Правозащитните организации разкритикуваха кадровата политика на ВСС

Правозащитните организации разкритикуваха кадровата политика на ВСС

© Анелия НиколоваЖалбите срещу избора ген. Веселин Пенгезов за шеф на Софийския апелативен съд (САС) от конкурентите му за поста Ирина Петрова и Даниела Атанасова имат достатъчно сериозни аргументи, за да бъдат уважени от Върховния административен съд (ВАС). Това заяви Йонко Грозев от Центъра за либерални стратегии на пресконференция, на която всички неправителствени правозащитни организации в България разкритикуваха остро кадровата политика на Висшия съдебен съвет (ВСС). По-рано САС и Съюза на юристите изразиха възмущението си от назначаването на Пенгезов с открити писма.


Според правозащитниците ВСС не е направил истинска атестация на кандидатите, което е сериозно нарушение на закона. Според тях съдебният съвет системно дава еднакви оценки на магистрати с очевидно различни качества и така запазва възможността да прилага произвол при избора на ръководители в съдебната власт. Грозев допълни, че към решението на съвета няма мотиви, което е незаконосъобразно.


Същите аргументи се посочват и в жалбите на Ирина Петрова и Даниела Атанасова, които ВАС ще разгледа на 1 юни. Изборът на Пенгезов е опорочен, тъй като при него не са спазени изискванията за оценка на качествата на кандидатите, а решението е взето при "пълна липса на мотиви", аргументират се съдиите от САС. Според Атанасова решението на ВСС е обосновано на неверни и произволни субективни съображения. При избора на Пенгезов ВСС не е отчел, че срещу него е имало дисциплинарно производство "за вмешателство по дело, висящо именно пред САС", пише в жалбата на Петрова. Според нея макар и делото да е прекратено поради изтекла давност не може да се счита, че поведението на Пенгезов е "издигащо авторитета на съдебната власт".
Според Йонко Грозев с отказа си да провери сигналите срещу Пенгезов съдебният съвет казва на магистратите: "Изобщо не си помисляйте да подавате подобни сигнали. Гарван, гарвану око не вади". Докато тази позиция не се промени няма да имаме реална преценка на кандидатите за ръководители в съдебната система, каза той. ВСС се старае да ограничи публичността на кандидатурите, атестациите и дебатите около техния избор, заявиха правозащитниците. Според председателя на Българския хелзинкски комитет Красимир Кънев решението на ВСС е "безобразно и няма как да не влезе в следващия евродоклад за България". Георгица Петкова от Български адвокати за правата на човека коментира че от орган за управление на съдебната система ВСС се превръща в политизиран орган за управление на съда.


Организациите призоваха съдебният съвет да прекрати практиката на "безпринципно и тенденциозно кадруване в съдебната система, което остро задълбочава хроничните проблеми на българското правосъдие и лишава грацданите от надежда за справедливост и ред".

Коментари (1)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на Петко
    *****
    Неутрално

    За да започне реформа в съдебната система трябват хора с опит, които са реализирали успешни реформи в рамките на предишни възложени им отговорности.Това назначение показва поскоро целенасочено запазване на конюктурата.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK