"Фрийдъм хаус" за свободата на медиите: В България - смразяващо убийство на журналист, тормоз и автоцензура

Въпреки надеждите на експертите интернет не осигурява откритост"За разлика от последните години няколко представители на медиите бяха убити на Балканите през 2008 г., което намалява оценката за България и Хърватия. Освен че са директни атаки срещу конкретни журналисти, тези атаки оказват смразяващ ефект върху професията като цяло в допълнение към вече съществуващия проблем с автоцензурата."


Това се казва в годишния доклад за свободата на медиите по света, разпространен от базираната в САЩ неправителствена организация "Фрийдъм хаус". В класацията към него България е поставена на 76-о място в света сред 195 държави. Това е зоната на 61 страни с "частично свободни медии", където от ЕС такива са единствено Румъния и България, към които този път се присъединява и слязлата рязко надолу в класацията Италия. В глобалната класация страната ни е по-зле от Бенин и Тонга и малко по-добре от Ботсвана и Източен Тимор.


В доклада се посочва още, че в България се регистрира негативна тенденция към растящ тормоз, политически заплахи и насилие над журналисти, което се добавя към безнаказаност на предишни нападения над хора от медиите. "Фрийдъм хаус" не посочва имена, но най-вероятно става дума за убийството преди година на Георги Стоев в София и на Иво Пуканич в Загреб.
Като цяло най-голямо влошаване е отбелязано в Централна и Източна Европа, включително бившия СССР и бивша Югославия. В района 10 от 28-те държави са с "несвободни медии", още толкова - с "частично свободни", а 8 - със "свободни". Доминиращите 57% (228 млн. души) от населението между Западна Европа и Китай живее без свободни медии и едва 18% (73 млн. души) се радват на свобода на медиите си.


Независимият печат обаче е започнал да губи свободата си и в световен мащаб, след като дори традиционно спазващи я държави като Италия и Израел наложиха ограничения на медийното отразяване. Въпреки надеждите, че интернет и новите медии ще осигурят откритост, държави с най-несвободни медии остават Мианма, Куба, Еритрея, Либия, Северна Корея и Туркменистан, които отдавна стоят в дъното на класацията. Начело на рейтинга за 2009 г. са Исландия, Финландия и Норвегия.


Журналисти свикват среща в София на 26 май


Четирима журналисти - Атанас Чобанов, Даниела Горчева, Коста Стефанов и Иван Михалев от в. "Капитал", свикват среща, посветена на проблемите на свободното слово в България, която ще се проведе на 26 май в София. Предложихме тази тема да стане част от дебатите на медийната среща, организирана от БТА от 17 до 21 май, но получихме отказ, обясниха организаторите. Те призовават прокуратурата да даде публичен отчет докъде са стигнали разследванията по атентата срещу жилището на журналиста Васил Иванов от "Нова телевизия", по заплахите с киселина срещу журналистката Мария Николаева, нападението срещу журналиста Асен Йорданов в Бургас, убийството на "хроникьора на мафията" Георги Стоев и опита за убийство на главния редактор на "ФрогНюз" Oгнян Стефанов.

Коментари (26)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на B52
  B52
  Рейтинг: 1594 Неутрално

  Да преведа на тези които се блъскат в гърдите 4е сме в ЕС.

  Мири6е на кенеф. Положението с т.нар. "медии" в БГ е нетърпимо, над 90% лижат задници (а може и други 4асти на тялото) на власто- и ресурсо-има6тите.

  Свободата, Сан4о, ех, ех.... преклонената главица и...

  He had decided to live forever or die in the attempt, and his only mission each time he went up was to come down alive.
 2. 2 Профил на B53
  *****
  Неутрално

  Има какво се каже на срещата.

 3. 3 Профил на медиина проститутка
  *****
  Неутрално

  Българските медии са продажни. Прибират огромни суми под масата особено сега предизборно. Направо ми се гади от мощната скрита реклама която Би Ти Ви прави на комунистическата БСП. Сделката сигурно освен кеш е била и честоти в бъдещия цифров ефир. Бизнеса няма срам и чест. По какво се различава от мафията? Продажни медиини проститутки!!!

 4. 4 Профил на Соколов
  Соколов
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Добре де, това че в УСА не ги бият не значи че няма цензура.

  Всички големи медии се държат от корпорации чийто интереси се защитават, аджеба ние не ги бием ама ако не говорят каквото трябва ги уволняваме...

  Незнам кое е по добре, да се напише нещо и да се однесе пердах, или да се премълчи за да няма уволнение?!?

  Those who would give up Essential Liberty to purchase a little Temporary Safety, deserve neither Liberty nor Safety.
 5. 5 Профил на Koko
  *****
  Неутрално

  Това, че в България медиите не са 'свободни' и че се упражнявя всякакъв вид 'натиск' над журналисти и издатели, включая физически разправи и убийства, е ясно и не би могло да бъде друго, докато страната е в ръцете на престъпници. Но е ясно и друго - нито в една 'демократична' западна страна няма свободни медии. Медиите там служат преди всичко за манипулиране на хората. От време на време има по някой някой проблясък на обективност в 'свободното слово', но обикновено е или с някаква цел, удобна на власт-имеющите или 'изключение, подтвърждаващо правилото'.

 6. 6 Профил на anon
  *****
  Неутрално

  не разбирам, кога е имало свобода на медиите? това е утопия.

 7. 7 Профил на журналист
  *****
  Неутрално

  В това няма нито новина, нито нова оценка. Преди два месеца Българският хелзинкски комитет каза, че през 2008 г. е имало регрес в свободата на словото в България. И то поради същите причини, поради които го казва и Фрийдъм хаус.

 8. 8 Профил на ot bransha
  *****
  Неутрално

  Докато поле за изява в национални медии имат придворни глашатаи като Баречката, така ще е.

  "безнаказаност на предишни нападения над хора от медиите": че тя тази безнаказаност е повсеместна в България, защо журналистите да правят изключение?

 9. 9 Профил на еврореалист
  еврореалист
  Рейтинг: 561 Неутрално

  Първо, дайте си сметка къде сме ние в света. Страна-член на ЕС и НАТО.
  Ами, да му се не види, оправете ги тези медии, бре. "Сертифицирайте" ги по западните стандарти и толкоз. Не става хем държавата да е в Европа, хем свободата на словото да е в Азия. И "медийната свобода" в крайна сметка - в Евразия.
  Е, да ама не върви...

  "Гладен вълк и насред село влиза."
 10. 10 Профил на The Core
  The Core
  Рейтинг: 810 Разстроено

  "Фрийдъм хаус" да ни осведоми за свободата на медиите в България ...

  Това е ясно - хората си имат достойнство, вършат си работата, думата им тежи - те ще ви обяснят колко струвате!
  А къде са нашите журналисти - няма ги... !!! И не е от тормоз... не е от преследване... От вроден "миши" манталитет е! ...Защото са мишоци още от факултета си.
  Никой за нищо не надига глас! Всички си мълчат... защото е по-удобно! Няма достойни хора.
  Какво стана с Борето Г*зо.. Сигурно още кани студентки у дома...? Ако не - каква е заслугата на журналистите за това?
  ДПС купува медии на килограм - някой да е напуснал оттам в знак на несъгласие??? Не е ! Защото "Никой не е по-голям от хляба"... Е, свободата и достойнството са, но те не виреят в тази гилдия! Ирена Кръстева "спира" вестници, предавания..и...мълчание...
  Не може само един Васил Иванов да измие очите на всички!
  Огнян Стефанов е по-друго нещо. Не го героизирайте - и той е мишок! Защо не излезе с името си - на 24 страници на сергиите?
  Хартиените вестници са пълни с реклами и платени материали!
  Да не би да ги пишат извънземните? Журналистите отдавна не се "хранят" от читателите си - те се "хранят" от обектите на своите писания. Някои дори много добре!
  "Жълтите" също се списват от журналисти и филолози, и там работят "вестникари" и фоторепортери... смрад!
  Показателен е и текста който стои и тук под статията - с дребничък шрифт... сбутан отдолу..Статията - и тя стерилна - "от Дневник".. препечатка демек.. не сме ние...няма име, няма позиция, няма авторитети... Нищо няма! Страх и мишки само!
  За електронните "ефирни" медии просто не ми се говори - ужас и безумие се лее от радиата; телевизиите - чалга, воайорство и ибрикчийство.
  Има ли журналисти тук?
  А това, което е констатирано в заглавието прави картинката още по-жалка. Господа журналисти - ако има натиск, ако има цензура - къде са ВАШИТЕ реакции?

  Да видим колко време ще оцелее този пост - има ли цензура или не?

  Ние обичаме да сме сред природата, защото тя няма мнение за нас! Ницше
 11. 11 Профил на Karla
  *****
  Неутрално

  Докато правителствата раздават честотите и помощите за хартия ще има и контрол върху медиите и , о изненада , това става и в толкова свободната Европа. А различните неправителстени организации получават директно финансиране от , о изненада , правителствата (най-вече в Европа , но и в УСА).
  И?

 12. 12 Профил на '
  *****
  Весело

  Сега като дойде и медиината измислица бб
  да управлява - картинката ще е пълна.

 13. 13 Профил на сартр
  *****
  Неутрално

  Винаги ми е било странно!Каква е тази класация!? България била на № незнам кой си! Това е обидно-защото България изобщо не е държава, за да бъде класирана! Такава помийна яма ,превърната от комунистите в бантустан!

 14. 14 Профил на Грамотността
  *****
  Неутрално

  на съвременната журналя е по-зле и от тази на евроромите. Ако се налагат репресии, за да бъдат научени да пишат Кишинев правилно, то аз съм съгласен да бъдат репресирани и интернирани в трудови лагери тип килиино училище. За да се научат неразумните юроди що е туй четмо и писмо и как трябва правилно да се списват страниците на вестниците. Вземайте пример от печатаря др. Живков. Поне е бил грамотен за разлика от мнозинството идиоти по вестниците днес. Борехме се за демокрация, а каква стана тя...

 15. 15 Профил на ММ
  *****
  Неутрално

  Те призовават прокуратурата да даде публичен отчет докъде са стигнали разследванията по атентата срещу жилището на журналиста Васил Иванов от "Нова телевизия", по заплахите с киселина срещу журналистката Мария Николаева, нападението срещу журналиста Асен Йорданов в Бургас, убийството на "хроникьора на мафията" Георги Стоев и опита за убийство на главния редактор на "ФрогНюз" Oгнян Стефанов.

  ИНТЕРЕСНО ЩЕ СЕ НАМЕРИ ЛИ ЖУРНАЛИСТ, КОЙТО НАИСТИНА ДА ПОПИТА И ЗАДАДЕ ВЪПРОС НА ПРОКУРАТУРАТА И МВР ЗА СВЪРШЕНАТА РАБОТА. ОТ СЕГА МОГА ДА ВИ КАЖА, ЧЕ НЯМА ДА СЕ НАМЕРИ!

 16. 16 Профил на Karla Miyagi
  Karla Miyagi
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Кишинев е на съветски , тъй като т.нар. Молдова е окупирана територия принадлежала на Румъния. А на румънски е Кишинеу...

  Klaatu Barada Nikto!
 17. 17 Профил на The Nation
  *****
  Неутрално

  Публикация от американското списание "The Nation" за Георги Стоев - "Хроника за предизвестена смърт":
  http://www.thenation.com/doc/20090518/kenarov

 18. 18 Профил на бг
  *****
  Неутрално

  Почти цялата преса е в ръцете на бивши служители на ДС ,а ако има дори един независим вестник като Анти+Детонация той бива задушаван чрез фирмите за разпространение на печата които са 100 % в ръцете на ДС. На Миков и с-ие им липсваше само контролът над електронните медии и се страраеха да го получат на всяка цена . Успяха със закона за цифровизация на телевизията , а не успяха с искането за следене в Интернет.
  Но не са се отказали!
  А вие пак ходете за риба и гъби по време на избори !

 19. 19 Профил на Хан Крум
  *****
  Неутрално

  Само да вметна, че цялата "свободна" преса е платена априори с парите на екскомунистическата шайка.

  Там, където има опит за независима трибуна, просто нареждат нещо на собственика и трибуната изчезва. Спомнете си, че имаше вестници "Демокрация", "Свободен народ", "Подкрепа" и пр. и пр. Днес на пазара излизат само червени боклуци. А и примеръг с Цоня Събчева е показателен. Историята с батальона Коритаровци по медиите също е показателен.

  Естествено е, че първото нещо, за което са се сетили ДС-организаторите на "прехода" е да турят ръка на информацията. Контролът и до днес е тотален.

  Ще кажете, ама нали сме в НАТО и ЕС. Така е, но споразумението в Малта предвижда запазването на властта от кастата. Вече се прокрадват западняшки мнения за валидността на конвергенцията.

  Не се изненадвам от изобилието на на меки форми на разделяне на "източен ЕС" и "западен ЕС" по отношение на критиките от всички страни. Нещо ми напомня края на осемдесетте.

 20. 20 Профил на ...
  *****
  Неутрално

  Медиите в България не са свободни. И не само това ами и са доста леввашки списвани.
  Това ,че Дневник пуска совбодно да се коментира под материалите е много положителен знак... но за съжаление единствен, а сама птичка пролет не прави.

 21. 21 Профил на към ...
  *****
  Неутрално

  към ... Дневник не е единствения с коментари, но е най-добре направения. News.bg, Медиапул, Дума и др. също имат подобна практика (без цензора), но са много по-куци.

 22. 22 Профил на ОбЕКТИВЕН
  *****
  Неутрално

  В България печатът бе далеч ро-качествен по времето на т.нар."зрял социализъм". Корупция нямаше - не можеше да напишеш нещо само защото външни лица са ти платили да го напишеш. Обектите на твоите критики в печата трепереха от ужас, че ще им опишеш безобразията - независимо дали бях случайни люде, или партийци. Всъщност най-много трепереха комунистите на високи административни и стопански постове - излезе ли критика в централния печат - свършени са!
  След критична публикация ЗАДЪЛЖИТЕЛНО следваха мерки и нещата често се оправяха.
  Да, нямаше свобода за две неща - да пишеш лично срещу Живков, и да обявиш гласно, че БКП не трябва да управлява. Всичко друго беше възможно, критиката се подкрепяше от главните редактори, а журналистите бяха грамотни и изучени за занаята. И накрая - имаше коректори, които оправяха грешките. Вижте сегашните "журналисти" - с някаи приятни изключения, разбира се, вижте "професионализма" и "грамотността" на изданията, особено на ВАЦ, и сами си правете изводите.

 23. 23 Профил на гарабед
  *****
  Неутрално

  Е, констатирахме факта, до тук добре. Правим го от години и занапред ще го правим.
  Това, което НЕ правим, е да зададем на западняците няколко въпроса.
  1. Защо вашите медии(ВАЦ и Мърдок) са флагманите на ДС-манипулациите? Освен проруска политика, те провеждат яростна антиевропейска и антинатовска. Като имате претенции към недораслото българско обществено мнение, обяснете защо манипулаторите са западни компании, поставили се в услуга на ДС?
  2. Ако ГЕСП владееше по подобен начин медиите в бившата ГДР СЛЕД обединението, заедно с крупни финанси, как щяхте да си управлявате дори вие държавата, с незаобиколима голяма парламентарна група на бившите комунисти?
  Ей тия въпроси да зададат на срещата Горчева и Чобанов.

 24. 24 Профил на Анатоли
  *****
  Неутрално

  Какъв независим печат, каква автоцензура и др. под. като в 95 % от печата бъка от най-просташки лъжи, неточности и поръчкови материали от политици, бизнесмени, борчета и разни такива или старата приказки от зората на "демокрацията", "абе на този сестра му е к..." ама че той нямал сестра е без значение, важното е че сестра му е к.... Та такава в общи линии като цяло и е пресата.

 25. 25 Профил на kava kava
  *****
  Неутрално

  каква свобода, какви медии всичко е бизнес и обръчи

 26. 26 Профил на Виолина
  Виолина
  Рейтинг: 237 Неутрално

  И пирамида на Ирена Кръстева.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK