БСК: Самоосигуряващите се да плащат по-големи вноски за пенсия

БСК: Самоосигуряващите се да плащат по-големи вноски за пенсия

© Анелия НиколоваПрограма за промени в пенсионното осигуряване, което ще донесе на системата близо 800 млн. лв. годишно обяви днес Българската стопанска камара.


Една от идеите е минималният доход за самоосигуряващите се, върху който им се начисляват вноски за пенсия, да се увеличи от сегашните 240 лв. на 450 лв. Тази мярка би засегнала хората, които работят за своя сметка - адвокати и нотариуси, лични лекари и стоматолози, хора със свободни професии. По данни на камарата това са около 300 хил. души, а мярката ще донесе в бюджета на Националния осигурителен институт 300 млн. лв. допълнително.


Друго предложение е за самоосигуряващите от различните професии да бъдат въведени различни минимални осигурителни прагове. Ефектът от това се очаква да е 90 млн. лв.


БСК настоява още земеделските производители, които сега се осигуряват върху 120 лв., да почнат да плащат върху минималната работна заплата, действаща в страната, а вноските да им се прихващат от субсидиите, които получават.


Стопанската камара подновява и отдавнашното си предложение държавните служители, кадровите военни и служителите в МВР да започнат да се осигуряват за своя сметка, както всички останали работещи, а не вноската им да се покрива от държавата. Освен това БСК настоява да се премахне и разминаването между продължителността на осигуряването на военните, полицаите и магистратите и получаваната от тях пенсия. Заради по-краткия стаж и по-високата категория изплащаните от НОИ за тези професии пенсии са с 250 млн. лв. повече, отколкото е техният принос към системата.

Коментар на председателя на БСК Божидар Данев
Коментари (39)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на предприемач
  предприемач
  Рейтинг: Неутрално

  Тъпите комунисти не разбраха, че унищожавайки свободното предприемачество няма кой да генерира БВП и ще си ядат краката! Ама сега им е лесно, щото следващото правителство ще обере парсата за простотиите им, гадни червени боклуци.
  Отвратен съм от нихилистичната им политика....

 2. 2 Профил на Хал хабер
  Хал хабер
  Рейтинг: Неутрално

  С тоягата не става, господа от БСК! Решението е 100% капиталонатрупваща система. Тогава самоосигурените сами ще си счупят краката да внасят по-високи суми, а работниците ще бягат от работодатели, които не им захранват партидите . Защото всеки 1 лев е за твоя собствена полза. А това, за което вие говорите, е производна на обстоятелството, че всичко потъва в голямата тенджера, от която не се знае, кой колко ще загребе с лъжицата.

 3. 3 Профил на ал
  ал
  Рейтинг: Неутрално

  Има смисъл. Особено това за военните, полицаите и магистратите.

 4. 4 Профил на ал
  ал
  Рейтинг: Неутрално

  Хал хабер - ако имахме само капиталонатрупваща система - кризата щеше да ни изяде почти половината от парите.

 5. 5 Профил на Vanessa
  Vanessa
  Рейтинг: Неутрално

  Обща пенсионна каса (без индивидуални партиди) е вечна заплаха за джоба на осигурения. Дори държава като Германия си позволи, да плати от тази каса възстановяването на източните провинции и обезщетенията за убитите евреи. Нищо, че имаше други закони. Закона го промениха преко нощ. Докато ако е индивидуална партида, тогава трябва да се мине през национализация (грабеж), също както ако имаш спестовен воло. Това трудно ще мине, без осигурените да осъдят България по всички национални и международни съдилища.

 6. 6 Профил на SD
  SD
  Рейтинг: Неутрално

  Ако трябва, да внасяме на 450 ....

  Обаче сега се внася на 260 лв, на не 240. 240 беше миналата година.

 7. 7 Профил на Yossarian
  Yossarian
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Тъкмо се научихме да плащаме и пак ще ни откажат. Така нема да стане, "другари"! В момента, осигурителните вноски са 26%(67,60лв.) или 29,5% с фонд ОЗМ (76,70лв.), изчислени върху минимален осигурителен доход 260лв. Върху 450лв. ще станат съответно 117лв. и 132,75лв. Това са доста пари, които отиват нахалост. Резултатът ще е още безработни и "обезкуражени" (както ги наричат НСИ) и значително по-малко постъпления в бюджета на осигурителната система. Ако смятат да събират парите за бюджета и осигуряването от глоби и санкции, това е повече от късогледство, просто ще увеличат неимоверно корупцията, която и без това е стигнала безобразни нива. За пореден път се уверяваме, че в територията, наречена БГ се случват само безумия, породени от скудоумие, инфантилност и самозабравяне.

  Имаше само една засечка и това беше § 22...
 8. 8 Профил на КУРШУМ ЗА РАЯ
  КУРШУМ ЗА РАЯ
  Рейтинг: Неутрално

  деба и ненаядните боклуци деба

 9. 9 Профил на Emma
  Emma
  Рейтинг: Неутрално

  Има известна логика в предложението, поне що се отнася до стоматолози, нотариуси и др. подобни лрофесии. Просто не е справедливо хора с много по-високи доходи от средните за страната да се осигуряват на минималната заплата. Вероятно трябва да се въведат по-високи прагове и да има по-голяма диференциация между различните свободни професии. Не може един земеделски производител и един нотариус да се слагат на един кантар.

 10. 10 Профил на al
  al
  Рейтинг: Неутрално

  Yossarian - тези пари 117 или 132.75 така или иначе в края на годината се дават - нали има изравняване.

 11. 11 Профил на ал
  ал
  Рейтинг: Неутрално

  ако не се крият данъци разбира се

 12. 12 Профил на избирател
  избирател
  Рейтинг: Гневно

  Май няма да можете да умрете от естествена смърт.

 13. 13 Профил на Yossarian
  Yossarian
  Рейтинг: 395 Неутрално

  al, изравняване има за ЕТ и тези, които имат доходи, различни от трудови правоотношения(граждански договори, наеми и т.н.). За самоосигуряващите се, които имат само доходи от дивиденти или нямат "други" доходи - няма изравняване. Осигурителният праг не е доход.

  Имаше само една засечка и това беше § 22...
 14. 14 Профил на йотата
  йотата
  Рейтинг: 561 Неутрално

  Бе аз си мислех че съм започнал да вдявам кое какво е в тая кочина и пак се обърках тотално?!
  Бе такива разчети и програми не трябваше ли да се направят от т.н. трудови синдикати бе? (напр. Желязков, Тренчев, Манолов и прочие)
  Бе не е ли работа на бизнес-организациите да натискат за повече пари за иновации и конкурентоспосбност а не слугинажни дейности по информационната поддръжка и легитимирането на "социалистическата партия", бе?
  Бе тия с разчетите не разбират ли че объркват социалната роля на земеделието бе?
  Хаййде сега ако обичат от ЦИР, ЦИД, Фокус и т.н. да обяснят на милите бабички от селата че БСП се опитва да им вземе данъци, пардон осигуровки за пенсии и че социално земеделие в БГ няма да има?!
  Та да знаят за кого глауват, де, и да не дрънкат тенджери и тигани когато един път на 20 години Масларова ги изпрати на море.

  Кукундясал за пореден път.

  Българин. Изчезващ вид. Заради липса на държава.
 15. 15 Профил на al
  al
  Рейтинг: Неутрално

  Yossarian - мерси за инфо-то.

 16. 16 Профил на combat
  combat
  Рейтинг: Гневно

  Другарите от т.нар. "стопанска" камара /защото егати стопанството дето имаме/ май искат и нас, "свободните", да ни правят роби на капитала. Я по-добре да запитат управляващите крадци какво направиха с с постоянния излишък за всички тези години. Излишък знаете ли какво означава, другари "бизнесмени"?
  И защо така не се сетите да предложите прогресивно данъчно и социално осигуряване, само с долен и без никакъв горен праг? Да видим тогава как скъпите ви костюми, автомобили и воаяжи се материализират в задължения към здравното и социално осигуряване.

 17. 17 Профил на A ..
  A ..
  Рейтинг: Весело

  ... ЧЛЕН ски внос не щат ли ? :Д

 18. 18 Профил на пука ми
  пука ми
  Рейтинг: Неутрално

  че ви платим един уй,уйчовци такива!
  На снимката-Цветът на БГ нацията към момента...

 19. 19 Профил на DS
  DS
  Рейтинг: Неутрално

  НЕ ПЛАщАЙТЕ! ПАРИТЕ ВИ ОТИВАТ В БАНКИ ОБСЛУЖВАщИ ДОГАНИСТАНСКАТА МАФИЯ!

 20. 20 Профил на аман
  аман
  Рейтинг: Неутрално

  Ето я сметката:
  Приемаме, че самоосигуряващият се наистина вади точно толкова - 450. Нормат признатите разходи + ДОО + ЗО = 243лв. Остатък 206. ДОД е 20.6. Остатък 185. Като ги изхарчи, плаща косвен данък ДДС 20% или още 38 лв. Колко остават?
  При положение, че не пуши, не пие и не кара бензин. Т.е. не плаща И акциз. Щото ако и акциз плаща, жална му майка.
  Т.е. човекът ще взема чувствително по-малко от помощите на бюрото по труда.

 21. 21 Профил на Лелемале
  Лелемале
  Рейтинг: Неутрално

  Точно така, разделяй и владей! О, работнико, не е виновна БСП, виновни са САМООСИГУРЯВАЩИТЕ СЕ ЛИЦА!!!

 22. 22 Профил на 987
  987
  Рейтинг: Неутрално

  Абе всъщност кой му дреме какво мисли БСК по въпроса?

 23. 23 Профил на Не-да
  Не-да
  Рейтинг: Неутрално

  ...."Ефектът от това се очаква да е 90 млн. лв."- ама за НОИ.
  Простете за невежеството, но моля ви кажете ми поне една разумна причина да се самоосигурявам на 450 лв, защото аз не виждам.

 24. 24 Профил на zombi
  zombi
  Рейтинг: Гневно

  Г-н Данев,

  кой Ви назначи на поста председател на БСК ? И какво общо имате с нормалните работодатели в България ? Вас лично трябва да ви съдят за национално предателство и доубиване на малкото останал дребен и среден бизнес, за който не си мръднахте и пръста, но за правителството на БСП сте готов да си дадете и г..а !!!

 25. 25 Профил на Попов
  Попов
  Рейтинг: Неутрално

  няма проблеми да плащам повече - искам обаче да сключа договор какво получавам срещу това и контрол върху харченето на МОИТЕ пари !!!

 26. 26 Профил на zombi
  zombi
  Рейтинг: Весело

  Къв дребен бизнес. Искам да съм чиновник в БСК.

 27. 27 Профил на zombi
  zombi
  Рейтинг: Неутрално


  „Българска стопанска камара - съюз на българския бизнес” е сдружение с нестопанска цел, неправителствена организация на българския бизнес, учредена на 25 април 1980 г.


  Божидар Данев


  Роден в София.

  Завършва Технически университет в София през 1959-1965 година.

  Работи в Българска академия на науките /БАН/, Институт по техническа кибернетика като научен сътрудник, ръководител на програми и др.

  Защитава докторска дисертация "Управление на многосвързани системи". Хабилитира се като старши научен сътрудник. Специализира в Академия на науките - Москва.

  Удостоен е с награда на БАН за най-добра научна разработка. Удостоен е и с награда за научна разработка с най-голям икономически ефект. Член е на Общото събрание на БАН.

  През 1979-1980 годна извършва следдокторска специализация в Университет Хановер, ФРГ. Чете лекции като гост в Германия, Англия, САЩ, Италия, Швейцария.

  През 1981 година постъпва на работа в Българска индустриална асоциация, сега Българска стопанска камара (БСК). Работи последователно като специалист, ръководител център, зам.-председател, председател.

  Бил е изпълнителен директор на Софийска фондова борса.

  Понастоящем е Председател на Управителния съвет и Изпълнителен председател на БСК и Изпълнителен директор на международната лизингова компания "Интерлийз" АД.

  Член е на съветите на директорите и надзорен съвет на крупни търговски дружества.

  Член е на националния съвет за научна политика.

  Съпредседател е на Смесения европейско-български икономически и социален комитет


 28. 28 Профил на фе
  фе
  Рейтинг: Неутрално

  Мри,народе! Или бягай!
  Точка.

 29. 29 Профил на Някой си
  Някой си
  Рейтинг: Гневно

  Аз пък съм ЗА да се осигуряват на по висока основа самоосигуряващите се.

  Всъщност това самоосигуряване си е чиста проба неплащане на осигуровки.

  Значи на мен могат да ми дерат кожата до максималния праг по трудов и граждански договор, на ЕТ фирмичките също, а разни тарикатчета - адвокати, зъболекари и пр. дето изкарват на месец колкото нормалните хора за година - за тях няма осигурително дране.

  И защо? Въобще каква е тая глупост самоосигуряващ се. Трябва да се изхвърли от закона. Да правят ЕТ или друга фирма и да си действат като нормалните граждани. Аман от богопомазани тарикати....

 30. 30 Профил на zombi
  zombi
  Рейтинг: Гневно

  Аман от назначени от червените " Работодатели ". Но така е като революциите стават отгоре, а не отдолу. Българската власт се страхува от силна и независима средна класа, като поддържа митове и легенди за гадните шмекери, измамници и търтеи дребни бизнесмени, а това е най-работливата прослойка от целия сбъркан преход.

 31. 31 Профил на самоосигуряващ
  самоосигуряващ
  Рейтинг: Неутрално

  Аз тази година си плащам на 350лв,по мое усмотрение.Изравняване на края на годината нямам,поради малката счетоводна печалба.Не са проблем 450лв,а какво става с парите после.Какпотъват по разни схеми на НОИ и за безумно раздути чиновнически заплати,и безбройно много чиновници.

 32. 32 Профил на читател
  читател
  Рейтинг: Неутрално

  Готви се поредният голям удар върху средната класа .

 33. 33 Профил на Някой си
  Някой си
  Рейтинг: Неутрално

  Егати държавата в която средната класа са доктори, адвокати, артисити и пр. които мрънкат че нямат и 450лв. месечен доход

  Айде стига сте ревали де. За една чистачка на 300лв. данъчно осигурителната тесла е пълна, а за един зъболекар дето чуква по 3000-4000лв. месечно, той бедничкия обирали го били.

  Ай сиктир бе.

  Правете фирми и действайте като нормални хора, щом искате да правите собствен бизнес - правете го като останалите.

 34. 34 Профил на Някой си
  Някой си
  Рейтинг: Неутрално

  Добрата данъчно-осигурителна система се характеризира с простота и ниски ставки.

  Докато в БГ имаме хиляди изключения за дребно тарикатеене.

  По добре да махнат тая тъпотия със самоосигуряването, да станат условията еднакви за всички, и да намалят осигуровките с 5%. А сега за едни дране, а за други... по тънката лайсна, че те били средна класа - т.е. превилигировани.

 35. 35 Профил на KOSTA
  KOSTA
  Рейтинг: Неутрално

  Частни мултинационални осигурителни фондове
  Никакви каси - тази уравновиловка е вредна

 36. 36 Профил на о,боже
  о,боже
  Рейтинг: Неутрално

  че той не знае,че през 2009 се внася върху 260 лв,а не върху 240,00 бе!!!УЖАС!!!
  Какви сметки правят - с разлики в милиони!!!

 37. 37 Профил на бАрни
  бАрни
  Рейтинг: 8 Гневно

  А ранното пенсиониране на военни и милиционери кога ще се премахне...?
  А универсалните пенсионни фондове като загубиха средно по 20% за миналата година...къде изчезнаха парите на осигурените за втора пенсия...?

 38. 38 Профил на ...
  ...
  Рейтинг: Неутрално

  и така наречените работодатели да започнат да спрат да работят на 300 процента печалба, включително и тези които се самоосигуряват

 39. 39 Профил на касова бележка
  касова бележка
  Рейтинг: Неутрално

  Досега зъболекар да ви е дал касова бележка за пломба 100лв или за коронка-200лв хоте нестъж в живота си да сте получили документ че стре дали пари на доктор или зъболекар

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах