб.заплата в Реп.Турция 375евро.
  Цени на храните по-ниски от БГ.

 4. 4 Профил на Phycon
  Phycon
  Рейтинг: Неутрално

  И този както и тонове "експерти" преди него, се е разходил до България, хапнал, пийнал, казал е няколко общи приказки, взел си е тлъстия хонорар (вероятно повече от годишната заплата на една учителка) и ще отчете "блестяща" дейност пред шефовете си.

  А защо изобщо от банка се занимават с образование? Уф колко сме прости: финансите са в блестящо състояние и те трябва да дават акъл и на други сектори как да го докарат до същото дереже.

 5. 5 Профил на забележка
  забележка
  Рейтинг: Неутрално

  България има нужда от елит, както политически, така и технологичен и прочие. Това са нашите визионери. Но от
  широките народни маси не виждам как ще мотивирате
  малцинствените групи към професионално образование.

 6. 6 Профил на димитър
  димитър
  Рейтинг: Неутрално

  Нещо не разбирам? Кои - ЕС ли, по чий проекти - пак техни ли и с чий пари на Световната банка ли се проведаха реформите в образователната система в България от края на 90-те години? Тогава обществото у нас реагира остро, че искат да ни разрушат образователната система и да направят децата ни неконкурентно способни за Европа и света. Сега същите тези "експерти" плачат, че това, което са искали да направят е вече факт.

 7. 7 Профил на Petar-Nigeria
  Petar-Nigeria
  Рейтинг: Неутрално

  Изказванията на католика-за строеж на АЕЦ-с руска технология показват единствено и само връзката му с атомно-енергийната мафия, заинтересована от (краденето) от проекта. А българския народ не е длъжен да им плаща дълговете и сключваните заеми-4-6 или над 8 милиарда евро!-консумацията на ел енергия в Б-ия и региона спада-ако трябва-има енергоспестяващи технологии, има газови ел централи итн.!

 8. 8 Профил на pukamu
  pukamu
  Рейтинг: 459 Разстроено

  Защо ли ви чета?!Ситуацията е толкова проста!Ебана,че оттървана!В желанието си да заличат всичко преди тях,новопръкнали се политически "елити" направиха погром и в образованието!Вече е легенда,че сме ученолюбиви и умни!На 60 години съм и още ми звънтят в ушите шамарите,които съм получавал понякога от учителите си!Благодаря им и им се покланям!

 9. 9 Профил на Д.Вълчев
  Д.Вълчев
  Рейтинг: Неутрално

  Образованието ни е на високо ниво.Защо никой от системата на образованието не напуска?А на тези от банката ще им.......та

 10. 10 Профил на Rage Against
  Rage Against
  Рейтинг: 1097 Неутрално

  3х3=9пу*ки на майка ти

  чети внимателно, мушморок.
  експертът е казал (според цитат във вестника, разбира се):

  "Според него кризата ще отвори повече работни места, ЗА КОИТО Е НУЖНА ВИСОКОТЕХНОЛОГИЧНА ПОДГОТОВКА"


  ще ти дам и нагледен пример, защото комунистическото ти мозъче, което е 1/2 от конвенционалните мозъци, не може да разбере и осмисли две изречения в едно (главно и подчинено изречение):

  - кризата ще отвори повече работни места за хора като:
  ИТ Специалисти, космонавти, ЕРП консултанти

  а не за:
  миньори, партийни секретари, сергей-станишевчета, 3х3=9, и други комунистически изроди и пу*ки майни!

  РЕФОРМИ !
 11. 11 Профил на 3х3
  3х3
  Рейтинг: Неутрално
 12. 12 Профил на Нормален
  Нормален
  Рейтинг: Неутрално

  пост#10 - прочети отново текста в статията

  "Според него кризата ще отвори повече работни места, за които е нужна високотехнологична подготовка. Затова хората, които сега остават без работа или пък са на половин работен ден, трябва да използват момента, за да се преквалифицират."

  Хората "които сега остават без работа или пък са на половин работен ден" ли ще преквалифицираш на ИТ Специалисти, космонавти, ЕРП консултанти ?

  Още нещо - с този език - не тук.

 13. 13 Профил на poditel
  poditel
  Рейтинг: Гневно

  Не можах да разбера ,къде отидоха учителите с призвание !

 14. 14 Профил на Георги Иванов
  Георги Иванов
  Рейтинг: Весело

  Ти си космонавт,бе мушморок!
  А тези от високотехнологичните, които уволняват, къде отиват?

 15. 15 Профил на ROSI
  ROSI
  Рейтинг: Неутрално


  Светованата банка е агент на световните конспирация и всичко, което 'съветва' е с една бъдеща цел - поробване на хората. ... Отваряйте си очите с тия 'експерти'.

 16. 16 Профил на ОЛИГОФРЕН
  ОЛИГОФРЕН
  Рейтинг: Неутрално

  А-а-а-а-а-а-а не така.Нали световната банка заповядваше да намаляваме учителите и заплатите им.Нали бяха много.Нали много парли вземаха.Нали увеличението на техните заплати щеше да повиш инфлацията.Нали трябваше от 4000 училищата да станат 2000.Нали това щеше да спести милиони долари за влагане в реформата.
  Е, то стана!Училищата са вече малко.Учителите не вземат пари а помощи.Учениците не ходят на училище защото учителите им са неквалифицирани.Учителите ги обявихме за некачествени!
  Ама нали имаше проект на Световната банка за всички тези оптимизации?Ама нали гоизпълнихме.
  Сега защо всичко на обратно?Как тъй сега да увеличаваме заплащане и да издигаме престижа на учителите?

  "Банката препоръчва правителството да предприеме агресивна политика, за да повиши престижа и заплащането на учителите."

  Ама нали трябват икономии от образование БЕ-Е-Е-Е?

 17. 17 Профил на анна
  анна
  Рейтинг: Неутрално

  Ето и мнението на един учител по призвание - като висококвалифициран преподавател по английски език и писмена култура (с образование от Кеймбридж и Колумбия (Columbia University, New York), за мен би било обидно да преподавам в държавно училище. Съжалявам много, но за заплата от 400 лева не бих ставала сутрин от леглото. Затова преподавам само частни уроци. И икономии от заплатите на учителите не се правят...просто явно нашите политици им трябва стадо, а не нация.

 18. 18 Профил на Павел Лазаров
  Павел Лазаров
  Рейтинг: 486 Гневно

  Акъл от Световна БАНКА за българското образование?! Че то досега само по чужда свирка скачаше и ето докъде го докара!

  Не си ли размърдаме мозъците и ръцете ние, няма как да стане. Световни рецепти не съществуват! Банкерските пък са отровни.

  Идва "Новото образование" направено от българи за българи!
  www.novoobrazovanie.org

  Навсякъде, където има проблем, има нещо прекалено голямо.
 19. 19 Профил на Павел Лазаров
  Павел Лазаров
  Рейтинг: 486 Весело

  Коментирате "Прокламацията на Целите на училищното образование в България", намираща се на адрес http://www.novoobrazovanie.org/celite/celite.htm

  Навсякъде, където има проблем, има нещо прекалено голямо.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK