Световната банка: Образованието няма връзка с реалността

Демотивирани преподаватели, ученици с недостатъчни умения, остарели програми, скъпо и неефективно професионално образование и затворена система от висши училища. Това са част от проблемите на образованието в България, които за пореден път констатираха експерти от Световната банка по време на дискусия по темата в рамките на "Инициатива 2020". От финансовата институция предупредиха, че ако производителността на труда не се увеличи, в следващите 20 години България ще остане на опашката в ЕС по доходи на глава от населението. Според тях един от малкото начини за повишаване на ефективността на труда е реформата и развитието на образованието и науката.


Правителството и бизнесът трябва да използват периода на криза, за да инвестират в образованието и повишаването на квалификацията на работниците, каза експертът от Световната банка Кристиан Бодевиг. Според него кризата ще отвори повече работни места, за които е нужна високотехнологична подготовка. Затова хората, които сега остават без работа или пък са на половин работен ден, трябва да използват момента, за да се преквалифицират. Бодевиг смята, че реформите в образованието не трябва да спират заради кризата. Едно от основните предизвикателства е да се направи така, че средното образование да дава повече умения на младежите, смята експертът. Банката препоръчва правителството да предприеме агресивна политика, за да повиши престижа и заплащането на учителите.


Професионалното образование, което е ключово за повишаване на продуктивността на труда, трябва да стане по-привлекателно и да започва на по-късен етап, а не както сега в 7 или 8 клас, препоръчват от банката. Според анализ на институцията професионалното обучение не отговаря на изискванията на пазара на труда. Затова правителството ще гласува в четвъртък създаването на национална система за прогнозиране на нуждите на работодателите от служители и професии.
Според Световната банка проблем остава отливът на студенти от българските университети за сметка на европейските и американските. Според последните данни на Евростат през 2005 г. 9% от българските младежи учат в чужбина, а броят им се е утроил в сравнение с 2000 г.


Донякъде успяхме в реформите на училищното образование, но не се намират сили парламентът да приеме Закона за училищното образование, каза министърът на образованието Даниел Вълчев.


Над 90 хил. ученици ще се явят на задължителни тестове


Над 90 хил. ученици от 4, 5 и 6 клас ще се явят на задължителните тестове за външно оценяване тази година, съобщиха от министерството на образованието. Изпитите за четвъртокласниците са в средата на май, а за по-големите ученици - месец по-късно. Децата ще отговарят на въпроси по основните предмети от учебната програма. Резултатите ще са част от срочните оценки.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK