Амбициите на "енергийния Давос" се смалиха

Форумът под егидата на президента Първанов няма да превърне България във фактор

Пълен хаос настъпи в движението в центъра на София заради охранителните мерки на енергийния форум под егидата на президента Георги Първанов. Затворените улици около НДК и в отсечката до хотел "Кемпински", ден преди началото на форума, предизвикаха километрични задръствания и закъснение на градския транспорт с повече от час. Ограниченията в движението ще продължат и в събота.

© Георги Кожухаров

Пълен хаос настъпи в движението в центъра на София заради охранителните мерки на енергийния форум под егидата на президента Георги Първанов. Затворените улици около НДК и в отсечката до хотел "Кемпински", ден преди началото на форума, предизвикаха километрични задръствания и закъснение на градския транспорт с повече от час. Ограниченията в движението ще продължат и в събота.Ден преди началото енергийният форум за сигурността на газовите доставки, организиран от президента Георги Първанов, не потвърди амбициите за високо ниво на международно представителство, неясни са и ползите за българската страна домакин. Това не промени планираните мерки за сигурност и центърът на София беше блокиран в четвъртък сутринта, а заради закъснялото оповестяване на ограниченията - едва в сряда вечерта, много шофьори се оказаха в капана на километрични задръствания. За организирането на форума правителството отпусна 2 млн. лв.


Освен имиджов ефект за страната събитието трябваше да покаже, че България може да играе ролята на медиатор между Русия и Европейския съюз в енергийната сфера. Отказът на руския премиер Владимир Путин да дойде провали и тази амбиция.


От събитието, което включва паралелна бизнес среща на газови компании, не се очаква конкретно развитие по някой от алтернативните проекти, важни за България. Като неясен сигнал в тази насока може да се тълкува само очакваното подписване на меморандуми за сътрудничество между енергийното министерство на България с тези на Гърция и Египет. В същото време стана ясно, че руският газов монополист "Газпром" се опитва да влезе и в проекта за нова газова връзка между България и Гърция чрез дружеството "Прометеус газ" (виж стр. I).
При първия си анонс за събитието в началото на януари президентът Георги Първанов каза, че участието си са потвърдили страните от Черноморския и Каспийския регион, САЩ, Русия и Близкия изток и има всички условия да се превърне във високопредставителен и работещ форум. "С форума влизаме в големия енергиен диалог със света", заяви президентът в интервю пред в. "24 часа" в четвъртък. Последната информация от външното министерство показва, че събитието ще бъде уважено само от президентите на страните от региона, шейха на Катар и премиера на Гърция. Очаква се за откриването да дойде председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу.


Барозу според мен е достатъчен, коментира бившият енергиен министър и шеф на парламентарната бюджетна комисия Румен Овчаров в "Булевард България" по Re:tv. Той добави, че очаква политически знак от Барозу и САЩ в подкрепа за проекта за газопровода "Набуко".


Бившият български посланик в САЩ и модератор на форума Елена Поптодорова пък обясни интерпретациите за провал с различните очаквания от събитието. Пред БНТ тя заяви, че целта на форума е да постави началото на разговор за правилата в газовата сфера и за тяхното спазване. "Така ще покажем, че България може да бъде един член на Европейския съюз на първо място, който говори със същия език, има същите цели и прилага същите средства за изпълнението им", каза Поптодорова.


Ден след като говорителят на руския премиер Владимир Путин обясни отсъствието му с предстоящата визита на Сергей Станишев в Москва, президентът Първанов потвърди, че истинската причина е в нежеланието на българската страна да пусне "Газпром" в сега съществуващата преносна мрежа. Руската страна настояваше по време на визитата на Путин в София да се подпише протокол за газопровода "Южен поток" и документ, с който България да се ангажира да усвои 3.8 млрд. евро руски заем за строителството на АЕЦ "Белене". Пред в. "24 часа" президентът казва, че българската страна държи на договореностите за "Южен поток" от 18 януари 2008 г. Тогава в присъствието на Първанов и Путин беше подписано споразумението за газопровода, което предвижда за него да се изгради отделна мрежа. Тя ще бъде собственост на смесеното българо-руско дружество с по 50% участие. "Газпром" сега настоява смесеното дружество да влезе в преносната мрежа на България, като ползва съществуващата отсечка до Гърция.


Енергийният форум трябва да завърши с приемането на декларация, в която участниците се обявяват за прозрачност на енергийните потоци и отчетите на газовите компании, безпрепятствен транзит и осигуряване на алтернативни източници на доставки от Каспийския регион. Руският опит "Южен поток" да бъде включен в декларацията сред приоритетните проекти беше осуетен от Европейската комисия.


Освен двустранни меморандуми енергийният министър Петър Димитров ще подпише и протокол за създаване на смесена комисия с Катар.


Не е ясен и очакваният ефект от паралелния бизнес форум, на който са поканени германската RWЕ, "Газ дьо Франс", "Газпром", "Едисон" и италианската "Ени". Той се организира от Български енергиен холдинг (БЕХ) и по думите на изпълнителния директор Галина Тошева трябва да даде "експертна подкрепа" и да обсъди начините за осигуряване на прозрачност на енергийните потоци. Според Тошева форумът ще създаде възможност за стратегически партньорства между компаниите, но уточни, че няма да се подписват никакви документи. Енергийният министър Петър Димитров, който участва в паралелния форум в Туркменистан, ще доведе за участие и директора на институт към концерна "Туркменгаз" Мактъмболи Хъридов.


Огромни задръствания блокираха напълно центъра на София ден преди започването на енергийния форум. Причината е затварянето на основни улици и ненавременното съобщение от полицията и общината. От "Московска" 33 пуснаха схемата с ограниченията късно вечерта в сряда и така много шофьори се оказаха в капана на километрични задръствания. Паркингите в широкия център също бяха закрити. Градският транспорт закъсняваше цял ден. Полицаите от провинцията, ангажирани да охраняват форума, са се оплакали от лошите условия, при които били настанени в бившето танково поделение в Горна Баня. Там нямало топла вода и отопление. От МВР веднага отговориха, че 200 служители ще бъдат преместени от поделението в хотел, в стаи по двама. Не се съобщава колко ще струва настаняването.

© Красимир Юскеселиев

Огромни задръствания блокираха напълно центъра на София ден преди започването на енергийния форум. Причината е затварянето на основни улици и ненавременното съобщение от полицията и общината. От "Московска" 33 пуснаха схемата с ограниченията късно вечерта в сряда и така много шофьори се оказаха в капана на километрични задръствания. Паркингите в широкия център също бяха закрити. Градският транспорт закъсняваше цял ден. Полицаите от провинцията, ангажирани да охраняват форума, са се оплакали от лошите условия, при които били настанени в бившето танково поделение в Горна Баня. Там нямало топла вода и отопление. От МВР веднага отговориха, че 200 служители ще бъдат преместени от поделението в хотел, в стаи по двама. Не се съобщава колко ще струва настаняването.Участници във форума


Европейска комисия - Жозе Мануел Барозу, председател на ЕК


Албания - Бамир Топи, президент


Грузия - Михаил Саакашвили, президент


Сърбия - Борис Тадич, президент


Турция - Абдулла Гюл, президент


Хърватия - Стипе Месич, президент


Черна гора - Филип Вуянович, президент


Босна и Херцеговина - Небойша Радманович, председател на Председателството


Катар - шейх Хамад Бин Халифа ал ТаниГърция - Костас Караманлис, министър-председателМакедония - Ивица Боцевски, вицепремиер по европейските въпроси


Чехия - Александър Вондра, вицепремиер по европейските въпросиАзербайджан - Натик Алиев, министър на промишлеността и енергетиката


Италия - Клаудио Скайола, министър на икономическото развитие


Румъния - Адриан Видяну, министър на икономиката


Русия - Сергей Шматко, министър на енергетикатаМолдова - Серджиу Саинчук, зам.-министър на икономиката и търговията


Туркменистан - Тойли Бабаевич Комеков, зам.-министър на външните работи


Унгария - д-р Йеньо Фаллер, държавен секретар, МВнРСАЩ - Ричард Морнингстар, специален представител на американския президент за енергийните въпроси


Египет - д-р Самех Фахми, специален представител на президента и министър на петрола


Казахстан - Лузат Киинов, специален пратеникЕБВР - Рикардо Пулити, директор "Енергия и естествени ресурси"


Австрия - Алфред Майер, генерален директор по енергийните въпроси в Министерството на икономиката, семейството и младежта


Германия - Детлеф Дауке, генерален директор в дирекция "Международна енергийна политика", Министерство на икономиката и технологиитеАрмения - Сергей Манасарян, посланик


Словения - Примоз Селиго, посланик, ръководител на работна група по енергетика и инфраструктура


Украйна - Виктор Калник, посланик


Франция - Етиен дьо Понсен, извънреден и пълномощен посланик


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (39)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Помашки българин
  *****
  Неутрално

  Мисля, че Сергей Шматко ще бъде в центъра на вниманието на тази среща

 2. 2 Профил на mediator37
  mediator37
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Големи надежди на ниско ниво.

  Има ли живот след демокрацията ?
 3. 3 Профил на 1Наум
  *****
  Неутрално

  Малиии, как се извъртяха нашичките... Овчаров за Набуко?!? Поптодорова за ясните правила, предлагани отдавна от ЕС... Кво стаа бе?!

 4. 4 Профил на 1Наум
  *****
  Неутрално

  Най-интерестният гост е американския специален посланик. Според мен той само ще слуша кротко

 5. 5 Профил на Mdaaa
  *****
  Неутрално

  Така нареченият президент на БГ само искаше да пръдне, но за пореден път просто се насра до ушите, посрами ни отново пред света, напрегна ни по софийските улици, и успя да ни напомни кои сме в пространството и времето - някакви поданици на БСП а не граждани, с други думи НИКОИ!!!

 6. 6 Профил на Сгугню
  *****
  Разстроено

  Оф, комуняките са такива свирки, че чак Путя си направи газоотвод.Или театро гранде наблюдаваме за по-малко критика преди изборите от ЕК

 7. 7 Профил на Николай
  *****
  Неутрално

  Два милиона лева платихме, а някой от администрацията публично да се извини предварително за причинените неудобства на Софиянци?

 8. 8 Профил на обикновен
  *****
  Неутрално

  Още при първото обявяване на този т.нар. "форум" СТАНА ЯСНО ЧЕ ГОЦЕ СЕ ОПИТВА ДА ПРАВИ НОМЕРА НАПУК НА ЕС, ОПИТВАЙКИ СЕ ДА ОБЕЗМИСЛИ ВАЖНОСТТА НА СРЕЩАТА ПО СЪЩИТЕ ВЪПРОСИ И ПРИ НАИСТИНА ВИСОКО ОБЩОЕВРОПЕЙСКО НИВО В ПРАГА, която ще бъде само след седмица.
  Провалът на софияската среща бе предизвестен, но номерът на руското троянско магаре бе да се торпилира срещата в Прага.
  Дори и ментора на Гоце- Путин, разбра че неговият човек не го бръснат за слива в ЕС , та се отказа за да не олеква авторитета му.

 9. 9 Профил на 2029
  *****
  Неутрално
 10. 10 Профил на бисер
  *****
  Неутрално

  Абе,всички на килимчето при чекистите в Москва и не се изживявайте.
  А задръстванията и разходите - за наша сметка.
  Всяка жаба да си знае гьола......И да обясни на онези ,които пълнят гьола и поръчват музиката ,че светът се е променил и пияния Елцин и алчния комсомолец Горбачов ги няма. ....

 11. 11 Профил на Вальо
  Вальо
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Просто е за всички, които имат грам понятие от газ, добив, транспорт, трасета и транзит. Всеки един от тези 5 компонента има себестойност и принадена стойност, в зависимост от това кой какво прави. Само върху това трябваше да се замисли агент Гоце, но няма как един историк и то комунист да е наясно със сложната енергийна партия, която се разиграва между Европа и Русия. Предполагам, че по примера на Герхард Шрьодер нашия набеден президент ще се бута да оглави проекта и да гушка по 1млн евро годишно. Затова е това голямо плюене по доставчици, договори с Египет и Казахстан по трасета, които не съществуват енергийни форуми и т.н. Само дето не е наясно с кристално чистата руска политика в гореспоменатата партия. Ако изобщо руснаците толерират някой за шеф на проекта, това ще е Романо Проди, който в целия проект е най-важната личност. Както за „Норд Стрийм“ най-важна беше Германия.

 12. 12 Профил на TED (moderator är en faggot)
  TED (moderator är en faggot)
  Рейтинг: 586 Гневно

  Всеки път едно и също! Български дрисльо (пардон политик), се събужда рано сутрин и решава че БГ е центъра на Вселената а той създателя и!

 13. 13 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1746 Неутрално

  Късното оповестяване вероятно означава риск от несъстояване (заради оттеглянето на Путин и други важни клечки) - иначе, поне седмица по-рано щяха да уведомят широката общественост за мерките за сигурност и всеки да си намери алтернативни трасета - в рамките на тези 2-3 дни.

  Така ли се прави международен форум, г-н Първанов?

  Евала, все пак, за позицията спрямо руските претенции за нашите тръби. Това е рядка позиция от гледна точка националните интереси на страната.

 14. 14 Профил на antikomunist
  antikomunist
  Рейтинг: 8 Неутрално

  къв давос кви 5лева докато гоце и серьожата са на власт никои няма да ни вземе на сериозно тъй като гъзолизците на москва няма какво да предложат всички играчи които се канят да доидат в софия искат да предложат и да потърсят алтернатива на енргийната зависимост на европа от русия само гоце иска да запази тази зависимост защото така му заповядват господарите от москва

 15. 15 Профил на Драги ми господине
  Драги ми господине
  Рейтинг: 1054 Неутрално

  Сърбия е представена на ниво президент, Гърция - на ниво министър-председател, Украйна - на ниво посланик, а Сирищник - на ниво ловец.

  Природата е най-важният капитал, с който разплага България. Да го опазим.
 16. 16 Профил на axa
  *****
  Весело

  Малееей, Гоцка, кво стана ся?! Лъсна ни голото таквоз... Що не си ходиш на село и за твое, и за наше добро, а?

  Драги ми господине (#15), много ми хареса коментара!

 17. 17 Профил на Злобаря
  *****
  Неутрално

  Е га ти и коментарите ....

 18. 18 Профил на Бай Онзи
  *****
  Весело

  САЩ отново са "на всяко гърне мерудия".

 19. 19 Профил на squins
  *****
  Неутрално

  Автор выйди к напроду, вопросы есть!

 20. 20 Профил на rUMEN
  *****
  Неутрално

  ЗАщО В НДК? ЗАшО НЕ В БОЯНА ИЛИ В БОРОВЕЦ А В ТАЗИ МРЪСНА ГНУСНА СГРАДА УПРАВЛЯВАНА РАЗГРАБЕНА ОТ СВОЙТЕ УПРАВНИЦИ С МРЪСНИТЕ СЕ КИЛИМИ ОТ ВРЕМЕ ОНО С МРЪСНИТЕ СТЪЛБИ И ГНУСНИ ИЗПОчУПЕНИ ПОДЛЕЗИ РУшАшТИЯ СЕ ПАМЕТНИК И МИЗЕРНИ ФОНТАНИ.

  И ЗАщО ОТНОВО НЯМА ОРГАНИЗАЦИЯ, НЯМА ИНФОРМАЦИЯ - ТОВА МУ СЕ КАЗВА ДА ИМАш ЛОшИ МЕНИДЖЪРИ ИЛИ ОРГАНИЗАТОРИ.


  ХАОСА НА ДВИЖЕНИЕТО БЕшЕ ПЪЛЕН - ПРОСТО НИКОЙ НЕОчАКВАшЕ, НЯМАшЕ ЗНАЦИ ПОЛИЦАЙТЕ БАХА ОТ ПРОВИНЦИЯТА ДОКАРАНИ С АВТОБУСИ И ДОРИ НЕЗНАЕХА ИМЕНАТА НА УЛИЦИТЕ, КАМО ЛИ ДА ПРЕНАСОчВАТ ДВИЖЕНИЕТО И ПЕшЕХОДЦИТЕ.

  ХАОС И ПРОСТОТИЯ НАПРАВЕНА ОТ НЕКОМПЕТЕНТНИ ОРГАНИЗАТОРИ.

 21. 21 Профил на B52
  B52
  Рейтинг: 1502 Весело

  Амбициите на "енергийния Давос" се смалиха...

  Посмали манго, така ли?
  За това Давос е в Швейцария, истинската, не на Балканите...

  He had decided to live forever or die in the attempt, and his only mission each time he went up was to come down alive.
 22. 22 Профил на Вальо Путкин
  *****
  Любопитно

  Гоце не го бръснат за нищо. Путин се бърше с него както си поиска...
  А Елена конТодорова, бившата Евролевичарка от партията на агента Ал. Томов, но всъщност винаги комунистка, апелира към прозрачност.....

  Боже, какъв фалшификат !!!

 23. 23 Профил на GUMATA
  *****
  Неутрално

  Енергийният форум е важен и следваше да се проведе, но защо не се проведе през друго време -лятото например? Организацията е лоша, а това говори, че парите за организация са присвоени. На срещата са изпратени представители от всяка държава според интересите и. Толкова са интересите на Русия. Темата сякаш не е за пари, а за среща на учени. Ами това трябва да се използва и да се приеме решение без Русия и против нейната воля. Русия продава какво ли не, но ние оставаме ощетени, нека поне нашата градинка да гледаме. При толкова усложнени отношения е добре да изградим цялостна позиция с Русия и това да е държавна политика. Винаги трябва да се имат предвид всички отношения и при отделните преговори, защото руснаците явно не разбират от дума и се държат като към подчинени и непременно си връщат пропуснатото в друга област.
  Явно е, че на Владимир Путин не може да се нарежда какво да прави и къде да ходи. Той се държи, както господар с крепостни селяни. Затова и Сергей станишев не трябва да стъпва в Русия. Срещата ще е унизителна за пореден път. дали Путин няма да метне папка или или да вдигне стол?Ние, обаче на това сме си постлали. Станишев да е благодарен на Р.Овч. за привързването към руснаците за строежа на АЕЦ Белене. Тази централа ни е необходима поради липсата на друга алтернатива, но защо пак руснаците да я строят? Ние специалисти нямаме ли? Не можем ли да се обединим с някой друг? Не можем ли да удържаме националните си интереси? За преминаване остана неясно дали взимаме пари, за петрол остана неясно нещо взимаме ли. Остава неясно къде сме ние в тези договори? За какво му е на Путин да идва като може да издава заповеди? Разликата с едно време е , че Тодор Живков успяваше да договори нещо в наша изгода, а сега само загуби и унижения получаваме. Какво ли ще прави Путин ако станат публично достояние договорите за газа и петрола?

 24. 24 Профил на An
  *****
  Неутрално

  Как избраха София за провеждане на това мероприятие - най-неуредената столица в Европа. Два булеварда да затворят и пълна парализа. Няма никакво оправдание за дупките, лошата регулировка, липсата на многоетажни паркинги за да може пешеходците да вървят по улиците, а тротоарите да са заети от коли. Още един път питам: КАК избраха София за провеждане на това мероприятие - най-неуредената столица на държавата Анархия, та предизвикаха транспортна парализа.

 25. 25 Профил на Бъктън и Аман
  *****
  Неутрално

  Простотиите на Първанов нямат свършване

 26. 26 Профил на българин
  *****
  Неутрално

  "Руската страна настояваше по време на визитата на Путин в София да се подпише протокол за газопровода "Южен поток" и документ, с който България да се ангажира да усвои 3.8 млрд. евро руски заем за строителството на АЕЦ "Белене".
  От моя училищен випуск (90 души) 12 се разболяха от рак и 11 са покойници. От колегите ми доста хора си отидоха също от рак.Почти няма българско семейство без болен от рак вследствие на Чернобил. Сега руснаците искат да ни построят още едно такова нещо , което не само да ни убива , но и да ни подчини напълно на техния интерес.

 27. 27 Профил на st
  *****
  Неутрално

  Голям кеф. Нали гласувате за бсп - яжте дървото.Пък ако прочетете и вестниците, ще научите, че пак ще ви вдигат тока. И заемчето за аеца ще плащате-с внуците си бърабар .И море няма да имате, ама ще имате газ и нефт- да плувате в тях. Радвайте се- благоденствието пристига с "обновената" партия на трудещите се .

 28. 28 Профил на /
  *****
  Неутрално

  Участници във форума
  ...
  Грузия - Михаил Саакашвили, президент
  ....
  Е, няма да скучаят журналистите, макар че големо шоу щеше и Путин да е тук, ( имаше специални намерения към Миша...)
  ==========
  Оппозиционеры сорвали Саакашвили ужин в кафе
  Москва. 24 апреля. INTERFAX.RU - Сторонники оппозиции минувшей ночью в Тбилиси сорвали президенту Грузии Михаилу Саакашвили поздний ужин в кафе у театра имени Марджанишвили.

  "Примерно через десять минут после посещения Саакашвили кафе, туда прибыли сторонники оппозиции, которые желали устроить пикет у кафе и бросить у его входа морковь и капусту, однако сделать это не позволили десятки прибывших полицейских", - сообщили "Интерфаксу" в штабе оппозиции.

  По словам представителя оппозиции, во время потасовки между полицейскими и оппозиционерами, грузинский президент сбежал из здания кафе вместе со своей охраной. "На место инцидента оперативно прибыли несколько лидеров оппозиции, одна из них, Нино Бурджанадзе заявила журналистам, что "действия президента неадекватны", - отметил собеседник агентства.

 29. 29 Профил на Ковач
  *****
  Весело

  Видяла жабата, че подковават коня.....

 30. 30 Профил на Шматко
  *****
  Весело

  Форумът постигна целите си- блокира София за 3 дни.
  Без Путин това е пенсионерска сбирка за Хисаря и там й е мястото.

 31. 31 Профил на we
  *****
  Неутрално

  Участници във форума

  Европейска комисия - Жозе Мануел Барозу, председател на ЕК
  Албания - Бамир Топи, президент
  Грузия - Михаил Саакашвили, президент
  Сърбия - Борис Тадич, президент
  Турция - Абдулла Гюл, президент
  Хърватия - Стипе Месич, президент
  Черна гора - Филип Вуянович, президент

  -------------------------------------------------------------

  И заради тия дрисльовци ше бича аз по задъстванията с часове пу и ще плащам от джоба си за това? 2 милоина са много пари за охраната на шепа кретени. Да се бяха чупи по скайп па същата (никаква) работа щяха да свършат пък и за болните ни деца някой лев щеше да остане.

  Гоце, да ти таковам мамата, комунистическа, грандоманска!

 32. 32 Профил на kkk
  *****
  Неутрално

  Форума точно отразява международния авторитет на БГ - т.е. никакъв. Жалко! Наще управници ежедневно хвърлят прах в очите на хорат и понеже ние сме апатични те си мислят че номерата им минават. Но за разлика от народеца ни за останалата част на света ние сме доста прозрачни.
  1. Ние не може да бъдем безпристарстен посредник между Русия и ЕС, защото сме явни подлоги на Руснаците. Всички го знаят и сега и Руснаците разбраха че не могат да ни използват за тази цел защото нямаме никакъв авторитет.
  2. Ние не сме фактор в решаването на енергиините проблеми защото нито сме значителен Доставчик (като Русия, становете или Иран), нито сме значими като транзит (Украйна и Турция), Нито сме големи потребители (Германия, Италия) нито пък сме финансисти (САЩ, Арабите, Германия) Е и защо ние трябва да организираме каквото и да било свързано с енергетиката. Ами за да може БСП да си избива комплексите и да покаже на изкукалите си подръжници че има международна тежест.
  3. Решихма да сме алтернатива на срещата в Прага подшишквани от Руснаците но поради горните причини не успяхме. Сега на Русия и е все едно. Путин хитро се скри и остави лакеите си да държат торбата с лайна сами. На всичко отгоре отново показахме на цяла Европа че активно работим срещу тях. Лошото е че ЕС единствени могат да ни помогнат с пари. Не и Русия. Никога Русия. Сергей и Гоце може да се наредят на някоя службица в Газпром но заслужава ли си да опетниш името на народа си за топла служба???
  Отговора е ясен за повечето българи - Да защото сме социалисти!

 33. 33 Профил на ediot
  *****
  Неутрално

  хора, вие видяхте ли кой идва от русия. сергей шматко. чудя се защо нашия мин. председател не се казва така.

 34. 34 Профил на А.НАЙДЕНОВ
  *****
  Неутрално

  Най после правилна политика на ЕС. 1- Китай плаща с долари на Средна Азия и те вдигнаха снага и проумяха че от Газа може да се прави и пари и политика. 2-Русия купува газ от Средна Азия и го продава на Европа с голяма печалба-това вече ще свърши. 3-ЕС се сети да изработи харта въпреки Булгаристан(която не искаше) с която харта, ще се вкара Русия в общия ред на транзитна държава,за да проумее че вече не е важна за никой. 4-Въпроси-Мислите ли че взрива в Туркменистан е случайна техническа грешка(едно разследване ще докаже обратното)Русия всячески демонстрира сила което е още едно доказателство че е нужна ХАРТА за уреждане на Бизнеса с газа.Идеята за Бял поток е хубава ако има разклонение за България(така ще намалим руската зависимост).

 35. 35 Профил на Philip
  Philip
  Рейтинг: 942 Весело

  Драги ми господине, ти изби рибата с този коментар!

  PHILIP
 36. 36 Профил на почти анонимен
  *****
  Неутрално

  Енергиен Давос или софийски транспортен Армагедон? Защо президента не го направи някъде другаде и не ни остави да отидем на работа, за да изкараме парите и съответно данъците за следващото подобно недоразумение?

 37. 37 Профил на 1Наум
  *****
  Неутрално

  А бе може да съм прекален оптимист, но ми се струва, че нещо се е случило... Нещо става из лобитата на БСП-то. Някой влиятелент яко дава заден ход. Господи, говорят, не, направо пеят за Набуко, като че ли до скоро не му викаха НаКуку. Май са се хванали с малката далаверка за 100 млн. евро - тръбата до Гърция. Трябва да внимаваме, ей. Тия все някак ще се опитат да ни хързулнат, да откраднат...

 38. 38 Профил на Gavril Gavrilov
  *****
  Неутрално

  Заради нервите на Софиянци, пожелавам на първанов и сие рак.

 39. 39 Профил на 1944-2009
  *****
  Гневно

  Гоце си е една жалка руска подлога, както и всички останали червени комуноиди от фашизоиден тип!

  Дебелооки, дебелокожи гадини!

  Такова унижение, такъв срам за всички нас!

  Хора събудете се! Трябва да ги пометем, всички граници преминаха тези червени изчадия!

 40. 40
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK