"Нямаме новина": "Дневник" не е продаден

Кадър от актуалната рекламна кампания на &quot;Дневник&quot;<br />

© Красимир Юскеселиев

Кадър от актуалната рекламна кампания на "Дневник"На това място щяхме да публикуваме текст за преносимостта на мобилните номера, но заради усилено тиражираните слухове за смяна на собствеността на "Дневник" и компанията, която го издава, сме длъжни да уверим нашите читатели и партньори, че:


Вестник "Дневник" не е продаден нито на Христо Ковачки, нито на близки до властта бизнесмени. Сделка за продажба на "Икономедиа" (издател на "Капитал" и "Дневник" и една от малкото медийни групи в България с прозрачна собственост) не само няма, но и такава не е обсъждана.


След повече от три седмици "кулоарно" разпространение на слуховете за продажба вчера те бяха публикувани във в. "Класа" под въпросителното заглавие "Икономедиа" продадена на Христо Ковачки?". Забележителното в нея е, че въпреки категоричното опровержение от издателя Иво Прокопиев, изпълнителния директор на "Икономедиа" Бисер Боев и главния редактор на "Дневник" Велислава Попова на т.нар. информация анонимният журналист, написал материала, настоява на своето.
По този повод бихме искали да обърнем внимание само на няколко факта:


- От първия си брой преди повече от осем години "Дневник" работи по стандартите на добрата журналистическа практика, която не допуска манипулативно поднасяне на информацията, т.е. отречените факти да се публикуват като въпросително твърдение.


- Като бизнес медиа знаем колко чувствителна територия са материалите, свързани с продажба на компании. Наясно сме и, че ако някой разпространява невярна информация за сделки, това не е случайно.


- Когато правим проверка за смяна на собствеността, тя минава през справка в Търговския регистър, фирмени дела и други документи, които могат да докажат промяната или свързаност с нови юридически лица. Ако сделката не е регистрирана, за да съобщим за нея, се изисква потвърждение поне от едната страна или от свързани лица. В случая с "Икономедиа" замесеният "купувач" Христо Ковачки въобще не е търсен за коментар. Пред "Дневник" самият той каза: "Не съм търсен от вестник "Класа". Аз също съм чувал този слух. Нямам обяснение защо ме свързват с "Икономедиа". На този етап нямаме интереси да купуваме медии и да инвестираме в тях."


И във вътрешния правилник за работата в "Дневник", и в Етичния кодекс на българските медии, който сме подписали, сме поели ангажимент, че


1.1.2. Няма да публикуваме информация, за която знаем, че е невярна.


1.1.4. Ясно ще разграничаваме фактите от коментарите и предположенията.


1.2.1. Ще публикуваме ясна и достатъчно забележима поправка, щом бъде доказано, че е публикувана неточна или подвеждаща информация, и ще се извиним, ако е необходимо.


В този смисъл "нямаме новина", ако трябва да перифразираме един сутрешен тв водещ. Вестник "Класа" не е подписал Етичния кодекс, но реакцията му в тази ситуация е показателна за журналистическите стандарти, по които работи (вижте отговора).Бел. ред.: Защото "медиите, знаете, са изключително важни" *


Мотивите, с които вестник "Класа" отказа да публикува опровержение, наистина ни изненадаха. Едва ли някой може да отрече правото на "Дневник" и издателя "Икономедиа" да защитят позицията си както и където преценят.


Текстът "Дневник" не е продаден" беше публикуван първо на www.dnevnik.bg вчера и изпратен като право на отговор до вестник "Класа". Същият текст като официална позиция беше разпространен и в прессъобщение за медиите. Публикацията се появи и в социалната мрежа Facebook, като връзка към интернет страницата на "Дневник". Не виждаме нито една причина да пазим позицията си само за вестник "Класа", защото те разпространиха абсолютно невярна информация, използвана след това от други медии.


Водещият на сутрешния блок в bTV Николай Бареков представи заблуждаващия материал като "сензация" и се увлече да говори за "окрупняване, заиграване, трансформиране" на медийния пазар. Той също не повярва на отречената от "Икономедиа" информация.


Поискахме"сензационното" интерпретиране на неверните факти да получи право на отговор и в предаването. От bTV отговориха, че не опровергават информации на чужди медии...


Така веригата на разпространение на слухове няма как да бъде прекъсната, а етичните стандарти се оказват неприложими.


И именно защото знаем, че медиите са изключително важни, обръщаме толкова внимание на случая.


* Реплика на Николай Бареков при представяне на материала от "Класа"

Коментари (82)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на ir
  *****
  Неутрално

  защо коментирате тогава, ако е глупост? да не би да се опитват да ви крадат хора? би било лошо ако горе-долу добър вестник има по-лошо заплащане от такива като "класа"

 2. 2 Профил на Question Mark
  Question Mark
  Рейтинг: 695 Неутрално

  Все пак Браво на Дневник и Икономедия за бързата реакция!

 3. 3 Профил на do 1
  *****
  Неутрално

  Пазарът на реклама е свит. Как мислиш ще реагират рекламодатели, ако чуят че с медията с която сключват договор нещо не е на ред? Това е гадничък удар под кръста срещу Дневник и Капитал. Не че искат да им вземат рекламите, а да ги разклатят икономически. А защо? Сам си отговори

 4. 4 Профил на десен
  *****
  Неутрално

  Уважаема редакция,
  Аз, а сигурно и стотици хиляди като мен не се учудваме вече на нищо,което публикуват изданията на Доган/Ирена кръстева.
  Сутринта леко се притесних,но след като чух,че г-н Прокофиев отрича това - всичко си дойде на мястото.
  На страниците на 'Дневник' ,'Медиапул' и 'Сега' намирам истинските новини,теми и коментари,а не в платените поръчкови издания на ДПС. Жалко за журналистите,работещи за тях,повечето от които са си продали душите.
  Не ни изоставяйте в тези трудни за демокрацията моменти,за да има светлина и яснота за всичко,което се случва.
  За да не могат да манипулират обикновеният човек.
  Благодаря, че Ви има!

 5. 5 Профил на ivoapostolov
  ivoapostolov
  Рейтинг: 426 Весело

  Макар, че нивото на Капитал и Дневник леко падна през последните години, все още остават едни от малкото сериозни печатни медии, за това се надявам, че няма да има смяна на собствеността.

 6. 6 Профил на k
  k
  Рейтинг: 995 Неутрално

  Поздравления за ясната и категорична реакция!

 7. 7 Профил на alderweireld
  alderweireld
  Рейтинг: 1316 Неутрално
 8. 8 Профил на Хипхоп
  *****
  Любопитно

  Като гледам какви реклами праскат за търгуваните на БФБ дружествата на една икономическа групировка , хич няма да са се продали!

 9. 9 Профил на та става въпрос че
  *****
  Неутрално

  Намерили са цаката как да се финансират от мутробизнеса

 10. 10 Профил на браво
  *****
  Неутрално

  Браво, Дневник, поздравления за бързата реакция! Ясно е вече на обществото, че вашето издание казва истини. Затова не е удобно! Не е случайно откъде тръгва атаката - от Класа, а после се завърта не в коя да е телевизия, а в БТВ...

 11. 11 Профил на хипохоп
  *****
  Неутрално

  Ама и сценария добре са го измислили - АБСУРДЕН! - точно Дневник да бъде купен точно от Ковачки! Това си е жив... оксиморон

 12. 12 Профил на latsy
  latsy
  Рейтинг: 479 Неутрално

  "Дневник" не допускайте левичарските медии в дясното пространство.

 13. 13 Профил на 1Наум
  *****
  Неутрално

  В светлината на развиващите се събития Капитал и Дневник са най-неудобните вестници за управляващите. Това е...
  Упре ще опровергаят публикацията с малки букви на 16-та стр.
  Иди после разправяй, че нямаш сестра...

 14. 14 Профил на Продан
  *****
  Любопитно

  Какъв е този вестник "Класа"?

 15. 15 Профил на Шебек
  *****
  Неутрално

  Към редакцията.

  Като споменахте "Етичния кодекс на българските медии" и като изяснявате, че под този кодекс са се подписали само някои медии, докато други медии са предпочели да не се ангажират със спазване на етични норми... съвсем логично за мен възниква следният въпрос.

  Защо изданията на икономедия не поставят начало на следната доброволна практика: всяко печато издание подписало Етичния кодекс на българските медии да постява на видно място, някаде край заглавието си, добре открояващо се лого на кодекса.

  Въвеждането на такава практика би имало следните ползи за обжеството:

  1. Ще ореантира гражданите при избор на медии от които да се информират

  2. Ще подсеща медиите за задълженията които са поели.

  3. Ще насърчи гражданите да следят и реагират на случаи на погазване на приетите етични норми от съответните издания, с което ще се допринесе за оздравяване на медийната среда.


  Въвеждането на такава практика не би коствало нищо освено усилия за оповестяването и. А наближаващия софийски форим за свободата на словото в България, ми се струва подходящо място за такова оповестяване.

 16. 16 Профил на САВА
  *****
  Неутрално

  Внимателно четете Дневник и Капитал и се замислете колко са сини, колко червени и бембени...собствениците с кого си въртят бизнеса, къде участват, с кого работят...Наивността да смятаме Икономедия за глас независим е лукава поставновка за наивници.

 17. 17 Профил на 1Наум
  *****
  Неутрално

  Агент САВА, аз ЗНАМ "собствениците с кого си въртят бизнеса, къде участват, с кого работят" Знам в подробности и в бизнасът им няма грам зависимост. А ти какво знаеш? Или просто задаваш риторични многозначителни въпроси, та хората сами да си измислят небивалици.
  Това май е инструкция от наръчника за манипулации, а? Ето и аз мога да задавам такива въпроси.

 18. 18 Профил на Боби Колев
  *****
  Неутрално

  1Наум и другите гласували толкова възторжено негативно на @16 - вие толкова ли сте глупави наистина, та да вярвате, че в малка България има някой наистина независим?!

  Иво Прокопиев и Икономедиа отдавна са в политиката, независимо дали го желаят или не.

  И зависят от доста фактори в България. И са напълно наясно с това.

  Не им знам кирливите ризи, но това не значи, че ги нямат.

  Сава не казва нищо лошо - казва хората да не вярват сляпо на никого, защото в България няма независими бизнесмени и медии.

  И аз съм напълно съгласен!

 19. 19 Профил на 1Наум
  *****
  Неутрално

  Боби Колев, добре, да приемем, че вие и Сава не казвате нищо лишо, че не сте злонамерени. Аз обаче казвам нещо добранамерено на хората. В България има бизнеси и хора, които с ОГРОМНИ усилия се опитват да са читави. Да правят бизнес по възможно най-цивилизования начин. ИМА! Е едни от малкото такива хора са тъкмо групата около Капитал.
  Не съм наивник, целият ми живот е свързан с набирането и обработването на информация (не само цифрова) и когато казвам нещо, го казвам не като превръщане на желаното в действителност, ана базата на информация, която съм достигнал лично. Мога да дам примери за това което ви казвам.

 20. 20 Профил на Иван
  *****
  Неутрално

  Че Вие отдавна сте си продадени на Мърдок.........

 21. 21 Профил на 1Наум
  *****
  Неутрално

  Единствената продажба, която ми е известна за Икономедия беше 50% за Хандерсблат. После групата изкупи дела си. А причината не беше чисто икономическа, макар че точно през този период Икономедия настъпи в Мрежата и започна да развива онлайн издания. Основната причина беше да се отърват от преследванията на Филчев

 22. 22 Профил на тонка
  *****
  Неутрално

  Боби Колев, жалък е твоят подход "всички са маскари"! Не съм съгласна малкото останало позитивно в тая държава да бъде омаскарено!

  Ясно е, че в България има два типа медии - тези, които са подписали етичния кодекс и тези, които не са!

  Идеята за слоган "Етичен кодекс" сподер мен е много добра, браво на Шебек

 23. 23 Профил на Кептн
  Кептн
  Рейтинг: 637 Весело

  вестник 'Класа' ?! ахахахааха

 24. 24 Профил на Наблюдател
  *****
  Неутрално
 25. 25 Профил на Stefanaki
  Stefanaki
  Рейтинг: 1002 Неутрално

  Аз пък си продавам старото колело - балканче от 1985 г. ако може да кажете на вестник "Класа" да пише да него...?

 26. 26 Профил на до Дневника
  *****
  Неутрално

  Не подценявайте интелигентността читателите Ви, като"скрито" рекламирате някои силните групировки за деня. Те Ви усещат. Иначе браво, харесваме ВИ !

 27. 27 Профил на Медиапул
  *****
  Неутрално

  "Ясно е, че до вписването на промяната върху собствеността в търговския регистър официално няма сделка." Ако и след една година няма вписване, нищо не пречи, да твърдим че може и да има... е то след време кой знае...все някога ще има... Но на нас ни стига до изборите

 28. 28 Профил на Хм
  *****
  Неутрално

  Аз пък харесвам главната редакторка -
  хем хубава хем умна - )

 29. 29 Профил на biss Mark
  biss Mark
  Рейтинг: 1331 Разстроено

  Защо в РЕП-овете по малките градове май и не са чували за Дневник.
  Направете нещо де!

  Crede quod habes, et habes. Sed etiam melior, puto.
 30. 30 Профил на Златин Златев
  *****
  Любопитно

  Интересно кой има най-много интерес от съмнения по отношение на финансовата стабилност на Икономедиа в момента?

 31. 31 Профил на 1Наум
  *****
  Неутрално

  29, в страната има над 40 хил сергии (РЕП-ове) Тиражите на повечето вестници са в пъти по-малко. Даже ВАЦ-овете в тия трудни времена преосмислят този класически тип разпространение.
  За мен липсата на Дневик навсякъде е доказателство, че в Икономедия правят бизнес, а не политика. Ако правеха политика, щяха да се завират навсякъде и да коткат електората, харчейки безумни пари. Нещо такова очаквам да направят вестниците на тази дама... как се казваше от тотото

 32. 32 Профил на Златин Златев
  *****
  Неутрално

  ... имам предвид освен политическия интерес.

 33. 33 Профил на Realist
  Realist
  Рейтинг: 2871 Неутрално

  Дневник и Капитал, харесвам ви. Купувам ви и ви чета от създаването ви. Пожелавам ви да бъдете винаги така обективни и безпристрастни. България се нуждае от обективен и десен вестник.

  Въобще не мога да твърдя, че сте син вестник. Мога да твърдя, че сте обективен вестник. Бъдете такива. Бъдете един от гарантите на гражданското общество.

  Аз имам едно предложение към вас. Ако се нуждаете от финансиране позволете първо на обикновения ви читател да купи акции (без право на глас) от вас. Повечето ще купят малко, но от сърце.

  И ние ще купим не само защото ще спечелим, но и защото ще гарантираме по този начин вашата безпристрастност.

  Демокрацията е несъвършена, но никой не е измислил нещо по- добро.
 34. 34 Профил на 1Наум
  *****
  Неутрално

  Realist до колкото ми е известно, през 2008 г. Икономедия готвеха проспект да се листнат на борсата. В стила им е - виж Каолин. Но вероятно са замразили проекта заради спада на борсата... Ама нищо, тя кризата ще мине

 35. 35 Профил на Realist
  Realist
  Рейтинг: 2871 Весело

  "Realist до колкото ми е известно, през 2008 г. Икономедия готвеха проспект да се листнат на борсата...:

  Аз бих казал давайте още сега. Тъкмо ще спечелим повече.

  Шегувам се разбира се. За повечето ваши читатели участието като акционери ще бъде в голяма степен спонсориране на гражданското общество в България. И спонсориране на стойностното. Протест срещу чалгата, безверието, безхаберието, простащината, цинизма, натягачеството, продажничеството ако можем да използваме тези гръмки думи.

  Демокрацията е несъвършена, но никой не е измислил нещо по- добро.
 36. 36 Профил на 1Наум
  *****
  Неутрално

  Realist ти си ми ясен Броя те от доста време като съмишленик. Знам, че се шегуваш. Даже на БФБ не пускат без смислен бизнес план с ясни идеи за доходност.
  Просто идеята ти ме насочи към нещо много важно. А иманно, ако Икономедия някакво проблеми, последното място от което могат да поискат съдействие са цитираните "купувачи" Споменах за Хандерсблат, за борсата, като източник на финансиране, в началото бе Ройтерс, имат в историята си и други сътрудници...
  Това са неща, които просто не идват на ум на "доброжелателните" писачи.

 37. 37 Профил на Варна
  *****
  Неутрално

  Поздравления за бързата обратна връзка с читателите - така се печели и запазва доверие!

 38. 38 Профил на Realist
  Realist
  Рейтинг: 2871 Неутрално

  "А иманно, ако Икономедия някакво проблеми, последното място от което могат да поискат съдействие са цитираните "купувачи"..."

  1Наум, 36, разбира се, че съм ти съмишленик. Много лесно те различавам от фалшиментото 1Наум дето на всичко отгоре открадна и аватара на Скара.

  Аз мисля, че Христо Ковачки трудно би купил нещо сега. Не мисля, че финансовото му положение позволява. Колкото и да е близък до властта. И които и да са спонсорите му.

  И според мен креативния екип на Икономедия може да намери хиляда други начина за финансиране. Не олигарх с изписан на челото надпис ДС.

  А колкото до читателите на Дневник, не всички са маскари. И ние, обикновенните хора трябва да помогнем ако е нужно. За благото на всички ни.

  Демокрацията е несъвършена, но никой не е измислил нещо по- добро.
 39. 39 Профил на Realist
  Realist
  Рейтинг: 2871 Весело

  "Аз пък харесвам главната редакторка -
  хем хубава хем умна...."

  Присъединявам се напълно. 100%. И не само главната редакторка. Повечето журналисти на Дневник и Капитал са удар в десятката.

  Демокрацията е несъвършена, но никой не е измислил нещо по- добро.
 40. 40 Профил на антони
  *****
  Неутрално

  Ох, отдъхнах си -наистина се бях притеснил, че "Капитал" е продаден (и то на кого?) и си помислих, че "Дневник" е следващия...
  Радвам се, че не е така, поздравления за бързата реакция!

 41. 41 Профил на читател
  *****
  Неутрално

  Вестник "Класа" не е авторитетна медия и жълтее.

 42. 42 Профил на NOK
  *****
  Неутрално


  Уважаеми госпожи и господа от "Дневник",
  Така неречената "информация" в "?ласа" няма да коментирам.

  Имам изключително сериозна забележка към Вас - Моля, погледнете си още веднъж снимката от
  "актуалната рекламна кампания на "Дневник" с фотограф Красимир Юскеселиев.
  Личното ми убеждение е, че нито Вие, журналистите в "Дневник", нито ние -Вашити читатели и гости НИКОГА, ПО НИКАКЪВ ПОВОД НЕ НОСИМ САКО БЕЗ РИЗА С "ДЪЛГИ РЪКАВИ".
  Някак не ни отива - нито на Вас, нито на нас.

 43. 43 Профил на друг читател
  *****
  Неутрално

  Вестник "КЛАСА" пак показа "КЛАСАТА" си. "Файнешънъл таймс" би трябвало моментално да развали партньорството си с тях. Ако г-жа Неда Попова чете този форум, искам да й обърна внимание, че в бизнеса НИКОГА ама НИКОГА не оцелява компания, която играе нечестно спрямо конкурентите си. Това е израз на безпомощност. Сори за "Класа", тръгна добре, но изгуби най-кадърните си журналисти и съм сигурен, че когато мине кризата, ще изгуби и малкото читави момичета и момчета, които все още са там. Иначе звучеше обещаващо...

 44. 44 Профил на dave
  dave
  Рейтинг: 426 Неутрално

  ТОВА НЕ Е ВЯРНО!
  ДНЕВНИК СЕ ПРОДАВА И ИМА КУПУВАЧ!

  Pulp fiction!
 45. 45 Профил на Дрън дрън
  *****
  Неутрално

  ТОВА НЕ Е ВЯРНО!
  ДНЕВНИК СЕ не ПРОДАВА И няМА КУПУВАЧ!

  Водят се преговори само за дял в печатницата собственост на Икономедия, но може и да не стане сделката... Особено след тази дандъния.

 46. 46 Профил на читател
  *****
  Неутрално
 47. 47 Профил на Пристрастен
  *****
  Неутрално

  Видях постинг, в който някой смята, че Дневник и Капитал са независими вестици. Замислете се хора и ще видите, че не е така. Защо ли? Защото не съм видял да напишат нещо реално за заместник-министъра на финансите Димитър Ивановски. А той не е небезизвестен. Като сте толкова независими защо и пред него не покажете "обективността си"?
  Всеки вестник е зависим от нещо и затова драги читатели не се заблуждавайте, че има независима журналистика. Все пак който плаща, той поръчва музиката...

 48. 48 Профил на 21
  *****
  Неутрално

  #33 и #39

  нали живее6 в УСА, как ги купува6 тези вестници, бе лъжец?

 49. 49 Профил на Realist
  Realist
  Рейтинг: 2871 Неутрално

  48, за мен ли ставаше въпрос. Баща ми ги купува. Преди ги купувах аз. Сега удоволетвори ли милиционерското си любопитство?

  Демокрацията е несъвършена, но никой не е измислил нещо по- добро.
 50. 50 Профил на овъргаз
  *****
  Неутрално

  а защо все пак не е продадан този парцал - няма кой да купи изгорял театър

 51. 51 Профил на stupidon
  stupidon
  Рейтинг: 531 Неутрално

  А с Хандесбладт какво стана?...

  "Животът е като стълба на кокошарник - къс и осран." - Есхил
 52. 52 Профил на Продан
  *****
  Неутрално

  Едно предложение към Дневник и Капитал по отношение на стремежа им да създадат нещо качествено: избистрете езика до възможно най-високото ниво. Бъдете безусловна противоположност на помиярщината с българския език.

 53. 53 Профил на Боби Колев
  *****
  Неутрално

  @19 - ама нямам нищо против да си добронамерен към Дневник и Икономедия, както и нямам нищо лично срещу тях освен някои очевидни пропуски в качеството, които нямат нищо общо с политиката. Това, че не пишат за проблемите вътре в и на Икономедия също намирам за нормално.
  Както виждаш не съм седнал да критикувам онези, които им симпатизират.

  Просто поддържам балансирана позиция, нещо по принцип нетипично за българите, които се разделят между Осанна и Разпни Го!

  @22 с това идвам то твоята критика, че подходът ми бил, че всички са маскари. Ми няма лошо, не го приемай, поздравявам те за което. Може би си по-силна от мене, може би си просто по-крайна, може да си по-умна, може и по-глупава, хайде да кажем неопитна да си.

  Аз продължавам да твърдя, на база опита си от България и зад океана, че в България национало значима независима медия просто НЯМА.

  Не защото познавам всичките, а защото познавам закона на работа на медиите и връзките им с бизнеса и политиката.

  За да съществуваш на това ниво си вързан с някого.

  Може да се ОПИТВАШ да останеш независим.

  Но нямаш никакъв шанс.

  Искрено ти пожелавам да си щастлива с твоите разбирания!

 54. 54 Профил на rex
  *****
  Неутрално

  В България не само национални, но и регионални медии независими няма! Който твърди обратното-явно е или тъп,или краен циник!

 55. 55 Профил на noname
  *****
  Неутрално

  До 1Наум и Stupidon:
  Не се ли казва Ханделсблат/ Handelsblatt/?

 56. 56 Профил на master
  *****
  Неутрално

  Турско-комунистическата мафия води война на всички фронтове. Целите са ясни, инструментите нямат значение. Важно е да се задържи властта на всяка цена. Икономедиа не се вписва в пейзажа, затова трябва да се омаскари.

 57. 57 Профил на Петя Райковска
  Петя Райковска
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  @ stupidon

  През 2007 година издателите изкупиха дяловете на Ханделсблат и сега са 100% собственици на Икономедиа.

  Ето цялата новина и подробности тук: http://economedia.bg/news.php?guid=387777

  Поздрави,

  Продуктов мениджър Dnevnik.bg, Capital.bg
 58. 58 Профил на Боко
  *****
  Неутрално

  Медиите подписали етичния кодекс трябва да направят една сериозна рекламна кампания , където да информират хората кой НЕ Е подписал този кодекс !!! Сегашната ситуация, където половината медии пишат откровени лъжи всекидневно, а хората четат и вярват, е ужасна

 59. 59 Профил на 1Наум
  *****
  Неутрално

  Извинявам се на всички, пише се Ханделсблат, наистина.

 60. 60 Профил на 1Наум
  *****
  Неутрално

  От Боби Колев балансирания #18
  "Сава не казва нищо лошо - казва хората да не вярват сляпо на никого, защото в България няма независими бизнесмени и медии.
  И аз съм напълно съгласен! "
  Ами и аз съм склонен да се съглася донякъде с това абстрактно мнение, особено, ако звучеше в смисъл "не вярвайте на Класа". Но то е казано в смисъл "Не вярвайте на Дневник". Тук все пак дискутираме върху една невярна публикация на Класа и отговора на Дневник. Ще си говорим за зависимост. та коя от двете медии е по-зависима? На кого да вярваме повече? (не лсяпо разбора се) Конкретно, а не така общо.

 61. 61 Профил на НЕУТРАЛЕН
  *****
  Неутрално

  тАМ КЪДЕТО ИМА ДИМ ИМА И ОГЪН!Навсякъде по света истината излиза тогава когато не се очаква.Дори и клетви не
  могат да гарантират дали това,което сте написали в такъв голям обем за един простичък израз "НЕ СЕ ПРОДАВА" ИЛИ "НЕ Е
  ПРОДАДЕН".С многото увъртания само потвърждавате,че в дъното на душите Ви се таи съмнението,че вестниците се продават.

 62. 62 Профил на Знаещ
  *****
  Неутрално

  НЕУТРАЛЕН, има огън, но покрай огъня има неволни лъжи или откровени манипулации (дим). Текат преговори за продажбата на част (миноритарен дял) от печатницата на Икономедия. Това не е тайна са журналистическите среди. Ако има тишина по въпроса от страна на Икономедия, то е защото сделка няма и може да не се стигне до сделка. Ако такава се реализира Икономедия първа ще съобщи. Покрай тази истина обаче се пишат и доста измислици.
  В крайна сметка скоро - примерно до месец два - истината ще се разбере. Но мислиш ли, че тогава манипулаторите ще признаят греха си?

 63. 63 Профил на чудесно
  *****
  Неутрално

  Добре е вестникът да остане, какъвто е. Радостно е, че не се продава.
  Моля, не публикувайте повече твърдения в минало свършено време, когато процесът не е довършен. Често го правите: Парламентът вдига едиквоси, реши едиквоси. После се оказва, че засега само се обсъжда, а решение още няма.
  Този похват не е много по-различен, от оня с въпросителната накрая.

 64. 64 Профил на 1Наум
  *****
  Неутрално

  НЕУТРАЛЕН, бъркаш нещо фундаментално. Дискусията не е дали Икономедия се продава или не се продава, а за морала в журналистиката. За зависимостта на българските медии от партии и олигарси. Конкретният случай много скоро ще се изясни. Това което остава актуално, злободневно, много важно, особено в навечерието на избори е свободата на мадиите. За дискусията е доста по-обширна.
  "С многото увъртания само потвърждавате,че в дъното на душите Ви се таи съмнението,че вестниците се продават."
  Е това точно е пълна глупост

 65. 65 Профил на САВА
  *****
  Неутрално

  Странно??? Учуден съм, че сте ми цензурирали коментара - нали сте готини, независими и отчитате чуждото мнение - наистина съм учуден какво ви смути в моя постинг. Мисля, че точно с това си действие доказвате каква псевдо синя шайка сте. А като гледам останалите цензурирани постинга сте ми напълно ясни. Сега ще пробвам пак пък да видим дали отново ще ми се разсърдите, че не съм ви похвалил.
  "Внимателно четете Дневник и Капитал и се замислете колко са сини, колко червени и бембени...собствениците с кого си въртят бизнеса, къде участват, с кого работят...Наивността да смятаме Икономедия за глас независим е лукава поставновка за наивници. "

 66. 66 Профил на САВА
  *****
  Неутрално

  отново - не продават предизборно Дневник, защото пречи на някого - той не се купува почти от никого и не влияе на никого. Така че се успокойте - става дума за бизнес, фалити, фалшиви или искренни...както ви се хареса

 67. 67 Профил на Боби Колев
  *****
  Неутрално

  @60, това е твоя интерпретация, позволи ми да имам моя, моля.

  Не съм коментирал нито верността на Дневник, а още по-малко тази на Класа, за който пък не бях и чувал до него ден.

  Коментирах конкретно изказване във форума, което странно защо беше критикувано, въпреки, че казваше нещо вярно и обективно.

  както казах вече нашего брата очевидно има нужда да вземе страна - твърдо за или твърдо против.

  Аз просто не съм така...

 68. 68 Профил на KOBOLD
  KOBOLD
  Рейтинг: 1107 Неутрално

  .

  Трябва да се спомене също, че в момента по света времената за медии са доста сурови. Всикчи искаме аванта в Интернет.

  Който от издателите може продава... много и фалират.

  .

  When yields declined in silver mines across Saxony in the 16th. Century, Kobold was blamed for stealing the silver and leaving behind worthless rock.
 69. 69 Профил на Боби Колев
  *****
  Неутрално

  @60, това е твоя интерпретация, позволи ми да имам моя, моля.

  Не съм коментирал нито верността на Дневник, а още по-малко тази на Класа, за който пък не бях и чувал до него ден.

  Коментирах конкретно изказване във форума, което странно защо беше критикувано, въпреки, че казваше нещо вярно и обективно.

  както казах вече нашего брата очевидно има нужда да вземе страна - твърдо за или твърдо против.

  Аз просто не съм така...

 70. 70 Профил на 1Наум
  *****
  Неутрално

  ето, този път сложих + на САВА и Боби Колев. Щом не се коментира верноста съобщението на Класа и опровержението на Дневник, а просто така си говорим колко за зависими и корумпирани са медиите в България изобщо
  И аз това твърдя САВА, става въпрос за бизнес, бизнес решения по време на криза. Изданията на Икономедия не се продават, така че темата за купувачите е безмислена. Продава се дял от печатницата и засега има купувач. Кой ти говори за четене и медийно значение? Печатницата си е печатница

 71. 71 Профил на САВА
  *****
  Неутрално

  така де, но за патоса по-горе идеше реч. ПРомъкваха се дребнореволюционни пропагандички, че на Дневник искат да му затворят устата, че ето независимата журналистика какво я дебне и куп подобни колумбийски мелодрами за деца от предградията.
  Не прилича на Дневник да се преструва на ощипан, да цензурира и да се прави, че ние техните читатели не четем нищо друго, а само тях - и вярваме само на тях - мнооооого болшевизъм Науме настана

 72. 72 Профил на 1Наум
  *****
  Неутрално

  Еее САВА, това пък е моето право на мнение и симпатии. Оспорваш ли го?
  Какво и как пише в Дневник и Капитал няма да коментирам това го виждат всички. Но намеците че са зависими от партии и олигарси по подобие на други медии в България, това не приемам. Тъкмо тук манипулирате без да имате конкретна информация.
  Познаваш ли като мен тези хора от близо? Знаеш ли каква кола кара например Филип Харманджиев? Вили и яхти, нямат, но знаеш ли в какви скромни за възможностите им жилища имат? Аз знам с какви пари просперираха, ти знаеш ли?
  Какъв болшевизъм бе момче Сам каза че тези медии имат малък обхват и няма как да формират широко обществено мнение хах

 73. 73 Профил на 1Наум
  *****
  Неутрално

  И САВА... това с болщевизма вече ми дойде много. Издаваш се кой си какъв си с тия приказки! Не знам какви са ти познанията за болшевизма, но моите се близки срещи от първи вид и са доста неприятни. Разпитвали са ме в милицията за разказване на вицове... е как да не изпадам в емоции...
  А сега има десетки вестници, телевизии, интернет... хората говорят каквото си искат. Сега имаме свободата да казваме истината, така както е виждаме, но и свободата да лъжем и манипулираме... Е, когато някой лъже според мен, аз му го казвам без да се страхувам, че ще ме арестуват.

 74. 74 Профил на Ana
  *****
  Неутрално

  Слухове и машинации: така действат хората с интереси в днешно време (в този случай Класа обслужва хора, на които материалите на Дневник & Капитал не се нравят).

  Или пък Класа са искали да повишат броя на читателите си и като всеки жълт вестник разчитат на фантазия и изобретателност...

 75. 75 Профил на Realist
  Realist
  Рейтинг: 2871 Неутрално

  САВА и Боби, като ви чета разбирам, че напълно е вярно комунистическото абсолютизиране и философстване:

  Няма независими медии.

  Да, донякъде сте прави. Въпроса е от кой са зависими медиите. От мафията. От сенчестия бизнес. От бизнеса борещ се за честни правила. От читателите. От Европейския съюз. От Русия. От Китай. И т.н.

  Като човек с десни разбирания аз адмирирам до някаква степен модерния бизнес който стои зад Дневник и Капитал. Този бизнес може само да е от полза на България. И до някаква степен те са строителите на утрешна България. Тези хора правят бизнес въпреки всички спънки на олигархията (и мафията). И до някаква степен тези хора заслужават нашата адмирация дори и поради факта, че са останали в България, опитват се да направят нещо, създават работни места и все още не са емигрирали някъде другаде по света.

  Абсолютно не адмирирам олигархичния бизнес седящ примерно зад Дума. Кой седи зад Дума- Петър Манджуков. И какво асоциирате с него- мафия, червена олигархия, Кинтекс, митнически измами. На практика- всичко лошо.

  Ако тръгнем да философстваме до безкрайност (по комунистически) вестник Дневник е зависим и от главната редакторка. Но предполагам, че на повечето от вас ви харесва тази зависимост. Само погледнете лицето на това момиче. Одухотвореност, чар, желание да направи нещо. Не го ли харесвате. Изключвам няколкото червени мазохиста дето биха предпочели на нейно място да е Велислава Дърева. ХаХаХаХа!

  Един продукт когато се прави се прави за да удоволетвори интереса на някой. Най- често купувача. Един продукт се прави от екип. И ако екипа го прави с много обич получава и обичта на читателите.

  Демокрацията е несъвършена, но никой не е измислил нещо по- добро.
 76. 76 Профил на Ирен Кръстева
  *****
  Неутрално

  Абе платени драскачи на ДС
  Защо нр се съсредоточите върху собственността на Телеграф, Монитор Стандарт, ТВ7
  Там мирише на обръчи и далавери , смърди чак до Брюксел ама като и вашите дневни идват от същата партийна каса

 77. 77 Профил на balubri
  *****
  Неутрално

  Общо взето и Дневни и Капитал ми харесват,специално Капитал го чета от 1999 г. През последнат година ми правят лошо впечатление някой спортни изцпеки,преди всичко като заглавия.Нещо друго ,което ми направи лошо впечетление бе активната прохомосексуалност на администраторският екип.Говоря за статията на Александър незнам си кой от Дойче Веле в,която се похвали,че видял някакви лоши метъли да тормозят нежни педали.Това разбира се са бели кахъри.
  Бих се радавал ако Дневник и Капитал се развият и успеят да избягат от жълтата формула,но най-вече бих се радвал ако се научат да си признават грешките и да се научат да се извиняват.Нека припомня със прискърбие,че Капитал бе осъден за не основателни обвинения.
  Не е лошо да сбъркаш.
  Гърците казват "о хаменос та перни ола-загубилият ще вземе всичко" защото може да преглътне загубата и да вземе поука от нея.
  Каквото и да е развитието аз се надявам,че това ще е за доброто на вестника и читателите му.

 78. 78 Профил на паметливко
  *****
  Неутрално

  balubri , не знам за какво е бил осъден Капитал, но тези мръсници от Дневник бяха осъдени, че нарекоха Майкъл Чорни "скандален" бизнесмен. Представяш ли си?!?! Да не забравяме този гнусен факти от историята на тази т. нар. медиа. За съжаление прокурорът Филчев вече е в плод-зеленчука, иначе отдавна би ги подбрал, че нямат лиценз за печатницата. Язък че не им и трябва!

 79. 79 Профил на Elwood
  *****
  Любопитно

  На първо време: Поздравления, "Икономедия". Успяхте сами да се изтеглите от водата по начин, на който и барон Мюнхаузен би завидял.

  Второ: Цялата работа с тая статия-фишек вчера в "Класа" е толкова забавна, че просто няма накъде. Защо никой не си зададе въпроса: "Кой какво спечели и какво загуби?

  Печеливши: Карето, състоящо се от семейство Прокопиеви, госпожа Велислава Попова и господин Бисер Боев. Тези четиримата определено доволно си вдигнаха рейтинга през последните 48 часа, защитавайки "независимата" журналистика.

  За печеливш може да мине и вестник "Класа". Защо? Просто името на вестника обиколи всички медии, без никой да е платил стотинка за това. Евала, така се прави.

  Печеливш определен е и "Економедиа", която си вдигна акциите и публичния имидж за сметка на някои друг/срещу доволно заплащане.

  Губещи: Хората, които продължават да лапат всичко като шарани.
  И да: Къде е тоя етичен кодекс на журналиста и защо никой не го спазва? На думи всеки е цар и се бори за мръвката си, но.. Как е на практика?

 80. 80 Профил на Да
  *****
  Неутрално

  От първия, попаднал в ръцете ми брой, до ден днешен - вече сигурно 10 години, си купувам Капитал без да пропусна и седмица. Тъй като много сме лъгани, сетивата ни за фалш са изострени. Но като се замисля, Капитал остана едно от немногото устойчиви на нравствена развала неща в България - наравно с Щурците, Филип Димитров, Ъпсурт... за медиен аналог май не се сещам.
  Затова, нищо друго освен зложелателни и долнопробни са подхвърлянията на вампирите, бродещи по форумите.
  Капитал е европейското, възпитано, любопитно, нормално начало в бг журналистиката. Пожелавам успех на издателите и дано никога не им се налага да имат общо с Ковачки и други местни тарикати.

 81. 81 Профил на Паметлив
  *****
  Неутрално

  Дневник не е това, което беше и почвата е благоприятна за слухове.

  Дневник отрази ли пускането на метрото в СФ? А първата копка на завода за боклук? Мисля, че не, защото направи впечатление. Ако да - дайте линк. Но само преди няколко дни Яне Яне пак се провикна нещо и Дневник го отрази като новина, каквато нямаше (че имал условия да управлява с ГЕРБ или подобна щуротия).

  Дневник напомни ли, че второто писмо на Станишев до Барозу увисна без отговор? Неееее. Дори Капитал написа дитирамби за Станишевите газови напъни в Москва напоследък.

  Някъде около времето на слуховете, че сайбията на Дневник го грози фалит Дневник смени линията и вече не е това, което беше. Лично мнение, но вече не вярвам на Дневник.

  Това, което остана хубаво е, че мненията на читателите във форума под статиите не се цензурират и се публикуват.

  Все пак ви желая успех, но 1 път стомна за вода ...

 82. 82 Профил на САВА
  *****
  Неутрално

  ПОДКРЕПЯМ №79 и №81 - отдъхнах си, че има и здравомислещи - защото много почна да звучи като хор "Бодра смяна" - и моля, тея дето си четкате новата шефка по-спокойно...защо не напишете на кого от собствениците е роднина или пак ще ме цензурирате

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK