Инспектори обявиха криза в прокуратура

Софийската районна прокуратура (СРП) работи неефективно, делата не се разпределят на случаен принцип, бавят се, а ръководството толерира отделни обвинители и е създало съзнателно "напрегнат, дистанциращ и котрапродуктивен климат". Това са част от констатациите на инспектората на Върховната касационна прокуратура, който провери районните обвинители в столицата. В документа се настоява да бъдат сменени шефовете в най-голямата първоинстанционна прокуратура в България, тъй като нямали професионални умения, потенциал и опит.


Анализът не беше оповестен официално, а за него изтече контролирана информация за част от изводите. Заместник главният прокурор Валери Първанов потвърди пред "Дневник", че докладът е готов, но отказа да го коментира, тъй като едва в понеделник бил предаден на обвинител №1 Борис Велчев. Всичко ще бъде обсъдено на съвещание другата седмица и след това ще се вземат мерки, каза Първанов.


Според изтеклата информация работата на районите прокурори не се контролира, а те пък от своя страна няма как да следят разследващите полицаи, защото организацията е лоша. Затова инспекторатът е препоръчал прокуратурата да се раздели на териториален принцип подобно на РПУ. Шефът на СРП Александър Налбантов, към когото има упреци в авторитарност и субективизъм, заяви, че не е запознат и няма да коментира.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK