След първото класиране: около 2500 деца извън детските градини

Недостатъчният брой места в детските градини и яслите предизвика поредица от протести в големите градове на страната в последните месеци<br />

© Анелия Николова

Недостатъчният брой места в детските градини и яслите предизвика поредица от протести в големите градове на страната в последните месециОколо 2 500 деца, кандидатстващи за записване в начална група на детските градини в София, ще останат без място след първото класиране. За яслените групи засега извън първото класиране остават 4хил. деца.


Това съобщи шефът на Дирекция "Образование" в Столична община Мария Минчева, цитирана от агенция "Фокус". Директорите на всички детски градини вече разполагат със списъци от първо класиране. Те ще бъдат изложени в сградите на градините, които днес работят до обед. Записванията започват в понеделник и ще продължат две седмици.


Общо два часа продължи вчера тегленето на жребия за първото класиране на децата с равен брой точки, кандидатстващи за първа група в детските градини.

Ключови думи към статията:

Коментари (57)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на леля
  *****
  Неутрално

  разбра се колко са извън.А колко са приетите?С каква база разполага общината?Интересно ще бъде,да се види подготвеността на общинарите.

 2. 2 Профил на Фотореле
  *****
  Неутрално

  Някой вече го каза. При такива дадености е разточителство, децата в София да ходят градина до 7. Станат ли на 6 годинки, шута в г.зъ и да тръгват на училище. Не може едни да си играят в пясъчника до 7, а в други семейства жената да напуска работа, защото жребият бил неблагосклонен към нея. Щом няма места, всички ще се свият по малко

 3. 3 Профил на Derevokas
  *****
  Неутрално

  Согласен, что пост получился удачным. Хорошая работа!

 4. 4 Профил на .
  *****
  Неутрално

  Детето ми не се класира. И двамата родители работим. Няма кой да ни го гледа през деня. Нямаме пари за скъпа частна градина. Какво да правмм???????????????
  Най-жалкото е че редовно сме си плащали всички данъци и сметки.

 5. 5 Профил на до .
  *****
  Неутрално

  И ние сме така. Решението е едно - време е да се махнем от тази скапана държава!

 6. 6 Профил на Михаил Славеев
  *****
  Гневно

  2500 деца!!! Всяка община която в периода 1993 до 2003 год. е влязла в детска градина и си е направила административни помещения ТРЯБВА да се изнесе веднага.
  За пример мога да дам кв.Изток общ.Изгрев, където се затвориха точно три ясли и две детски градина в този период.

 7. 7 Профил на anon
  *****
  Неутрално

  а по малките градове затварят градини...

 8. 8 Профил на Mr. Golden Nugget
  *****
  Неутрално

  Eми секой сака у Столицата да живее, оти на село не се живее.

  Що не отправите питане до Сергей Станишев да направи един Национален кризисен щаб и за детските градини?

 9. 9 Профил на Кали Юга
  *****
  Неутрално

  Ето още 5-6000 потенциални емигранти ... Но това не е достатъчно .. може и повече!

  Хайде сега 2500 баби да се записват за БСП, да вземат партйни книжки, за да ги включи Мазнярова в програмата за гледане на собствени внуци ... Че инак не става ...

 10. 10 Профил на Кали Юга
  *****
  Неутрално

  Ето още 8-9000 потенциални емигранти ... Но това не е достатъчно .. може и повече!

  Хайде сега 2500 баби да се записват за БСП, да вземат партйни книжки, за да ги включи Мазнярова в програмата за гледане на собствени внуци ... Че инак не става ...

 11. 11 Профил на баба
  *****
  Неутрално

  кали Юга,сегашните баби са били 30-тина годишни в началото на демокрацията.И най-вероятно са били на големият син митинг...
  Та посмятай малко,преди да плеснеш междуроднински обръщения.

 12. 12 Профил на Чужденец
  *****
  Неутрално

  Някога по тези земи имаше България, а сега е останал само един град - проблемната София.
  Дано в освободените от българите територии и градове на някогашната България, се заселят по разумни народи, които дълновидно да използват иначе красивите земи на Балканите.

 13. 13 Профил на evel
  *****
  Гневно

  горките деца те патят не ние

 14. 14 Профил на Страшно няма...
  *****
  Весело

  Страшно няма... Защото скоро децата ще почнат да намаляват! Пак...! И детските градини ще се окажат достатъчни. Че и повече...Така че, сичко си е на мястото...! Само дето не секи го е разбрал...

 15. 15 Профил на баба ви
  *****
  Неутрално

  преди 10-15 години цели училища продаваха....запустели били..а трябваха пари...какво стана с тях???

 16. 16 Профил на Тралала
  *****
  Неутрално

  Забележете, че 2500 извън са само от кандидатствалите. Аз изобщо не кандидаствах със син на 2 г. и 4 м., защото и дмвамата работим и изобщо не вярвах, че ще се класираме. И такива има много. А шумната програма на Мазнярова за гледане на деца - и тя е същия хал - и там е избирателно. Изобщо, добре, че то класираме им дойде предизборно, бе барем да ни уврят главите.

 17. 17 Профил на Чужденец
  *****
  Неутрално

  До кога ще има идиоти с подобно вредно мислене, като N5 - "И ние сме така. Решението е едно - време е да се махнем от тази скапана държава! "
  И като си заровиш главата в пясъка, проблемите ти се решават. То е лесно наготово да се натресеш в чужда и подредена държава, ама българите що не успяха да си направят собствена държава ?
  Защо това държавно образование - България, има ресурс само за един град, а останалите земи западат и пустеят. Клетите българи се 'врат' в тази клоака София, а цели райони от държавата пустеят.
  Това е факт, независимо дали се харесва или не , и не мога да разбера защо се цъкат минусчета на подобни мнения.

 18. 18 Профил на al
  *****
  Неутрално

  Всъщност решението е едно - увеличаване на данъците в София, така че фирмите да започнат да поглеждат и към другите градове на страната. Или обратно някои градове да намалят данъците си - но като знам какви са символични, няма как да стане.
  Та решението е просто но трудно - значително увеличаване на данъците до реални европейски нива като процент от продажната цена на имотите. Например сега данък сгради е 0.15% от данъчната оценка на имота която е на цена от около 2001 година. На всякъде в Европа данъците за имотите са около 1% от текущата пазарна цена на имота. Така, че си правете сметка - какво ще стане след някоя и друга година.

  Иначе София съвсем ще се превърне в гето. Повличайки и останалите градове.

 19. 19 Профил на Чужденец
  *****
  Весело

  'al' - N18,
  Абсолютно си прав ! Випрос на държавна политика е да имаме равномерно развитие и разпределение на населението. Ненормална е сегашната ситуация, при 7 мил. (или 6 мил.) българи, 2 мил. (или 1,5) да са концентрирани в един град.
  Няма подобно съотношение на население на друга държава в Европа, 1/3 от населението и да е концентрирано само в един град.
  А иначе продължаваме да мечтаем за приобщаване на Македония към България - защо ?
  За да можем и нейната територия ли да обезлюдим, и да преселим в София ?

 20. 20 Профил на до № 4 и 5
  *****
  Неутрално

  Най-напред- искрено ви пожелавам да се махнете от скапаната държава кенеф, но не и заради детските градини. Това, че редовно сте си плащали данъците, не означава, че държавата т.е. общината, е длъжна да ви осигури детска градина за децата. Всеки иска друг да му гледа детето, ама на лелките в градините заплатата е 240 лева т.е.минималната. Накарайте бабите и дядовците да си гледат внуците , не дядовците да си ги чешат в кефенето, а бабите да оправят клюките на пейките. Защото в България бабите и дядовците отказват масово да си гледат внуците. А иначе - ако децата им са в САЩ или в Испания и т.н.- почва се. Първо едната баба заминава да гледа внука, после сватята, единия дядо, после другия, редуват се нон-стоп, зер там в оня свят требе да се работи. А майката отива на работа и не реве пред общината за градина. Щом могат да гледат внуците си в чужбина, да се научат да ги гледат и тук. Дължавата осигурява детски градини, ама местата са за тези, за които стигнат. Колкото , толкова.Никъде не е записано, че на всички деца са длъжни да осигурят детска градина. Има и друго - цяла България се е сурнала в два града - София и Варна. Откъде-накъде ще се осигуряват места за всички, като са дошли в София или Варна от село, да си мислят. Ако има места - да, ама няма.

 21. 21 Профил на .
  *****
  Неутрално

  номер 20, приказваш си наизуст. Роден и израстнал съм в София, цял живот съм си плащал данъците тук, затова коментирам като несправедливо некласирането на детето ни. А въпросните баби и дядовци или не са между живите или са стари/болни. И двамата родители работим и точно тук е проблемът - да водим детето с нас на работа ли?
  Не казвай, че на запад бабите и дядовците се скъсват да гледат внуците.
  Факт е, че места в детските градини няма. След днешния ден стотици софийски семейства ще съжаляват, че са родили деца в този момент. Не знам държавата ли е по-скапана или общината.

 22. 22 Профил на до 21
  *****
  Неутрално

  може и да си софиянец, ама нещо не си разбрал. Не става въпрос за бабите и дядовците на Запад и дали си гледат внуците. Става въпрос за българските баби и дядовци, чиито деца са на Запад. Когато се роди там тяхно внуче, те забравят, че са болни и хукват по летищата да гледат внуците, дори в други континенти. Тогава защо не са болни и стари ? Къде на Запад има задължителни детски градини след раждането ? Защо българските баби и дядовци летят по света да гледат внуци, а тук не искат. Стига са ревали, че са болни и стари, като е така, тогава си намерете детски градини. Не е записано, че децата 100 % отиват на градина.

 23. 23 Профил на milbo
  milbo
  Рейтинг: 217 Неутрално


  Аз съм от тези, чието дете успя да се класира -
  и съм много благодарен за това. Според мен системата към момента е един наполовина успешен опит за обективност.
  Той поначало, обаче, не може да е по-успешен при водената политика от страна на общината -

  Ще отворя една скоба - мисля, че е крайно време да се активизираме - и да търсим сметка от тези, които са отговорни за един или друг аспект от нашия живот - вместо просто да се оплакваме -

  Аз самия седнах и с един друг родител написах жалба до Отдел Образование на общината - защото Допълнителните критерии в градината където кандидатствахме не бяха обективни и имаше опасност детето ни да не се класира - защото на практика бе поставено в неравностойно положение смпрямо всички други градини в София - където ги имаше въпросните Допълнителни критерии -

  Ние събрахме точки - но другия родител тази жалба го спаси. Случката е интересна и показателна, защото отначало градината се опита да ни манипулира и дори заплашва, че детето ни не е желано, но изпаднаха в голяма паника от подадената жалба (тъй като обикновено има посещения на инспектори и трябва да се дават писмени обяснения и т.н.) - и много бързо коригираха обективно Допълнителните критерии -

  Хрумват ми две мисли - ако в общината се получи писмо/жалба/искане/предложние - обмислено и аргументирано и обективно - подписано от 5,000 родители, които са били преебани от системата -

  И ако после това действие е последвано от системен граждански натиск и шум - по съответните канали (а такива има) -
  сигурен съм, че щре има резултат - и много бързо ще се намерят разни решения н апроблеми, които сега изглеждат като задъдена улица -

  Едиснтвеното нещо, което според мен е нужно е организация и хъс за десйствие - и също така идея някаква - конструктивна какво може да се направи -

  Ако те не могат да решат този проблем - тогава им се предлага решение - иска им се сметка защо не са действали - и съм сигурен, че това не може да остане без последствия -

 24. 24 Профил на ЗЪЛ
  *****
  Неутрално

  Ебаси парадокса. Отрицателен прираст, недостик на места в детските градини. Как става това???

 25. 25 Профил на do 19
  *****
  Неутрално

  Майка ми е на 47, баща ми на 51 - и двамата работят и докато дойде време да се пенсионират детето ми ще е в гимназия. Как точно си представяш те да го гледат?
  Навремето хората са се женили и са правили деца млади и сегашното поколение, ако иска родителите му да му помагат с децата, трябва да създава деца след 40...

 26. 26 Профил на до 25
  *****
  Неутрално

  дрън-дрън, стига си посочвал конкретен случай. Не всички баби и дядовци са на 47 год. Държавата не е длъжна да поеме на 100 % децата в детските градини. Затова трябва да има критерии за подбор. При бай Тошо напр., ако майката бе в майчинство, то при всяко следващо дете нямаше право на детска градина, лично съм го изживяла. А сега как е - едното на градина, второто на градина, майката в майчинство и цял ден друг да се разправя с децата и, че да не се изморява. Щом държавата е дала отпуск по майчинство, тогава да си седи вкъщи и да си гледа децата, едно, две или там колкото са. Детската градина е за работещите родители, не за родителите по принцип. Факт е обаче, българинът все реве, оплаква се и все друг му е длъжен . Как е в страните без майчинство и детска градина ? Например Испания ? А тук по комунистически - с най-дългото платено майчинство.

 27. 27 Профил на Pest
  *****
  Неутрално

  Нас ни класираха, но и аз мисля, че София и пренаселена и трябва фирмите да се махат от тук. Особно ИТ фирмите е време да се ориентират...

 28. 28 Профил на прав1
  *****
  Неутрално

  интересно, дали има друго същество по българските земи, което да се оплаква повече от софиянец ? Все недоволни, бе, а живеят на жълтите павета. То не бе парното им, не бе транспорта им, метро им направиха, пак недоволни, цяла година слушаме за техните детски градини. Засрамете се бе ! Като не ви харесва, идете си на село и си решете проблемите. Сульо и пърцульо се е юрнал да става софиянец, да сте си мислили. Не може цяла България да е в София и да имате всичко. Колкото места има в градините, толкова ще се заемат, останалите да си мислят, никой не им е длъжен. Отидете в Нови пазар, там има детски градини в изобилие. Дофиянци са нахалници, които смятат, (е всеки и всички са им дръжни. Държавата била длъжна да им гледа децата, че плащали данъци, и аз плащам и иска тези от София да са ми длъжни.

 29. 29 Профил на smile
  *****
  Неутрално

  26, ти пак не си разбрала. И сега ДГ е за работещите родители - другите нямат никакъв шанс, понеже събират много малко точки. Пък и по закон ако детето ти ходи на ясла или ДГ, нямаш право на майчинство за това дете.
  Всъщност държавата е длъжна да осигури места за ВСИЧКИ деца - понеже да посещават ДГ е тяхно право по закон (а както знаем всички на правото на едно лице винаги съответства задължение на друго лице).
  В страните без майчинство и ДГ на работещите не им удържат осигуровки за майчинство и не плащат данъци за ДГ. И аз искам да сме като тях - който има нужда от ДГ си плаща за частна такава (в момента частните ДГ също са кът поради многото изисквания за откриването им, а от тук следва, че са и много скъпички), а не аз да си плащам данъци и осигуровки като поп, а после те да ми разиграват детето на лотария.
  Ако се въведат публично-частни партньорства и цените ще паднат, и градините ще се увеличат (и качеството ще се вдигне). Но на държавата не и се занимава с такива глупости в момента, изборите наближават и сега е момента за последното доограбване, преди да са им дръпнали баницата от ръцете...

 30. 30 Профил на до 29
  *****
  Неутрално

  да,вярно е, че ако детето ходи на детска градина нямам право на майчинство за това дете, обаче - за ТОВА ДЕТЕ. Масова практика е- излизам в майчинство за второто дете, но първото продължава да ходи на детска градина. ЗАЩО ? Нали майката е в майчинство, какво пречи да си гледа децата, първото и второто. Първото автоматично трябва да отпадне от детската градина, ако майката е в майчинство с второто. Така беше при бай Тошо. Майката вкъщи, а детето заема място в градината. Тогава къде да отиде детето на работещите , при положение че мястото е заето от дете на майка в майчинство ? Само защото на майката не и се гледат две деца, тогава работещите да си чукат главите къде да си отгледат децата. На когото му е тежко да гледа деца, да не ги ражда. То много лесно да ги раждаш и даваш другиму да ги гледа

 31. 31 Профил на :-)
  *****
  Неутрално

  Ако ще си говорим за масова практика - то днес масова практика е младите семейства да имат по едно дете (така че твоя пример не влиза в общите случаи).

  "На когото му е тежко да гледа деца, да не ги ражда. То много лесно да ги раждаш и даваш другиму да ги гледа". - не се ли усещаш, че излизаш от рамките на добрия тон. Явно си много далеч от гледането на дете в днешно време, но се напъваш да се правиш на компетентна....
  Децата тръгват на ДГ на 3 години. Ако не ти приемат детето в ДГ имаш два избора - частна ДГ или напускаш работа и си го гледаш сама до първи клас. Ако имаш достатъчно средства за ЧДГ - супер, но ако нямаш - тогава хем семейството остава дъъълго време с по-малко доходи (а сега не е като при бай Тошо, ако си забелязала), хем детето губи много от към контакти с връстници.
  Знаеш ли колко дава общината за едно дете в ДГ на месец - 90 лв. А знаеш ли колко губи държавата от една неработеща майка и загубените от нея данъци и осигуровки???? Държавата/общината имат интерес да осигурят ДГ за всички деца.....

  П.С. Един личен въпрос: на теб колко баби ти помагаха в отглеждането на децата, че си толкова категорична, че сегашните майки са мързеливи....

 32. 32 Профил на Kирил
  *****
  Неутрално

  А някой чиновник не е ли време да остане извън бюджетната издръжка?

  "Планиране" не е мръсна дума.

  Това си е неизпълнение на задълженията на чиновниците, и винаги минават метър.

  Този път не бива

 33. 33 Профил на Защо
  *****
  Неутрално

  Защо децата и без това малко в държавата се разиграват като числа от тотото?И докога ще бъдат разделяни хората на спечелили и загубили?Защо за нов правителствен комплекс се отделят средства засега за проектиране,но и по-нататък за стройтелство, а за нуждите на хората които работят и нямат друг начин на доходи не може да се решат техните нужди.Тук все се правят обещания за светло бъдеще и така ние които бяхме на по 13-14 вече имаме свои деца,а нашите родители са възрастни.Докога за боклука в тая държава ще се отделят повече пари отколкото за гражданите и?Ще се изправи ли някой и ще бъде последван от други да каже:Стига вече.Няма да търпим! 34. 34 Профил на Петкова
  *****
  Неутрално

  Не се карайте, ами правете деца . След като така и така няма да ходите на работа, където гледате едно, там ще гледате и две. И без друго децата се чувстват най-добре с мама, а не с лелката от детската градина. И, също, честит празник: http://www.youtube.com/watch?v=zVNr3NCxKYk

 35. 35 Профил на Досадно
  *****
  Неутрално

  Стига вече с тези детски градини. Всички майки-работещи ? Че кой ви взема на работа, като не сте в състояние да си планирате раждането и отглеждането на едно дете? Каква отговорна работа и кой ще ви повери? Как се справяте Само лъжи! Маързи ви и това е!!!

 36. 36 Профил на :-)
  *****
  Неутрално

  Петкова, само с една заплата трудно се отглежда едно дете, камо ли две (а да ги раждат и някой друг да ги издържа са свикнали само определени етноси, ние не сме от тях).
  Досадно - ти наистина си досаден. Взимат ни на работа и не само ни взимат, но са готови огромни компромиси да правят, за да им продължим да работим.
  Ти ако си мислиш, че раждането и отглеждането на дете могат да се планират като излитането на совалка, значи си много далеч от нещата и изобщо не знаеш нищо за децата (но въпреки това даваш "компетентно" мнение).
  В БГ детската градина е една от социалните придобивки, за която държавата и общината са поели ясен ангажимент и е нормално всеки родител да си направи сметка, че на определена възраст детето му ще тръгне на ДГ. Това, че някой не си е свършил работата и ДГ няма, не е по вина на родителите. (да не говорим, че ДГ не са като яслите, те вече имат и образователен характер и са полезни за децата, но това човек, който не е родител, няма как да го знае).
  Всъщност ако се водим по твоята логика в БГ няма да има почти никакви деца, понеже докато си напълно финансово обезпечен да отгледаш едно дете (вкл. 6 години да не работиш докато го гледаш) ще станеш на 40 и после ще се чудиш защо не можеш да забременееш....
  (много се ядосвам, когато някой напълно непросветен вземе да дава определения, без изобщо да мисли)

 37. 38 Профил на rofl
  *****
  Неутрално

  Според закона на търсенето и предлагането цената за гледане трябва да се вдигне, за да се стабилизира пазара. Не е популистка мярка, нито е твърде социална, но ако се замислите е абсолютно закономерна.

 38. 39 Профил на ;-)
  *****
  Неутрално

  rofl, те и родителите това искат - да се вдигне цената на общинските ДГ (и автоматично да отпаднат тези, на които не им е належащо да я ползват, пък и качеството да се повиши). Много по-добре е ДГ да е 200 лв (а не 40 лв като сега), от колкото да се налага да плащащ 400 ЕВРО за частна ДГ).

 39. 40 Профил на Чужденец
  *****
  Неутрално

  Преди време имаше един стар виц за Албания - телевизията започвала с думите:"Добър вечер другарю Енвер Ходжа". Албанците по това време баха бедни, и един единствен телевизор е имало само при тогавашният 'първи'.
  В България сме на път да постигнем действителноста в Албания, през годините на комунизма - в новините, по медийте при отразяване живота в страната, се набляга на информация само от един град - София - то не бе боклука, сега актуален е въпроса с детските градини ... Кое ли ще е следващото ...
  А България все така и загива ...

 40. 41 Профил на местен
  *****
  Неутрално

  Чужденецо, една трета от българия живее или работи в софия.

 41. 42 Профил на Чужденец
  *****
  Неутрално

  'местен' идиот би звучало то точно ...
  Я да те питам, мнение ли се опита да изкажеш, или просто си изпусна газовете. България се пише с главна буква, чвор недодялан, защото ако я няма България, няма да я има и София в този си вид.
  София е 'продукт' на поредният неуспешен опит на българите да имат държава. Не случайно исторически, българите толкова често са сменяли столицата си.

 42. 43 Профил на до 31
  *****
  Неутрално

  явно си зъл простак. Помагаха и двете баби, защото са отговорни. Детето на практика след първата година на платеното майчинство го отгледаха бабите, да са живи и здрави. Никой не ти е виновен, че не си възпитал отговорни родители, та сега светът ти е крив.

 43. 44 Профил на до 35
  *****
  Неутрално

  прав си, че съвременните родители са мързеливи е факт. Всеки иска друг да му гледа детето, лелката с 240 лева заплата да го отглежда, а майката, засукана и с нафукнявения баща с последен модел джип да дойде да си го вземе от градината в края на деня и да избълва куп претенции към лелката, че не са го гледали правилно. Като си създал дете, поеми си отговорността по отглеждането му.

 44. 45 Профил на местен
  *****
  Неутрално

  Чужденецо, ти си българин? от своге?))))

 45. 46 Профил на атанас
  *****
  Неутрално

  Много хубави мисли вадят хора като 44, но да се замислят:
  1. Дали аз и жена ми сме плащали и плащаме данъци и какви са по стойност те. Тоя с джипа може и петорно да иска, защото данъците му са стократни спрямо тези на някой "социално слаб".
  2. Неналичието на детски градини и ясли пречи на куп жени да започнат работа по няколко години. Това им влияе на кариерата, означава спад на получените от държавата данъци/Жена със заплата 1500 чисто има осигуровки и данъци близо толкова, колкото получава, били лични вноски или от работодателя. Майчинството се плаща на нея, т.е. приход от 1200-1300лв става разход 240лв за държавата. Сметни дали държавата не е по-евтино да осигури детска градина за детето и да плаща там 500лв, но салдото да е 800лв плюс./.
  3. След 6ата година на децата вече те задължително трябва да ходят на училище. Има ли сега малки паралелки с под 20 деца? Има ли планове за нови училища? След 2-3 години къде ще идат 5-6000 деца? Това са 200 нови паралелки по 30 деца/А тази бройка се води бая над нормалната по закон./.
  На държавата се плащат куп пари, които не се харчат изобщо правилно, а се прахосват. Накрая данъкоплатците не получават нищо от държавата, а доплащат от джоба си. На тоя хал изобщо е тъпо някой да се нахъсва срещу пришълци/Те плащат данъци, осигуряват работа на софиянци!/, марсианци, а трябва да се търси отговорност от некадърните и корумпирани чиновници.
  44, пак към теб, заплатата на лелката я плащат родителите. Ако не е съгласна да й търсят да си върши работата, да си търси друга работа. Това правило важи за всеки вид труд. Държавните търтеи е време да го осъзнаят! Както мен не ме питат дали имам хляб, а какво ще изработя, за да ми платят, така и моите пари искам да се дават на някой, който си върши работата. Иначе има решение- да се освободят гражданите от данъци и да си плащат за конкретни услуги. Масово хората ще взимат двойно пари, ще плащат и 20% по-ниски цени на всичко заради липсата на ДДС... Няма държава без данъци, но няма и друго място освен нашата родина, където държавните служители се оливат тотално и са забравили, че трябва да работят, а не да чакат да ги хранят работещите заради черните им очи и мързела.

 46. 47 Профил на до 46
  *****
  Неутрално

  прав си, че тоя с джипа може да има по-високи претенции от социално слабия, защото е платил повече данъци, ама я отговори - ти сигурен ли си , че тези с джиповете въобще плащат данъци ? Май не само не плащат, ама и крадат на воля, масова явление у нас.
  За лелката - като не и харесва, да си намери друга работа. Ами това важи и за теб - като няма място в детската градина, намери си решение на проблема, не реви на общината. Дали лелката ще си намери друга работа или не, не променя факта, че в детските градини персоналът работи при мизерно заплащане, друга лелка ще дойде и тя на същите условия. Затова таксата трябва да се увеличи, да има ограничения и най-вече- редно е не всички да са в София, да си намерят работа и другаде. В провинцията закриват детски градини, не може цяла България да е в София и само да иска, че и се полага. Като няма места, така ще е Ще кажеш, как да си намеря работа другаде- ами лелката- защо да си търси друга работа, тя си иска достойното заплащане, затова, че ти гледа детето.

 47. 48 Профил на до 46
  *****
  Неутрално

  много злобееш по адрес на държавните служители. Не смятай, че всички държавни служители са началниците от министерствата или от групата на Меглена Плугчиева, НАП и др.,оито си разпределят баснословни премии за несвършена никаква работа. Масово държавните служители са с мизерни заплати за труда, който полагат, работят извънредно и вършат доста работа по общини и кметства.

 48. 49 Профил на Чужденец
  *****
  Неутрално

  Я да ви питам вас цъкащите минусчета, и защитници на София - кое е по важно - просперитета на София или съществуването на България ?
  София е раково образувание за България - туморът расте за сметка на държавата ни.

 49. 50 Профил на атанас
  *****
  Неутрално

  48,
  Мизерните заплати са свързани и с прекомерно раздути щатове. Счетоводен отдел на община има обем работа под този на счетоводителка в кантора при 4-5 човека в него, примерно. Масово чиновници са ми говорили как няма да идат в частна фирма на двойна и тройна заплата, защото там работата е в пъти повече. Та... Може ли да злобея, че давам по над 2000лв данъци месечно, а получавам "Не ми плащат достатъчно да върша работа."?

 50. 51 Профил на атанас
  *****
  Неутрално

  47,
  Ще наема гледачка или ще плащам в частна градина. Съгласен съм с логиката ти. Тогава общината и държавата да не ми искат данъци, а да ми опрощават по 800лв данък месечно, колкото е таксата в частна забавачка или 600лв за заплатата на гледачка.
  ОК?

 51. 52 Профил на до 48
  *****
  Неутрално

  Сигурно си от тези 20% които работят в общините .Да ама аз имам лични наблюдения от работата на останалите 80%.Като колежката ти примерно пише на РС половин страница за 20мин./клювейки с по един пръст по кламиатурата-лични наблюдения/
  ще оставаш извънледно да работиш със сигурност.А за срокове за издаване на документи да не говоря,ако ти изпуснеш някакъв срок-глобааа ако те не спазят срок- нищоооо.А ,че ти губиш през това закъснение им дреме на .......А по темата при положение ,че държавата е във демографски колапс при положение ,че има милярди бюджетен излишък,при огромен недостиг на КВАЛИФИЦИРАН персонал /знаеш ли колко изостава една жена за 2до 6 години откъсната от професията си?/да не могат да се отделят 10-20 мил за детки градини /толкова ще струва да се построяти обзаведат/ лично за мен е престъпление.При този мизерен БВП на глава от населението да откъсваш за ненужно дълго време хора от професията и работата им за мен показва пълно безхаберие и отчайваща липса на визия за развитието на държавата /защото за една държава най- ценния и капитал е населението и/А някой замислял ли се е след 10-20г колко хора ще е населението и колко от тях ще са работоспособни? Май много малко си задават този въпрос/политиците естествено не им дреме както виждам/ Дали работещите ще са достатъчно за да издържат пенсионери,социално слаби ,учащи , администрация/раздута до безумни нива и с нищожна ефективност/ и тн аз от сега вмога да кажа ,че ни чака мизерно бъдеще ако не се замислим по тези въпроси.

 52. 53 Профил на до 50 и 52
  *****
  Неутрално

  злобата не е донесла никому добро, няма да донесе и на вас. Щом злобеете по адрес на държавните служители и ги обвинявате, че не работят и все са ви длъжни - отношението е взаимен процес. Каквото повикало, такова се обадило. Никой не ви е длъжен, егати самочувствието на парвенюта. За толкова пари, толкова работа. Като си имате деца, намерете си детска градина.Ако има места, да, ама места няма. Като сте толкова работливи и курназ, платете си за гледачка.

 53. 54 Профил на атанас
  *****
  Неутрално

  Споко, 53, то сега данъчните приходи паднаха много. Наесен или ще почнат съкращения в администрацията, или ще фалира тотално държавата. Тогава нещата може и да почнат да си идват на мястото... За съжаление оправията с чиновниците ще дойде при огромни проблеми за всички останали, които не са виновни за загубените пари от ЕС, нежеланието на инвеститорите да влагат пари тук заради чиновническото безхаберие и корупцията и т.н./Говоря за неща от преди кризата. Тя само ускори процесите на вътрешната си ни български криза./.

 54. 55 Профил на Петилетката Предсрочно!
  *****
  Неутрално

  Ами тези глупави, безотговорни и неразумни родители защо продължават да правят деца, преди да са се записали в списъка за места в детската градина?!
  Едно време нямаше такива неща! Всичко се планираше за десетилетия напред! Искаш кола и апартамент за детенцето си - няма проблем, записваш се в списъка и туку се минат неминат 15-20 години и редът ти излязъл! А сега! Пълен (пост?)комунистически хаос!

 55. 56 Профил на до 53
  *****
  Неутрално

  Еиии котка по гръб не пада. Даже хората от ЕС ни казват ,че ни липсва административен капацитет ама нии си знаеме нашето.
  Ми що не ходите в реалния сектор да работите като са ви ниски заплатите?Ама там работа се иска и няма рушвети.И аз съм за по високи заплати ,но първо да се оптимизира броя и структората на чиновниците а и да има някакъв качествен подбор все пак.

 56. 57 Профил на milbo
  milbo
  Рейтинг: 217 Весело


  Аз пък ще пробвам да наемем млада детегледачка - до към 25-26 мисля -

  Само трябва да преценя как ще подходя с жена ми - ще измислим нещо -

  На запад тази работа се прави от нлади момичета - В България се ценят лелите с опит - но може би е време да пробваме и другия подход -

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK