Бисеров "прати" Борисов да свидетелства по делото "Йосич"

Шефът на комисията, разследваща изявленията на Йосич, Христо Бисеров и колегите му Мария Капон (независим депутат) и Камен Костадинов (ДПС)<br />

© Анелия Николова

Шефът на комисията, разследваща изявленията на Йосич, Христо Бисеров и колегите му Мария Капон (независим депутат) и Камен Костадинов (ДПС)По неофициална информация столичният кмет и бивш главен секретар на МВР Бойко Борисов е призован да се яви като свидетел по течащото в Белград дело срещу сочения за сръбски наркобос Сретен Йосич. Това обяви на пресконференция днес Христо Бисеров, шеф на временната парламентарна комисия, която разследва пребиваването и екстрадирането от България на сърбина, известен с прякора Йоца Амстердама.


Комисията беше сформирана по инициатива на БСП след като пред Окръжния съд в Белград Йосич обяви, че се е скрил в България, където се чувствал в безопасност, тъй като се е ползвал със закрилата на местното разузнаване, Бойко Борисов и собственика на футболния клуб "Локомотив" Николай Гигов.


За "Дневник" Борисов заяви, че твърдението на депутата от ДПС Бисеров не отговаря на истината и че никой не го е призовавал по делото срещу Йосич. "Измишльотините Станишев и Доган не ме интересуват, а Бисеров е техен изпълнител", коментира лидерът на ГЕРБ.
Днес комисията за Йосич се събра на второто си заседание. Христо Бисеров се оплака, че към момента членовете на структурата не са получили достатъчно информация от спецслужбите и българското звено на Интерпол. Предоставено било само оперативното дело в МВР по задържането и екстрадирането на Сретен Йосич, както и данни от Държавната агенция "Национална сигурност" (ДАНС), които обаче били само за периода след 2004г. и не били достатъчни.

Коментар на Христо Бисеров - във видеорепортажа

Ако така продължава, няма да можем да си свършим работата за три седмици, колкото е предварително обявеният срок за работа на комисията, заяви Бисеров. Допълни, че той и колегите му обмисляли писмо до премиера с искане за съдействие. В комисията обсъждали още два възможни хода - да пишат до белградския съд и да потърсят контакт със Сретен Йосич, "ако той желае и сръбските власти се съгласят".


Христо Бисеров нарече оперативното дело в МВР за екстрадирането на Йосич "Цвете", като направи уговорката, че това не е истинското име на делото. Документите, които са с гриф "Строго секретно", обхващали период от три месеца по издирването и екстрадирането на Йосич. Делото било образувано през май 2002г. по доклад на НСБОП, че Йосич пребивава в България от една година.


Ето какво още разказа депутатът от ДПС: "Прави впечатление обаче, че близо две години преди това има писмо от австрийските служби до шефа на антимафиотите, в което се иска съдействие за задържането на Йосич, посочва се, че той е обвинен в търговия с наркотици, че в Холандия и Германия има международна заповед за задържането му, а в Югославия го издирват за убийство. Австрийците твърдят, че той живее в България и предоставят 12 различни имена, които използва. Пет месеца след това българските служби установяват, че лице с едно от тези имена многократно е влизало и излизало от страната. Повече действия по случая обаче не са предприети. Едва през 2002г. се издава заповед за националното издирване на Йосич.Това се случва в деня, когато е издадена международна заповед от Интерпол".


Бисеров отбеляза, че много сериозна подкрепа на България в издирването и задържането на Йосич е оказвала холандската страна. Оттам дошла информация, че Йосич живее в центъра на София, дадени били различни телефонни номера и записи от разговори. При предприетите оперативни действия по задържането били използвани специални разузнавателни средства (СРС) и били подслушвани широк кръг от хора, за които се предполага, че са били в контакт с Йосич.


По думите на Бисеров сред материалите имало "любопитно СРС", макар за него да не можело да се кажат подробности и "да се правят конкретни изводи и твърдения", в което Йосич разговоря с "покойник от подземния свят". В разговора се споменават и конкретни имена, каза депутатът от ДПС, но отказа всякакви подробности.


Бисеров заяви, че от събраната до момента информация комисията не може да направи никакви изводи. Извън трите месеца, които обхваща оперативното дело "Цвете", Йосич е бил многократно в България - искаме информация от компетентните институции за това, държим да чуем и техните изводи, преди да се произнесем, посочи той.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK