Сергей Шматко: Русия няма задължение да кредитира АЕЦ "Белене"

Сергей Шматко: Русия няма задължение да кредитира АЕЦ "Белене"

© ReutersРусия няма никакви задължения да осигурява кредитиране за "АЕЦ" Белене", заяви днес министърът на енергетиката на Русия Сергей Шматко, цитиран от БТА. Изразили сме готовност тогава, когато се обсъждаше началото на проекта, и тази готовност винаги сме я подчертавали и сме заявявали, че сме готови да осигурим такова финансиране, посочи Шматко.


Той отговори на журналистически въпроси в рамките на Срещата на върха "Природен газ за Европа. Сигурност и партньорство".


Шматко припомни, че от самото начало Русия е получила подобно искане от официалните български органи за възможностите за начало на преговори за предоставяне на кредит. Смятам, че това е добър сигнал, допълни министърът.
Той отбеляза, че окончателното решение за експортно кредитиране ще се реши след консултации, включително и с руските финансови органи. Въпреки че Русия усеща отражението на финансовата и икономическа криза, тя ще подкрепя проекта при условия, които са икономически обосновани и имат стимулиращ характер, каза министърът.


В отговор на въпрос дали икономическата криза би променила финансовите параметрите на проекта, Шматко каза, че е необходимо да не се допусне по някакъв начин нещо да окаже влияние на строителството на централата. Ако се натрупа повече неяснота за проекта, може да има сериозни загуби, засега ни се отдава да контролираме ситуацията и смятам, че положението на пазара на строителни материали и на оборудване ще помогне най-малкото да не допуснем увеличаване на разходите, коментира министър Шматко.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (38)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на един
  *****
  Неутрално

  а бее кви са тея фамилии путин производно на ... кой знае какво шматкин???? малееее такива ли ще ми пишат бъднините?..... жална ми майка.

 2. 2 Профил на Шматка
  *****
  Неутрално

  Шматко Шматкооооооооу!

 3. 3 Профил на dpop
  dpop
  Рейтинг: 0 Неутрално

  ами то и българите не искаме да финансирате белене!!!

  единствено руснаците в българия и руските подлоги искат този проект !!!

 4. 4 Профил на Харалампи
  *****
  Неутрално
 5. 5 Профил на Аз
  *****
  Гневно

  Вечно американофили, русофили, туркофили - няма ли българофили в България?

 6. 6 Профил на Сгугню
  *****
  Неутрално

  3

  Тебе кой те пита бе грозник

 7. 7 Профил на Българан
  *****
  Неутрално

  Ако проекта Белене се осъществи това ще се отрази положително на българската икономика. В момент на глобална криза ще бъдат създадени хиляди работни места за няколко години напред, ще има поръчки за милиарди долари за строителни материали и друго обурудване, ще се създадат работни места за квалифицирани кадри за подръжка и ремонт на енергийните мощности. Най - накарая България ще изнася електричество за съседите си!
  Само Балкан - ски политик може да се напъва да саботира проект от такава важност за България!

 8. 8 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1525 Неутрално

  Няма 5,

  иначе заема е изгоден за рунаците. Даже сумата я има в бюджета им. Ама АЕЦ-а не е изгоден за българия. Но гоце-гейчо-меди-царо (не ги подреждам по виновност) ще ни закопат с него. Затова ти казвам, че Българофили нема.

  Covid live matter. Stop the genocide.
 9. 9 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1525 Весело

  Русофан се появи за да подкрепи предния ми пост. Чугунчо нещо да беше прочел по темата? Пробвай със статията на Манчев (а той е много заинтересован да стане) от текущия брой на капитал (отгоре на страницата).

  Covid live matter. Stop the genocide.
 10. 10 Профил на Rage Against
  Rage Against
  Рейтинг: 1059 Неутрално

  българан,
  ти или си много умен, или точно обратното.
  според мен не си много умен.

  подобна глупост като твоята, граничи с изказването:
  "ако проектът Български Байконур, в едно с проекта транс-българо-сибирската двуслойна магистрала в три посоки се осъществи, в момент на глобална криза ще бъдат създадени стотици милиарди работни места, за квалифицирани персонали, батковци, батенца, брачеди и други свине-майки в България"...

  РЕФОРМИ !
 11. 11 Профил на step by step
  *****
  Неутрално

  "(1).възможностите за (2).начало на (3).преговори за (4).предоставяне на (5).кредит. "

 12. 12 Профил на Водолаз
  Водолаз
  Рейтинг: 498 Неутрално

  Цитирам Шматко: "Русия няма никакви задължения да осигурява кредитиране за "АЕЦ" Белене. Изразили сме готовност"... Усещате ли тая шматка какви ги шматкосва? Хайде, СерГей иди да им се молиш, та дано да се съгласят да финансират. Когато европейци и американци ти предлагаха да построят "Белене" при съвсем ясни условия, ти направи конкурс, в който могат да участват само руснаците. Хайде сега, иди да ги хванеш за ... кредита, и ще си останеш само снего в ръцете.


  dragoon
 13. 13 Профил на Сгугню
  *****
  Неутрално

  Мили седерастченца, договорът за АЕЦ Белене е подписан и централата се изгражда,което е добро за България и лошо за чичко ви Сам.Чичко ви Барозу предлага да си нацвъкаме фотоволтаици и потрбителят ще е длъжен да купува и плаща в микса от електроенергия 70 ст. на киловатчас за този ток, Белене ще дава енергия за 8-9 ст киловата.Македония напира да участва в проекта, Турция ще купува ток.Така,че проектът си струва.Сметнете колко парици ще изгубят западните фирми ако никой тук не пожелае да си инсталира панели и перки.Затуй и поради некои други работи ви плащат по някоя стотинка да дращите тъпотии по форумите

 14. 14 Профил на Някой си
  *****
  Неутрално

  Сгугнюр бъркашл
  Договор е поддписан само в предварителен вариант. Нищо не се строи по Беляне, ако не вярваш иди и провери.

  Силно вероятно е и нищо да не се строи в близко бъдеще, за наше щастие.

  Кризата си има и добри страни. Подобни мегаломански и губещи по дефиниция проекти няма да се осъществят.

  Но ти си чакай.

 15. 15 Профил на Българан
  *****
  Неутрално

  Проекта Белене не е "Български Байконур, в едно с проекта транс-българо-сибирската двуслойна магистрала в три посоки" както се опитва да го представи Костов.
  В резултат на построяването на Козлудуй в България се изгради ядрена енергетика като индустрия с кадри и опит който много бързо може да бъде пропилян със затварянето на повечето реактори на съществуващата централа. Само глупак може да оспорва ползата от построяването на Козлудуй. Проекта Белене е полезен за България тъй като запълва вакума създаден от затварянето на повечето реактори в Козлудуй и създава прецедент на конвергенция на руски реактор със западна елетроника и системи за безопасност.
  Крайно време е нещо да се построи в тази страна а не само да се разгражда, по Балкан - ски да се приватизира и да се оплюва всяка по - сериозна инвестиция!

 16. 16 Профил на Един там
  *****
  Неутрално

  Така е. Хубавото на кризите е, че отсяват боклука от качествените икономически начинания.

  А АЕЦ Белене при сегашните му параметри е боклук. И кризата ще си свърши работата.

 17. 17 Профил на Досетлив
  *****
  Неутрално

  Само живеещите на запад бивши българи са пртив проекта, въпрки, че изключително важен и полезен за България.
  Тези хора ще остявят България да мизерства, само и само да няма финансиране от Русия.
  Тези еничари си мислят, че с това си поведение ще се подмажат на новите си господпри.

 18. 18 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1525 Неутрално

  А бе сгугньо, откъде го нацвъка чичоти сам за белене? И русофанчо с козлодуй? А защо бе мамини сладки е необходима централата в белене? При очаквана себестойност над 8-9 ама не стотинки а евроцента? като искат макетата що не дадат 25% от цената (примерно) и да получат съответния дял от нея? Аз съм съгласен да е 100% руска, ама те да платят 100% от нея. Пък после да печелят (за това са инвеститорите). Ама засега тия идеи не се предвиждат. Защо строиме в Белене, при това без нормален търг? Както и да го погледнеш два нови блока в Козлодуй биха ни излезнали на половината от цената в Белене. А кой да ги строи ли? Ами след нормален търг без предизвестен победител и който даде най-добри условия. И гаранции. Защото единствиното място с този модел руски реактори е в Китай с пет години забавяне и над два пъти оскъпяване.

  Covid live matter. Stop the genocide.
 19. 19 Профил на Още не..
  *****
  Неутрално

  Още не, но ще. Другарите от ЦК на БСП и мекеретата от ДПС ще се погрижат пак да заробят България (сиреч данъкоплатците в България) за цледващите 50-100 че и повече години.

 20. 20 Профил на /
  *****
  Неутрално

  Цецо:
  "Аз съм съгласен да е 100% руска, ама те да платят 100% от нея."
  Абе човек, не може да е руска, ако е руска ще си е в Росия. Атомните централи са под особен режим в цял свят. И са свързани с националната сигурност. Дори пазачите трябва да са българи, така е прието. Там дори се монтира ПВО за охрана.

 21. 21 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1525 Неутрално

  А бе черта,

  сигурността е едно, а кой е инвеститора и съответно собственика друго. По света частни атомни централи бол. В щатите държавни няма. Не че руснаците ще се съгласят да станат собственици

  Covid live matter. Stop the genocide.
 22. 22 Профил на BEZIME
  *****
  Гневно

  Ей тези поплювковци като цечо,водогаза и още 1-2 мекерета наистина ли вземат пари,за да драскат тези тъпотии тука?

 23. 23 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1525 Весело

  За другите не знам, но аз не се оплаквам. Що бе брато от руското посолство и рублетата ли спряха? А един се хвалеше, че на отличниците обещавали юани.

  Covid live matter. Stop the genocide.
 24. 24 Профил на LapMaymn
  *****
  Неутрално

  Очень понравилось, даже не ожидала.

 25. 25 Профил на Acquisedeess
  *****
  Неутрално

  Спасибо. Просто спасибо, за красивые мысли вслух. В цитатник.

 26. 26 Профил на Къри
  *****
  Неутрално

  Въпросът не е в мощностите.Въпросът е в правилната политика.В най-натоварените моменти,когато се изнася най-много енергия,ни остава достатъчно която не можем да продадем.При наличието на АЕЦ ,1985 г изживяхме най-големия ужас.Графика 2 часа има 4 няма ни показа предимствата на социализма.Тогава квтч струваше дневна 2ст и нощна 1ст.Българската икономика използва за единица продукция,7 пъти повече енергия от ЕС.Това е истината намаляване на енергоемкоста,при което цените на продукта стават конкурентни.Ако вкараме тези показатели в ред,ще се освободи 2000мгвт енергия.Без да строим нови мощности.На кой ще я продаваме?

 27. 27 Профил на Вай
  *****
  Весело

  А пък България няма задължение да кредитира Русия!

 28. 28 Профил на Путин, Владимир Владимирович
  *****
  Неутрално

  Рассия няма задължения към никого и за нищо.

  Наабарот, всеки има задължения към Рассия, вечни и неизплатими.

 29. 29 Профил на един видял
  *****
  Любопитно

  аман от разбирачи на глобализъм, ядрен енергетизъм, финансизъм и т.н. Що като е "най-нерентабилната" електроенергия (демек "най-скъпата", то Франци не спира за строй, Бритите и те след десетилетия, отново започват ударно да строя ядрени централи- елементарно Уотсън, това е най-евтината и най-екологично чистата електроенергия. А кой ще я финансира- за мен не е най-важното, но да дращите, че това ще съсипе икономиката, просто сте out. Апропо, драскачите на невчесани мисли, с какво ви работи компа, с вятърна енергия ли?

 30. 30 Профил на heineken
  heineken
  Рейтинг: 672 Неутрално

  Президент Медведев подарил на Гоци едно меченце.
  Товарищът Шматко прави Гоци, ГейШеф и др. комуняки на шматки. А какво ли им подари Путин?!?

 31. 31 Профил на Mdaaa
  *****
  Неутрално

  Oще един Сергей, още една Шматка. Докога кретени с руски имена ще определят бъдещето на БГ?

 32. 32 Профил на Разтревожена
  *****
  Неутрално

  Абе, хора България е ЗЕМЕТРЪСНА зона!!!!!!!! Какво правим като ни друсне с 6,5 като в Италия. Тогава за икономиката си ли ще мислим или как да си спасим глупавите глави!!! Как не го разбраха това разните му атомни специалисти!!

 33. 33 Профил на Харалампи
  *****
  Неутрално

  Само един Българофоб може да е против АЕЦ Белене

 34. 34 Профил на Comandante Marques
  Comandante Marques
  Рейтинг: 1391 Весело

  сега е точния момент да се прекратят всички проекти с руско участие, като формален мотив може да се посочи - липса на финансиране.

  low riders team
 35. 35 Профил на гарабед
  *****
  Неутрално

  Посланието на шматката е(тук го дават в доста съкратен вариант), че русия може и да не ви кредитира, но вие сте длъжни да построите АЕЦ с ваши средства или да ги осигурите от другаде, защото имаме подписан договор и това е положението. Длъжни сте и толкоз.
  Същата беше позицията му за ЮП. Длъжни сте. Имаме договор. Не може да се отмятате. Работата е решена вече.
  Което може би е вярно. Нашите шматки наистина са поели твърди ангажименти и сега само се правят, че се колебаят заради Европа.

 36. 36 Профил на mun4o
  *****
  Неутрално

  Според мен няма по-добра енергия от тази,получена от естествено-възобновяеми източници,а именно Слънчева,вятърна и био!NB-При този вид БГ не зависи от ЧУЖДИ ДЪРЖАВИ!!!

 37. 37 Профил на Az
  *****
  Неутрално

  Към 32: Има си противоземетръсни механизми, В Япония строят централи и там където друса с по 8 по Рихтер

 38. 38 Профил на Alien
  Alien
  Рейтинг: 1114 Неутрално

  Русолюбчетата - и в другата статия ви го написах. Не разбирате ли, че някои хора не са против ядрената енергетика въобще, а против тази която се прави на тъмно, с неясни условия, непрекъснато се оскъпява, по доказано скапани руски технологии е, а за капак ще се финансира не от частни предприемачи, а от данъкоплатеца. Ако някой (ама независима и световнопризната експертна група, а не руско-савеЦки товариш) направи един професионален анализ за политическите, икономическите, екологичните и т.н. ползи и вреди от втора АЕЦ, след което се направи прозрачен и честен конкурс, отново с независими оценители (а не "експерти" от министирството на енергетиката), а не предварително решен (все едно да обявиш конкурс за доставка на автомобили, ама не примерно "5-местни седани", а "Мерцедес Е-класа", ако се сключи договор достъпен за публиката, който ясно фиксира правата и задълженията на страните, както и сроковете и цената, и накрая - ако се намери поне 50% частно финансиране - тогава противниците ще са много малко. Ама ние нямаме това - имаме една конспирация за кражба на много пари в полза на савеЦките и нашите другари и другарски фирми. Ето затова аз съм против. И точно за това някои хора така истерично защитават този проект в този му точно вид. Интересно ако пуснат статия "Уестингхауз предлага да замени Русия в проекта за Белене - американците ще осигурят 60% от финансирането" каква ли помия ще се излее от същите тези люде...

  П.П. Сгугню, да те светна нещо - социалистическа България е много малка и сме им накримили шапките на американските фирми. Тя е толкова интересна само за Русия, защото на рашките това им е нивото. Изгубиха Китай още 70-те завалиите...

 39. 39
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK