Кабинетът одобри ограниченията за митингите

Ако Народното събрание намери време да одобри предложенията на кабинета, протести като този на фермерите през декември, вече няма да са възможни. <br />

© Красимир Юскеселиев

Ако Народното събрание намери време да одобри предложенията на кабинета, протести като този на фермерите през декември, вече няма да са възможни.Нови ограничения при провеждането на митинги и демонстрации предлага кабинетът, който днес изненадващо одобри спорния проектозакон за събранията, митингите и манифестациите. Разглеждането на проекта, който през януари срещна острата съпротива на неправителствените организации и синдикатите, не беше включено в официално оповестения дневен ред на днешното правителствено заседание.


Сред подготвените за внасяне в Народното събрание текстове е забраната при протести да се използват животни и автомобили.


Предвидените глоби са между 500 лв. и 3 хил. лв.

Друга проекторазпоредба определя зоните около Народното събрание, президентството и Министерския съвет като забранени за протести. Няма да може да се свикват митинги до съдебни палати, военни обекти, болници, затвори, по републиканските пътища, тунели и мостове. Ограничителните зони ще се определят със заповед на кметовете.
Кметовете ще могат да забраняват проявите, ако имат несъмнени данни, че е възможно насилие, заплашена е националната сигурност, общественият ред, конституционните права и свободи на другите граждани, ако се разпалва омраза. Забраната ще може да се обжалва пред административен съд. Според разпоредбите на сега действащия закон, който е приет преди утвърждаването на новата конституция, обжалването се извършва пред изпълнителния комитет на общинския народен съвет – орган, който вече не съществува. Срокът за обжалване е 3 дни, но това не отменя забраната.


В проекта е записано, че на разрешение прояви "гражданите могат свободно да изразяват своите мнения, възгледи, одобрение или неодобрение по въпроси от политически, икономически, социален, културен или от друг характер". те не могат да бъдат преследвани и наказвани за това.


Светкавични демонстрации срещу ограниченията
Организаторите на протестите от 14 януари ще демонстрират пред парламента в сряда, 29 април, от 11 часа, срещу приетия от кабинета нов закон, съобщи пред "Дневник" Мирослав Джуканов. "Първо беше следенето в интернет, след това погазиха демокрацията с изборния закон, сега искат да ни отнемат демократичното право на протест", пишат организаторите.


С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK