Болница е осъдена за здравен рекет

Специализираната болница за лечение и рехабилитация на деца с детска церебрална парализа "Св. София" трябва да плати 2 хил. лв. обезщетение на родителите на дете, чието лечение е било прекъснато неправомерно, реши Софийският районен съд. Според магистратите прекратяването на терапията е незаконно деяние и нарушава принципите за своевременност, качество и достатъчност на медицинската помощ, от което са произлезли вреди за пациента и неговите родители, съобщи "Медиапул".


Родителите на Е. М. са подали жалба, че са били подлагани на натиск от лекуващите лекари да плащат част от процедурите, въпреки че са включени в клиничната пътека за лечение на детска церебрална парализа и се покриват изцяло от здравната каса. Платеното лечение се извършвало в медицински център, който според родителите е създаден точно с тази цел. В същото време момичето е с диагноза церебрална парализа и лечението му трябва да е безплатно. Родителите се оплакали в Националната здравноосигурителна каса, след което от болницата прекратили лечението на детето. Директорът на лечебното заведение д-р Иван Чавдаров в понеделник не беше открит за коментар. Болница "Св. София" е единственото здравно заведение в София, специализирано в лечението на деца с церебрална парализа.

Коментари (23)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Д-р Гигълс
  *****
  Неутрално

  Браво!
  Заслужено са им го насветософили на някои...
  Дано и лечението на детето продължи с необходимото усърдие...

 2. 2 Профил на nn
  *****
  Неутрално

  какво добиче трябва да си да прекъснеш лечението на дете защото родителите не са платили нещо което не трябва да плащат при това най-вероятно просто поради липса на пари!!!

 3. 3 Профил на Comandante Marques
  Comandante Marques
  Рейтинг: 1316 Весело

  повечето лекари са по-големи тунеядци и от катаджии и митничари, взети накуп

  low riders team
 4. 4 Профил на +
  *****
  Гневно

  Това са мародери,а по време на военно положение всичката такава паплач е на БЕСИЛОТО без да има нужда от съд и присъда!Та в тоя смисъл тия 2000лв. са им като погалване с перце и най-вероятно няма да ги платят от джоба си!!!!!!!!Абе какви са тия смешни присъди БЕ????????2222

 5. 5 Профил на tk
  *****
  Гневно

  Мизерници!

  "Ама те не ни плащат достатъчно... бла бла бла...."

  А акква клетва сте полагали като сте си взимали тапиите да "лекувате"?

  Нещастници, от болни деца печалба искат да правят!

  Подкрепям напълно Номер 4! Такава паплач само на бесилото...

 6. 6 Профил на ПОСТРАДАЛ ОТ ЗДРАВНАТА СИСТЕМА
  *****
  Неутрално

  ДОКТОР ЛИ Е -УБИЙ ГО!!! ТОВА НЕ СА ХОРА А ПЕЧЕЛБАРИ ОТ ХОРСКИТЕ СТРАДАНИЯ!!! ГРАМ СЪСТРАДАНИЕ НЯМАТ!!! Н А Б Е С И Л О Т О !!!

 7. 7 Профил на Svetozar
  *****
  Неутрално

  Съгласен съм че в гореописания случай доказано виновните лица трябва да им се забрани да лекуват и да последва дисциплинарна процедура. Не съм съгласен да се поставят всички лекари под един знаменател защото има много честни лекари посветили се на служба роду с нищтожни възнагразждения. виновна е държавата която трябва да определи достоъни възнаграздениа минимум 3000 лева нетто на лекар като следи за качеството и ефективноста на работа.

 8. 8 Профил на Emigrant
  *****
  Разстроено

  Хипократовата клетва отдавна е из4езнал реквизит в морала на много БГ медици!Залко,но тазен факт!.А ти БГ-но оцелиаваи и се лекуваи сам! Па докадето стигнеш!.......

 9. 9 Профил на selgran
  selgran
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Доктор с 35000 лв. месечна заплата в Пловдивска болница, а ДАНС тръгнала да търси хора с имоти на стойност над 100000 лв. - демек за три месечни заплати. А сега излиза, че и 35000 са им малко - как да не ги прокълнеш в черква...

 10. 10 Профил на Весислава Антонова
  *****
  Неутрално

  Трябва повече хора да вземат пример от това семейство и да не си мълчат, когато безскруполните лекари ги рекетират. Отвратителното отношение в българските болници е всекидневие и колкото повеч не му обръщаме внимание и не сигнализираме за това, където трябва, толкова повече се влошават нещата.

 11. 11 Профил на WHO
  *****
  Неутрално

  Разбира се че е недопустимо да се прекратява лечението. Защо обаче 'Родителите се оплакали в Националната здравноосигурителна каса,' Ами точно тая каса плаща мизерно клиничните пътеки и създава порочните условия за плащане под масата

 12. 12 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1346 Неутрално

  "...единственото здравно заведение в София, специализирано в лечението на деца с церебрална парализа." - използват монополното си положение или пренебрегват Хипократовата клетва?

 13. 13 Профил на един
  *****
  Неутрално

  става въпрос за високоспециализирани процедури ,които здравната каса плаща примерно по 2лв ,а те струват 20 лв ,в този случай те няма как да се извършат за сметка на бюджета на болницата ,а от юридическа гледна точка болницата не може да откаже така наложените и договори с нзок ,защото просто няма платежоспособни клиенти да си плащат свободно тези услуги ,същото е положението и с всички останали болници ,аз съм лекар и също се лекувам в болници и като пациент ,абсолютно никъде не ми признават никакво направление и се лекувам изцяло платено ,но това не е повод за плюене по лекарите ,които ме обслужват ,след като всички са недоволни е време нещата де се вкарат в ред ,а това ще стане с въвеждане на свободни цени и свободно здравно осигуряване ,тогава всеки ще плаща ,така както е на запад, стойността на услугите ,а след това ще си взема парите от застрахователя при който е застрахован в зависимост от нивото си ,е тогава няма да има недоволни ,а и повярвайте няма да има такива писания против лекарите ,защото сега е лесно да охрачиш лекари и да ги наречеш мародери ,но никой не обелва дума ,че това болно дете нуждаещо се от грижи ,които са многооооо скъпи ,и така е по целия свят ,се осигурява от държавата на сумата 1,20лв месечно!!!!!!! и срещу това никой не вика ,срещу държавата никой не скача ,да каже ,абе как така за едно болно дете 1лев осигуровка и мсичко му е безплатно,а да не приказваме за родителите ,който ако остане те да осигуряват децата си ,ще останат от 2 милиона най много 100000деца осигурени като хората ,защо никой не се възмущава от това ,а докторите са виновни ,ами много скоро системата ще фалира ,докторите ще заминат в 90% по англия и америка ,защото и там няма доктори ,а там не работят за 300-400 евро месечно и не ги храчи първия неграмотен простак излязъл от дупката си ,защото не го обслужили веднага и безплатно ,та тогава ще разберете ,какво значи да няма кой да ти помогне ,независимо клетвите и парите ,които ще сте готови да дадете за най -ценното ,просто няма да има кой да ги вземе ,така е апропо вече по селата -попробуйте да се разболеете в разградско или силистренско и извадете на улицата и 1000 лева за преглед ,ако сте в тежко състояние и ще видите ,че няма никой да дойде в рамките на 2 часа ,там няма такива процедури ни за здравите ни за болните деца ,там пациентите просто си умират на улицата ,ако не дай боже стане нещо,е успокояващото е ,че там няма и доктори мародери ,защо ли !!

 14. 14 Профил на Mdaaa
  *****
  Неутрално

  Цялата лекарска гилдия е рекетиорска, да не би това да е новина за някого?

 15. 15 Профил на + до 13
  *****
  Неутрално

  6000000 българи по1,20лв на месец,а на колко им се налага да стигат до лекар в месеца?

 16. 16 Профил на + до 13
  *****
  Гневно

  Учил ли си за народни будители,учил ли си за Левски,а с чии пари се построи университета в който завършват някои от вас бе мекере,само за пари ламтите вие докторчетата,то и с тая идея записвате висшето си образование,айде бягай на някъде от такива боклуци АМАН !!!!!!

 17. 17 Профил на leika
  *****
  Неутрално

  само да допълня но13 - колко от вас са прочели хипократовата клетва??? в нея никъде не пише, че лечението е веднага и безплатно. пише по съвест. а вие колко неща за непознати хора вършите по съвест??? всеки ден и за без пари!!!
  то затова се изнесоха повечето качествени доктори, както и качествени хора.

 18. 18 Профил на по-спокойно
  *****
  Неутрално

  Ако нещо струва 20 лв но здравната каса му слага цена 2 лв болницата трябва да го прави за своя сметка т.е. за сметка на заплатите на лекари ,сестри и санитари. Конфликтът не е поради алчност на лекарите , а заради идиотски цени определени от здравната каса. Когато обаче се касае за офиси и заплати здравната каса не е така пестелива.Погледете офисите наНЗОК и колите им и ще разберете за какво става въпрос.

 19. 19 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1346 Неутрално

  Лейка, лекарите могат да се съдят със Здравната каса и с Министерството на здравеопазването до откат (за пътеки, осигуровки, заплащане), но като хора, приели Хипократовата клетва и ако имат съответната съвест, не би трябвало да отказват лечение.

  В случая това е поредният случай на лекарска корупция и показва съвсем ясно две неща - липса на морал и съвест. Още повече - монополно положение и извиване на ръце на болните и техните семейства. Каква вина имат последните, че системата е така конструирана?

  Между другото, не прави сравнение между лекар и обикновен човек по отношение грижи за непознат. Иначе, Хипократовата клетва отива в кошчето. Ако беше в Червения кръст или във военно-полева болница, на кого ще говориш за пари и непознати?

 20. 20 Профил на по-полека
  *****
  Неутрално

  Ако приемат болни при така оценените здравни пътеки ще имат участта на проф-Чирков -да ги осъдят за вреди нанесени на болницата , заради хуманността да не отказват лечение.

 21. 21 Профил на Веселяка
  *****
  Гневно

  Хубави коментари,но защо никой не коментира официализирания здравен рекет.Става въпрос за "избора на лекар,екип в болниците".Който е влизал знае,че първият ,който го посещава е една засукана сестричка ,която ви обяснява колко е хубаво да си изберете екипа ,който да ви лекува или оперира защото видите ли не се знаело на кой ще попаднете.И питам какво правят т.н. други - некадърни ли са и ако да какво правят в болницата.Един пациент какво разбира от медицина та ще прецени кой от всичките е най по?.И друго за т.н.потребителска такса почти никъде не ви се обяснява кой е освободен.За сведение на този "лекар " по горе ще му кажа, че всички пациенти,които имат медицинско образование са ОСВОБОДЕНИ от такса.И накрая един безработен ,който не получава помощи заплаща 10.30 лв.месечно за здравно осигуряване.РИБАТА МИРИШЕ ОТ ГЛАВАТА.ГЛАСУВАЙТЕ ПАК ЗА ТИЯ Т.Н. ШВЕДСКА ТРОЙКА.

 22. 22 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1346 Неутрално

  @20 - "...при така оценените здравни пътеки..." - т.е. заради така оценените здравни пътеки, хората трябва да измират, да се инвалидизират или да получават необратими увреждания? Защо не се промени начина, по който се оценяват, броят им, броя на болниците за такива специални заболявания?

  Излиза, че заради едни здравни пътеки, болните трябва да се наредят на опашка - с надеждата, че понятие като "обществен достъп до здравеопазване" съществува.

 23. 23 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1837 Неутрално

  Трябва да се сърдите на всичките комунистическите правителства от фалшивия преход , които не заплащайки лекарския труд умишлено ви прехвърлят финансовата тежест с плащания под масата. И американски доктори утре да заменят българските няма да видите разлика, ако ги поставите във същите условия на работа. Фактът ,че никоя правителствена структура като НЗОК, МЗ не желае да остойности честно медицинските дейности и да има прозрачност кой какъв процент от тази цена плаща трябва да ви говори, че се създават умишлено условия за корупция.

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK