Кабинетът забрани да се протестира пред властта

Десницата: Това е настъпление срещу правата и свободите на гражданите

Два месеца преди края на мандата си правителството въведе ограничения за провеждането на митинги и демонстрации - забрана да се протестира пред парламента, президентството и Министерския съвет, както и да се използват животни и автомобили. Изненадващо в четвъртък кабинетът одобри спорния проектозакон за събранията, митингите и манифестациите, който през януари предизвика съпротивата на неправителствени организации и синдикати."Страхуват се от обществената реакция срещу управлението."


- Елиана Масева (ДСБ)

От опозицията определиха закона като настъпление срещу личните права и свободи на гражданите. Ограниченията срещу изразяването на свободната воля на гражданите показва страха на властта от общественото мнение за управлението им в последните 4 години, коментира Елиана Масева (ДСБ). Добави, че след промените в изборния закон с цел служебна победа сега управляващите отново нарушават демократичните принципи. "Откакто е дошло на власт, стремежът на това правителство е да ограничава свободата на всичко - от усвояването на еврофондовете до свободата на волеизявление", Йордан Бакалов (ОДС). Каза обаче, че не е учуден от действията им, особено след побоя над студенти на януарските протести. Тогава на жълтите павета пред Народното събрание имаше сблъсъци между демонстриращи и полицаи, а арестуваният Методи Маринов почина в 4-то РПУ. Въпреки това митингите продължиха още месец.
Според готовите за внасяне в парламента текстове вече няма да може да се протестира пред Народното събрание. Забраняват се и митинги до съдебни палати, военни обекти, болници, затвори. Демонстрации не може да се правят по републиканските пътища, тунели, мостове и подстъпите към тях. Глобата при нарушения е от 500 до 3000 лв.


Ограничителните зони ще се определят със заповед на кметовете. Те ще могат да забраняват проявите, ако имат несъмнени данни, че е възможно насилие, заплашена е националната сигурност, обществения ред, конституционните права на другите граждани, ако се разпалва омраза. От КНСБ вече предупредиха, че новите правомощия на кметовете са допълнително ограничение, защото те са партийно обвързани. Правозащитникът Михаил Екимджиев, който преди време изрази принципно несъгласие с проекта заради противоречие между съдържанието му и декларираната цел - "осигуряване на правото на мирни събрания, митинги и манифестации", сега отказа коментар с аргумента, че е виждал 4-5 варианта и не знае кой точно е одобрен от кабинета.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK