Девет медицински центъра ще усвоят 20 млн. лв. от ин витро процедури

Над 200 хил. са бездетните семейства. По новите правила жените имат право на три ин витро опита, които се плащат от фонда за асистирана репродукция<br />

© Анелия Николова

Над 200 хил. са бездетните семейства. По новите правила жените имат право на три ин витро опита, които се плащат от фонда за асистирана репродукцияДо момента 9 лечебни заведения отговарят на условията и предстои да сключат договор за работа с фонда за асистирана репродукция, което означава, че ще получат отпуснатите за тази година 20 млн. лв. Между тях са медицинските центрове "Д-р Малинов", "Д-р Щерев" в столицата и І-ва градска болница "Св. София", както и "Олимед" във Варна, "Селена" в Пловдив, "КИРМ" в Плевен и други.


Досега за месец след създаването си фондът е приел 1385 молби от бездетни жени, които искат да опитат да забременеят чрез ин витро оплождане, съобщиха от здравното министерство. От тях 510 вече са обработени, а 75 са одобрени. Първите пациентки ще могат да започнат процедурите след празниците.


След разглеждането на първите молби, членовете на Обществения съвет към фонда са установили, че голяма част от документит имат технически пропуски, но те ще бъдат отстранени без това да попречи на пациентките. Планира се всеки месец да бъдат разглеждани между 400 и 500 подадени молби, като заседанията на съвета са веднъж седмично, припомнят от министерството.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK