АУБ раздаде първи две стипендии за свои възпитаници

Американският университет В България (АУБ) раздаде първите стипендии за свои възпитаници след завършване на бакалавърската им програма, съобщиха от учебното заведение. Средствата са отпуснати по стипендията "Анна Чапрашикова".


Люба Стевасарова и Стефан Цветков ще получат по 30 хил. долара за продължаване на обучението си в американските университети съответно Дюк и Колумбия.


За стипендия "Анна Чапрашикова" могат да кандидатстват български студенти на АУБ до пет години след завършване на бакалавърската програма на университета, за да продължат образованието си в магистърски или в докторски програми в реномирани американски университети.
С предимство са студенти от Дупница и Пазарджик, но за стипендията могат да кандидатстват студенти от цяла България. Стипендията покрива таксата за обучение, настаняване, храна и други разходи в рамките на две години, на български студенти, които са приети в 20-те най-престижни американски университета.


Средствата за нея са дарение на Анна Крумова Чапрашикова, починала през 2006 г. на 88 годишна възраст. Чапрашикова е от стар македонски род, чийто баща Крум Чапрашиков е основател и собственик на "Ориенттабак", най-голямата фирма за износ на тютюни през 20-те и 30-те години на миналия век.


Чапрашикова дарява близо 3 млн. долара на АУБ, като университета според студентското издание Defacto, планира да раздава по 4.5% от тях на година или около 135 хил. долара.


АУБ предлага образование в американски стил "liberal arts" като обучението е изцяло на английски език. В момента в него се обучават над 1000 студенти от България и региона. Университетът отпуска над 10 стипендии за финансиране на образованието, като 1.2 млн. долара годишно са от дарители.


Част от сумата е от завещанието на щедрия българин Атанас Замфиров. Друга част от средствата са от наскоро създадената фондация "Жан Протогеров", която ще отпуска стипендии за първокурсници, настоящи студенти и ученици в Института по английски език на български младежи с академичен потенциал и затруднено финансово положение.

Коментари (1)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на liubopitko
    *****
    Неутрално
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK