"Фрийдъм хаус" за свободата на медиите: В България - смразяващо убийство на журналист, тормоз и автоцензура

Въпреки надеждите на експертите интернет не осигурява откритост"За разлика от последните години няколко представители на медиите бяха убити на Балканите през 2008 г., което намалява оценката за България и Хърватия. Освен че са директни атаки срещу конкретни журналисти, тези атаки оказват смразяващ ефект върху професията като цяло в допълнение към вече съществуващия проблем с автоцензурата."


Това се казва в годишния доклад за свободата на медиите по света, разпространен от базираната в САЩ неправителствена организация "Фрийдъм хаус". В класацията към него България е поставена на 76-о място в света сред 195 държави. Това е зоната на 61 страни с "частично свободни медии", където от ЕС такива са единствено Румъния и България, към които този път се присъединява и слязлата рязко надолу в класацията Италия. В глобалната класация страната ни е по-зле от Бенин и Тонга и малко по-добре от Ботсвана и Източен Тимор.


В доклада се посочва още, че в България се регистрира негативна тенденция към растящ тормоз, политически заплахи и насилие над журналисти, което се добавя към безнаказаност на предишни нападения над хора от медиите. "Фрийдъм хаус" не посочва имена, но най-вероятно става дума за убийството преди година на Георги Стоев в София и на Иво Пуканич в Загреб.
Като цяло най-голямо влошаване е отбелязано в Централна и Източна Европа, включително бившия СССР и бивша Югославия. В района 10 от 28-те държави са с "несвободни медии", още толкова - с "частично свободни", а 8 - със "свободни". Доминиращите 57% (228 млн. души) от населението между Западна Европа и Китай живее без свободни медии и едва 18% (73 млн. души) се радват на свобода на медиите си.


Независимият печат обаче е започнал да губи свободата си и в световен мащаб, след като дори традиционно спазващи я държави като Италия и Израел наложиха ограничения на медийното отразяване. Въпреки надеждите, че интернет и новите медии ще осигурят откритост, държави с най-несвободни медии остават Мианма, Куба, Еритрея, Либия, Северна Корея и Туркменистан, които отдавна стоят в дъното на класацията. Начело на рейтинга за 2009 г. са Исландия, Финландия и Норвегия.


Журналисти свикват среща в София на 26 май


Четирима журналисти - Атанас Чобанов, Даниела Горчева, Коста Стефанов и Иван Михалев от в. "Капитал", свикват среща, посветена на проблемите на свободното слово в България, която ще се проведе на 26 май в София. Предложихме тази тема да стане част от дебатите на медийната среща, организирана от БТА от 17 до 21 май, но получихме отказ, обясниха организаторите. Те призовават прокуратурата да даде публичен отчет докъде са стигнали разследванията по атентата срещу жилището на журналиста Васил Иванов от "Нова телевизия", по заплахите с киселина срещу журналистката Мария Николаева, нападението срещу журналиста Асен Йорданов в Бургас, убийството на "хроникьора на мафията" Георги Стоев и опита за убийство на главния редактор на "ФрогНюз" Oгнян Стефанов.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK