Енергийният холдинг се оттегля от "Бургас-Александруполис" до Гърция

Енергийният холдинг се оттегля от "Бургас-Александруполис" до Гърция

© Архив "Ютилитис""Български енергиен холдинг" излиза от проектната компания за петролопровода "Бургас-Александруполис". БЕХ той ще продаде 50% си дял в нея на "Техноекспортстрой". Това реши правителството.


Прехвърлянето на акциите ще е възмездно, като държавната компания ще покрие разходите от 2.9 млн. направени от холдинга до момента. Дружеството беше създадено преди три години за реализацията на проекта, чиято стойност надхвърля 700 млн. евро.


БЕХ мотивира оттеглянето си с глобалната финансова криза, която изисквала по-консервативна инвестиционна политика. Тя налагала участието му в приоритетни енергийни проекти, които гарантират сигурността на доставките, както и в строителството на АЕЦ "Белене".


В началото на годината ръководството на холдинга при обявяване на проектите си пропусна петролопровода. Тогава изпълнителният му директор Галина Тошева обяви, холдингът продължава да участва в проекта. "Не планираме да търсим друг акционер в петролопровода", коментира пред "Дневник" членът на съвета на директорите на "Техноекспортстрой" Стефан Гунчев.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK