Близо 500 хил. лв. задължения получил в наследство лекарския съюз

Божидар Нанев<br />

© Анелия Николова

Божидар НаневБлизо 500 хил. лв. задължения е оставило старото ръководство на Българския лекарски съюз /БЛС/ като наследство, съобщи председателят на съсловната организация д-р Божидар Нанев. Парите са от кредити, изтеглени за изготвянето на проект за Дом на лекаря в центъра на София. Теренът, който се намира непосредствено до Александровска болница, беше предоставен безвъзмездно на организацията от предишното правителство.


Единият от получените кредити е в размер на 235 хил. лв. и е гарантиран с фирмата на бившия шеф на съюза – д-р Андрей Кехайов, каза д-р Нанев. Според юристите на организацията ако БЛС не го плати навреме, има риск парите да бъдат изтеглени от фирмата на Кехайов и след това той да предяви претенции към терена. Затова БЛС търси вариант за рефинансиране и разсрочване на плащанията. Парцелът за сградата обаче не е ипотекиран.


Самият проект не е открит, предишните шефове на съюза са изнесли всички документи, включително и протоколите от заседанията на Управителния съвет и на събора на БЛС. Сезирали сме прокуратурата за това и очакваме с нейно съдействие да си върнем архива, каза Нанев. Той обясни, че идейният проект за Дом на лекарите предвижда да се построи сграда с офис и хотелска част, в която да отсядат медиците от страната. Ще има и отделни помещения, които могат да се отдават под наем за магазини или офиси на фирми.
Изтеглените кредити са 397 хил. лв. и точно толкова беше неизплатеният членски внос от няколко лекарски колегии, каза за "Дневник" бившият председател д-р Андрей Кехайов. Той поясни, че заслугата БЛС да получи терена в центъра на София, който струва над 10 млн. лв, е негова. По думите му обезпечаването на кредита със средства от личната му фирма е единствено с цел да не рискува толкова скъп съсловен имот. Парите пък са отишли за получаване на разрешително за строеж и за изготвяне на проект. Д-р Кехайов отново заяви, че новото ръководство на БЛС е нелегитимно и че ще представи отчета си и всички необходими документи на събор на организацията.


Новият председател на БЛС алармира вчера, че българските лекари продължават да напускат страната, заради ниските възнаграждения. От началото на годината над 200 специалисти са поискали сертификат за работа в чужбина. Ако тенденцията се запази, до края на годината около 500 доктори ще заминат, а вече има сериозен недостиг от анестезиолози, рентгенолози, вирусолози и дори педиатри, предупредиха от БЛС.


От съюзът искат също да започне работата по анекс към Националния рамков договор за 2006 г., който действа в момента. Медиците са се отказали да настояват за повишаване на парите по клинични пътеки заради кризата, но настояват да се премахне възможността касата едностранно да прехвърля пари от предвидените за лечение, към тези за лекарствата. Искаме също да се прецизират наказанията, които налага здравната каса на лекарите и да се премахнат тези, които са по формален повод, казаха от БЛС. От организацията искат още постепенно да се прекрати плащането по клинични пътеки и да се въведат диагностично-свързаните групи. При тях се плаща проведеното лечение на пациента, включително и на съпътстващите заболявания. Според експертите на БЛС това ще спести средства и в същото време ще осигури по-добро лечение за болните.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK