Свинският грип не е изолиран при животните и не се предава чрез храна

Свинският грип не е изолиран при животните и не се предава чрез храна

© Associated PressНационалната ветеринарномедицинска служба получи становището на Световната организация по здравеопазване на животните (OIE) във връзка с вируса на "свинския грип". Становището е било изготвено след дискусия на 27 април посредством теле-мост между централата на OIE в Париж и регионалните представителства на организацията в Америка, Азия и Европа и гласи следното:


"Вирусът, циркулиращ в Мексико и САЩ и предполагащ предаването му от човек на човек, води в някои случаи до появата на тежка инфекция при хората, заразени с този вирус. Няма доказателства, че този вирус се предава чрез храната.


Това не е класическият вирус на грип при хората, наречен сезонен грип, който ежегодно води до появата на милиони случаи на грип при хората в цял свят, а е вирус, който включва в своите характеристики свински, птичи и човешки вирусни компоненти.
Всяка информация към този момент за грипоподобно заболяване в Мексико и САЩ би могла да бъде в подкрепа за наличието на връзка между случаите при хората и възможните случаи при животните, включително и при свинете. Този вирус не е изолиран при свине към днешна дата. Ето защо не е правилно да наричаме това заболяване свински грип. В миналото голяма част от грипните епидемии с животински произход са били наричани според техния географски произход, напр. Испански грип и Азиатски грип, така че би било логично да наричаме това заболяване "Северноамерикански грип".


Необходимо е спешното стартиране на научни изследвания, за да се установи възприемчивостта на животните към този нов вирус и дали е необходимо въвеждането на мерки за биобезопасност, включително и евентуална ваксинация с цел предпазване на възприемчивите животни. Ако се окаже, че този вирус може да причинява заболяване при животните, то циркулацията му би могла да влоши санитарната ситуация в локален и глобален мащаб.


Понастоящем само находки, свързани с циркулирането на този вирус при свине в зони от страни с регистрирани такива случаи при хора биха могли да оправдаят търговските ограничения върху вноса на свине от тези страни. OIE ще продължи да следи отблизо ситуацията и ще предоставя цялата необходима информация в реално време на своите страни членки, референтни лаборатории и центрове за сътрудничество.


OIE и FAO (Организацията за прехрана и земеделие на ООН) подчертават изключителната важност на мрежата от ветеринарни лаборатории за диагностика на грипа, наречена OFFLU, която извършва наблюдения върху еволюцията на грипните вируси при животните. Необходимо е сериозно укрепване на тази мрежа, чийто членове се задължават да публикуват незабавно в общественото пространство всяко генетично секвениране на грипния вирус, което те са получили.


Това грипно събитие подчертава критичната необходимост от поддържането на ветеринарните служби по цял свят способни да осъществят ранно откриване на съответните патогени при животните, които имат потенциално въздействие върху здравето на хората. Тази способност е изцяло свързана с доброто управление на Ветеринарните служби и съблюдаването от тяхна страна на международните стандарти на OIE."


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK