Девет медицински центъра ще усвоят 20 млн. лв. от ин витро процедури

Над 200 хил. са бездетните семейства. По новите правила жените имат право на три ин витро опита, които се плащат от фонда за асистирана репродукция<br />

© Анелия Николова

Над 200 хил. са бездетните семейства. По новите правила жените имат право на три ин витро опита, които се плащат от фонда за асистирана репродукцияДо момента 9 лечебни заведения отговарят на условията и предстои да сключат договор за работа с фонда за асистирана репродукция, което означава, че ще получат отпуснатите за тази година 20 млн. лв. Между тях са медицинските центрове "Д-р Малинов", "Д-р Щерев" в столицата и І-ва градска болница "Св. София", както и "Олимед" във Варна, "Селена" в Пловдив, "КИРМ" в Плевен и други.


Досега за месец след създаването си фондът е приел 1385 молби от бездетни жени, които искат да опитат да забременеят чрез ин витро оплождане, съобщиха от здравното министерство. От тях 510 вече са обработени, а 75 са одобрени. Първите пациентки ще могат да започнат процедурите след празниците.


След разглеждането на първите молби, членовете на Обществения съвет към фонда са установили, че голяма част от документит имат технически пропуски, но те ще бъдат отстранени без това да попречи на пациентките. Планира се всеки месец да бъдат разглеждани между 400 и 500 подадени молби, като заседанията на съвета са веднъж седмично, припомнят от министерството.

Коментари (24)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Хахаха
  *****
  Неутрално

  Какво инвитро, какви 5 лева, душите не искат да идват в тази наша таковина. Не ги карайте насила.

 2. 2 Профил на raytcho
  raytcho
  Рейтинг: 628 Неутрално

  Моето мнение по въпроса е доста по различно от общоприетото. В България мнозинството от хората са бедни Много от бездетните двойки (да не кажа повечето) ямат необходимите средства за ин витро, но поради лобизъм в парламента за такива двойки се отпускат средства. Имам новина за такива хора - отглеждането на деца също струва доста пари - и то повече от едно инвитро. Пари струва и здравеопазването, и образованието. Тъй като етически и морални поучения за такива хора не важат - иначе нямаше да има толкова деца без родителска грижа, а явно тези хора и не мислят , че могат да се грижат за дете, на което не са биологични родители искам да се въведе и за тях, както и за осиновителите задължителни консултации със социалните служби, които да дадат мнението си за пригодността на същите да отгледат дете ( а в повечето случаи - -деца). Средствата, които ще се спестят по този начин е най- добре да се използват за лечението на вече родени деца - за създаване на национална банка за костен мозък например . И за да не кажат , че давам акъл, но нямам право ще кажа следното - аз съм жена и майка на един син - здрав и добре образован. Личността на нашите деца и тяхната интелигентност и здраве са наша непрекъсната грижа . Раждането на наше биологичнодете не ни прави родители. Родители ставаме , когато отгледаме здрави млади хора и ги възпитаме и образоваме добре . Ако толкова средства се хвърляха за здравето на реални деца, а не на виртуални такива в настоящето, то бъдещето ни ще е по- оптимистично.

 3. 3 Профил на николова
  *****
  Гневно

  ей,егоистко,теб някой изследва ли те дали си кадърна да имаш дете? а циганорите някой изследва ли ги,те по-кадърни ли са да възпитават,та раждат по 7-8...и като ти трябват пари за твоето дете-ти защо го роди? я стига гаден егоизъм !!!

 4. 4 Профил на Константинова
  *****
  Гневно

  За съжаление в България все още върлува нацистко отношение към хората, които не могат да имат деца по естествен път.
  За съжаление в България стерилитетът е понятие, което е равносилно на обидни квалификации, най-вече към жени.
  За съжаление в България да имаш право на дете чрез асистирани методи те превръща във връзкар, лобист или възползвал се от нечие лоби някъде си, най-често виртуално такова.
  За съжаление в България невежеството и морализаторството на самопровъгласили се проповедници унищожава много идеи.
  За съжаление в България неспособността да гледаш по-далече от носа си е дълбоко вкоренена.

 5. 5 Профил на raytcho
  raytcho
  Рейтинг: 628 Неутрално

  До горните госпожи! Не зная кой е егоистът тук - аз или тези които не могат да имат свои биологични деца но ореваха орталъка, че нямат пари за ин витро, та да си имат дете. Макар , че не точно неимотността им имах предвид в предишния пост когато поисках социалните служби да ги консултират, но многоуважаемата "неегоистка " г-жа Николова в прав текс си го каза .... Та така... Значи раждаш ин витро 2-3 деца и ги оставяш да си растат от самосебе си - защото нямаш професия, нямаш работа, нямаш образование и дори нямаш психическа нагласа да ги гледаш и защото "държавата трябва да се грижи" за тяхното здраве, за тяхното образование и т.н. и т.н. ... За съжаление често го наблюдавам при тези семейства (дават го по телевизията - как им трябват кошчета, дрешки и пелени и т.н. и т.н.) Та въпросът ми е с какво се различават тези хора от циганорите?... Та не на мене тия... И вярно, че морализаторствам г-жо"гневна" Константинова - щом не можеш да приемеш и отгледаш чуждо дете като свое, да го обичаш , да се грижиш за здравето му, да го образоваш и да дадеш на страната си един добър и работлив човек - значи нещо ти куца в морала. И ако не съм ясна за хора като вас - както викат у нас в Панагюрище - голям праз.

 6. 6 Профил на raytcho
  raytcho
  Рейтинг: 628 Неутрално

  И още нещо - забелязвам (макар и до този извод съм стигнала като чат-пат надзъртам в латиносериалите), че инстинкта за собствен наследник е особено силен у примитивите .

 7. 7 Профил на raytcho
  raytcho
  Рейтинг: 628 Неутрално

  "За съжаление в България да имаш право на дете чрез асистирани методи те превръща във връзкар, лобист или възползвал се от нечие лоби някъде си, най-често виртуално такова"
  Никак не е виртуално, а е с парите на данъкоплатците . В повечето страни, намиращи се нашия хал ( икономически) това не е така. Сори... И е по-резултатно ...

 8. 8 Профил на Анонимен
  *****
  Неутрално

  Злоба, злоба, злоба...
  Невежество, невежество...
  Що не си седите в Панагюрище и не спрете да се изказвате по теми, които няма как да разберете?!

 9. 9 Профил на Анонимен
  *****
  Неутрално

  Тези дни разбрах, че при инвитро роденото дете не е биологично на родителите, а е от донори. До сега смятах, че цялата скъпа процедура, болките на жената, са оправдани от стремежа им да имат биологично дете.Но сега не разбирам ,защо не си осиновят, след като така и така детето не е биологично тяхно.

 10. 10 Профил на Анонимен
  *****
  Неутрално

  Може би отговора се крие в "ще усвоят 20 млн. лв. от ин витро процедури"

 11. 11 Профил на KKK
  *****
  Неутрално

  Анонимен ти си една тъпа чавка. Ин витро фертилизацията може да стане както от донорска сперма, така и от сперма на партньора. Така, че детето да си е на двойката. А ти дали си осиновила поне едно ценге за да даваш съвети към другите да осиновяват. И не си мисли че имаш заслуги да родиш и отгледаш здраво дете. Благодари на случайността. Определено като гледам какво пишеш, нямаш заслуги за някаква негова интелигентност . Чукай на дърво щото някои генетични заболявания се явяват и на 30 г възраст.

 12. 12 Профил на док
  *****
  Неутрално

  интересно центърът на профл Табакова не е в списъкал Да не са я отстреляли тази дърга гарга

 13. 13 Профил на Поредна далавера
  *****
  Неутрално

  Разбира се,че няма нужда да се заделят държавни средства за подобни процедури глезотии,при положение ,че вече съществуват деца,мизерствуващи по домове и семейства..
  Но алчната свиня Щерев,депутат от същото Народно събрание,я какво съвпадение, има нужда от държавно финансиране за частния си бизнес...Между бозаещите от
  фонда е медицински център д/р Щерев,я какво съвпадение!!!

 14. 14 Профил на Павлова
  *****
  Неутрално

  Аз искам да кажа на всички които упрекват жените с репродуктивни проблеми, преди да напишат каквото й да било, първо да помислят, да се поставят на тяхно място и след това да дават акъл кой какво да прави/да осиновява ли, да забременява ли чрез ин витро и др./. Първо никой който не е минал през това, няма право да коментира каквото и да било. Защото няма как да знае за какво става въпрос. А относно това дали някой заслужава да отгледа собствено дете, пак не трябва да взимат отношение, защото пак няма от къде да знаете дали хората имат или нямат възможност да го гледат. И накрая пожелавам на всички, който чакат одобрение, успех.

 15. 15 Профил на Факт
  *****
  Неутрално

  На хранилка - само правилните хора.

 16. 16 Профил на Въпрос
  *****
  Неутрално

  Какви са процентите на успеваемост на "ин витро" методиките прилагани в "правилните" центрове?

 17. 17 Профил на татко
  *****
  Неутрално

  Те че ще ги увоят - ще ги усвоят... и 20 трилярда да им дадем пак ще ги усвоят....
  искам да знам колко бездетни двойки ще се зарадват - колко дечица ще серодят благодарение на тази инвестиция!

 18. 18 Профил на баста
  *****
  Неутрално

  който не може да има дете, да си осинови, домовете са пълни с изоставени деца. Крайно време е да имат тези хора чувство за отговорност, а не само да си гледат кефа на държавна сметка. Откъде-накъде ще се дават пари на хора за удоволствие, бездетността не е болест , от която се умира. За онкоболните няма пари, за сърдечноболните няма пари, а за бездетните има. Цялата работа е да се нагушат Щерев и компания от държавния бюджет и да се уредят булките на богаташите, които са достатъчно богати да си платят. В коя страна по света ин витрото е платено от държавата ? Няма такава, това е скъпо удоволствие, за което да си плащат от джоба, не от моя.

 19. 19 Профил на ети
  *****
  Неутрално

  Много се радвам, че повече българи ще имат възможност да отглеждат и да се радват на децата си. Фактът, че точно определени мед. заведения са получили финансиране е с нулево значение за хората с репродуктивни проблеми. Така или иначе те ще попаднат на място с прилични условия и подходяща за целта база, което ми се струва напълно ок. А тези наши сънародници, на които им се струва, че им отива ролята на Господ и могат да преценят, кой има право да получи шанс и кой не, са индивиди в начален стадий на еволюция.

 20. 20 Профил на Вг
  Вг
  Рейтинг: 225 Неутрално

  От човешка гледна точка инициативата е хубава. Но защо цялата сума е отпусната директно на мед. центрове, които после ще "решават" кои двойки да одобрят и хем рушвети, хем държавни пари ще вземат. Ясно е, че някои от тези заведения имат нужда от еднократна субсидия, за да оборудват центровете си, но директното заплащане за извършени процедури трябва да бъде субсидирано чрез плащания от фонда към семействата, които пък ще плащат на центровете, които са избрали да извършат процедурите. Така ще има и конкуренция, която ще нормализира цените и ще насърчи качество на услугите.

  Друг е въпроса, че само двойки с доказано нисък доход трябва да получават такава помощ. Дългосрочни заеми от фонда с ниска лихва също са алтернатива. Обаче, така да се изсипват пари, не само е неефективно, но си плаче за корупция.

  А иначе, в нормална държава с негативен естествен прираст, логично е ин-витро процедурите да бъдат субсидирани. В държава като нашата обаче, държавата ще субсидира бъдещи емигранти и чисто икономически инициативата няма да си оправдае разходите. Та пак не е имало никой горе да помисли за тези неща, или това въобще не е била идеята...

 21. 21 Профил на Puhcho
  *****
  Неутрално

  Така, в европейските страни процедурата Ин-витро и Икси се плаща изцяло от здравната каса за различен брой опити - във Франция например до 5тия е безплатно. Считам, че и тук трябва да е така. Това дали се полагат пари на хората, които нямат деца щото от това не се умира смятам, че отговора се крие в отрицателния ръст на населението ни. Всеки опит има значение. Колкото до това дали тези хора могат да си позволят гледането на децата ако не могат да си позволят процедурата - отговоре е в цената - около 5000 лв. Дори и да мога да си я позволя бих използвал касата ако тя го покрива, защото това са много пари.
  Считам за изключителна дискриминация изказванията на анонимната дама, както и на баста и подобни от този род. Не забравайте, че с този проблем може да се сбълскате вие, вашите деца или вашите приятели. Това не е рак, но измерението на това да няма бъдещо поколение може да има по-страшни мащаби от рака.

 22. 22 Профил на Big Papa
  *****
  Неутрално

  Успеваемостта на българските ин-витро "фертилизатори" е под 10%, процентите над 10 се надписват с химикалката.... За жалост се делят едни пари.... едни хубажи 20 милиона...

 23. 23 Профил на гг5
  *****
  Гневно

  какви технически пропуски бе, хората искат да имат деца и търсят помощ. Да ви таковам на бюрокрацията, от 1300 желаещи били одобрили само 75...

 24. 24 Профил на гражданин
  *****
  Неутрално

  Понеже отрицателно настроените вероятно вече имат деца които безкрайно много обичат, много ми е любопитно, ако вашите деца се сблъкат със същия проблем и ако те 10 години правят неуспешни опити за забременяване и ако знаете цялата болка с която ежедневно се борят, как ще се изправят пред тях да им дадат същия този съвет. Сигурна ли сте че вие като майка ще посъветвате сина си да си осинови дете пред поне един опит да има Инвитро бебе. А вие като баща, ще кажете ли на детето си : който няма деца да осиновява....................

  Господ гледа, за всичко за което съм се подиграла през живота си, ми се случи. Всичко над което съм се надсмяла ми се стовари ..............Мога да кажа че получих горчивите си уроци от живота, замислете се.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK