МВР крие упорито видеоархива си

Комисията за личните данни задължи министерството да покаже какво е снимало

МВР трябва да регистрира в Комисията за защита на личните данни всички видеоматериали от уличните полицейски камери и от заснетите протести пред държавни институции. Това се посочва в задължително предписание на комисията след направена проверка в МВР, приключила на 17 март, научи "Дневник". Министерството трябва да разкрие и отчете пред контролния орган всички архивирани материали от камери, както и да въведе вътрешни правила, с които да се гарантира защитата на личните данни.


На 18 май комисията е изпратила писмо до вътрешния министър Михаил Миков, в което се посочва, че предписанията трябва задължително да бъдат изпълнени в двуседмичен срок. След изпълнението на предписанията МВР трябва да уведоми комисията. Два дни от министерството отказват коментар с мотива, че имат много друга работа и не могат да кажат дали са направили нещо по случая.


В края на март след питане на "Дневник" до комисията за защита на личните данни стана известно, че МВР обработва незаконно лични данни от видеокадри. По закон ведомството е длъжно да поддържа регистър и на записите, а такъв липсва. Липсата на регистър на практика означава, че МВР може да прави безброй записи и да ги използва както и когато прецени, коментираха експерти.


Вътрешното министерство използва десетки видеокамери само в София за контрол на пътния трафик и за превенция срещу престъпления. Освен хиляди шофьори дневно полицаи снимат и всички протести, включително и на колегите им. Още в края на януари от комисията за личните данни обявиха, че ако МВР не използва записите от протестите като доказателство в съда, трябва да ги унищожи. Тогава "Дневник" попита министерството какво е направило със записите и кога те ще бъдат унищожени. От там обаче отговориха, че материалите са архивирани. Попитани отново дали имат регистър на записите и с какви цели го използват, от МВР казаха, че "исканата информация представлява обществена информация, която обаче не може да бъде предоставена на заявителя по Закона за достъп до обществената информация". От ведомството препратиха към комисията за личните данни, където имало публичен регистър и той бил достъпен.

Коментари (14)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Чукча
  *****
  Неутрално

  Дано скоро БОЙКО ГИ НАРИТА със счупената си "левачка"!
  А до тогава - ГЛАСУВАЙТЕ! ГЛАСУВАЙТЕ! И ПАК ГЛАСУВАЙТЕ!
  Само така ще помогнем в НАРИТВАНЕТО!!!

 2. 2 Профил на аз
  аз
  Рейтинг: 470 Неутрално

  кога мвр ще започне да спазва закона? май въпросът е риторичен...

  from all the things i've lost i miss my mind the most
 3. 3 Профил на МВР-мърлячи
  *****
  Неутрално

  МВР- мърлячи.
  На умряло куче нож вадят.
  На мутрите стойка "слуш" правят, а на обикновените хора извиват ръцете , малтретират ги и си избиват комплексите за малоценност.

 4. 4 Профил на Грую
  *****
  Гневно
 5. 5 Профил на paragraf
  paragraf
  Рейтинг: 418 Неутрално

  ами тези камери на банки и училища и на часни лица .
  те какво правят с архива си.
  аз знам часни камери насочени към обществени места'крастовище'
  също камери на банки които записват и звук.
  там кво праим.
  знанието е сила.

  за да живея трябва непрестанно по нещо да умира.ВЪВ МЕН САМИЯ
 6. 6 Профил на spopodlyze63
  spopodlyze63
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Е-е-е-е-х Мико-о-в, Мико-о-ов... само пачките и лапачките са в главите на това "МИНИстерство"...
  За отказа да приемат в "Приемна на МВР" жалба(стар стил) и дискове с директни описани имена и действия на "лица"-служители на (вече прославилото се) Трето Районно Управление СДВР МВР...на два пъти в разстояние на няколко месеца - което ме амбицира да ползвам Български Пощи и да се ползва цивилизованият начин (както в Холандия ми подсказаха за ЕВРОПОЛ как да си изпратя описаните за тормоза върху мен, изнудване и явен геноцид върху семейството ми... неоткраднати до тогава разпечатани материали - с възможност да бъде в Интернет обратно "проследено" за коректното получаване - просто коректност в една по-развита страна)...
  ЖАЛ МИ Е ЗА БЪЛГАРИЯ С ТАКИВА УПРАВЛЯВАЩИ, МИНИСТРИ И АДМИНИСТРАЦИЯ...
  ...интелекта също е важен...не само мускулите...!

 7. 7 Профил на Знаещ
  *****
  Неутрално

  А Даниел Вълчев? Катя Никова (МОН) е сестра на бившия шеф на СДВР... МОН и полиция се прикриваха взаимно при разледване на фалшификации и провеждане на изпити...

  Не е единствената. Какво правят със записите?

  Тези малоумници използваха ДЕЦА за да лъжат че всичко е наред, че никой не протестира.

  Отвратителан комунистическа пасмина

 8. 8 Профил на Q10
  *****
  Неутрално

  А директорите като гордоста на комунистите Шейнин , и други подобни типове кйто монтират камери в класните стаи знае ли се какво правят с архива си, и какво ще правят с него един ден когато децата пораснат.

 9. 9 Профил на van Love4
  *****
  Весело

  Искам да видя записите от спалнята на някои видни ченгета-на бас, че ще падне голям майтап. А Миков добре са го ориентирали-във Видинския район ще избие всички риби и раци. Има ли начин да командироваме Пешето и Дочка там по време на избирателната кампания?

 10. 10 Профил на bulgarin v usa
  *****
  Неутрално


  НА КОГО ОЩЕ НЕ Е ЯСНО ,ЧЕ ЛЕКАРСТВОТО Е : Г Л А С У В А Н Е !!!

 11. 11 Профил на west
  *****
  Неутрално

  Контролът върху тези записи трябва да е безкомпромисен, защото изкушението е адски голямо, а вредата от записите би могла да непоправима, ако се използват за лични нужди. Вълкът козината си мени, но нрава?!?!? Пътеводител за ценители: http://www.orientirbg.com/

 12. 12 Профил на Петкова
  *****
  Неутрално

  Затова трябва да гласуваме в синьо, за да не позволим окончателното превръщане на България в полицейска държава. Още помня как записваха данните от личните карти на всички, които искаха да отидат на протестите през зимата. ДС и сега действа активно.

 13. 13 Профил на завзек
  *****
  Весело

  че ушев е гаден арарараст е ноторно известно, интересно ми е полицая от люлинската банда-банков обирджия от 03 РПУ, подсъдим в кюстендилски районен съд ще иде ли в затвора-ей така за назидание...

 14. 14 Профил на Sieminehn
  Sieminehn
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Като иде реч за записи от камери, трябва да се търсят архивите на всички, които са инсталирали камери на обществени и инсутоционални места. Принципно с архива на МВР не бива да се процедира като със обществена информация. Архивните кадри от камерите на МВР не бива да са достъпни за Сульо и Пульо, а в същото време, камерите на частни лица и финансови институции да са недостъпни за полицията.
  Въпроса не е в камерите на МВР, а в това, че от всяко кьоше ни кледат камери. Чувствам се като герой на Оруел от романа му "1984" "Големият брат те гледа" Това е девиза на съвременната демокрация. Каквото и да направим някой го гледа или слуша. Съвсем законно ни шпионират. За в леглото не знам, но за това, че ни следят всевиждащите очи на Големия брат в момента, в който напуснем домовете си съм абсолютно сигурен.
  Но такова следене пада не само у нас, ами в целия така наречен демократичен свят. Всички демократични страни се превърнаха в един голям Биг Брадър, всеки следи някого. Само в Лондон камерите по кръстовищата и улиците минаха бройката 3000!
  Ами другите градове? Ами другите страни? В така наречените тоталитарни страни следенето е доста по- малко.
  Личните данни също не са защитени, поне аз не забелязвам такова нещо. Едва ли не навсякъде се изисква да напишеш ЕГН-то си. Всеки ти иска копие от личната карта за щяло и нещяло. А какво става с тези данни? Това не знае никой. Никой не може да ми каже къде отиват ксерокопията от личните карти на хората, които са подавали молби за кредит или нещо подобно?
  Въпроса е, че практически всеки може да се добере до нечии лични данни и то по начин, който в така наречените тоталитарни страни е почти невъзможен. Всеки който разполага с лични данни на други хора, няма правото да ги огласява споделя и е длъжен да бъде конфиденциален.
  Но в действителност явно има някаква шашма, защщото детективските агенции предлагат следната услугаМ "Събиране на сведения и лични данни за физически и юридически лица.|"
  Как така една детективска агенця би могла да има достъп до личните данни на каквито и да е лица, след като те са конфиденциална информация?
  Ами лесно. Банки, училища и други разполагат с личните данни на много хора, а когато нещо се търси на пазара, то естествено, че се намира и кой да продаде нужната информация. А може и да е на принципа, аз на тебе, ти на мене.
  Следваща услуга: "Наблюдение, заснемане, доказване на осъществени и очаквани факти." С други думи казано следене. Явно или тайно, това е без значение. Отново имаме нарушаване на гражданските права на хората в свободния свят. Без съдебна заповед не бива да се допуска да бъдат следени хората от Кой-му скимне. Ега ти демокрацията е, да може да те следи който го не мързи и всеки да си плати, за да получи информация за теб, навиците ти и какво правиш. Другия въпрос е, че тези данни, тези услуги от агенции, понякога и записите от камерите на финансовите институции се използват за извършване на престъпления. С данните се теглят кредити, регистрират се фирми и т.н. Видео информацията може да се манипулира почти изцяло свободно и да се добавят кадри, да се премахват такива, да се наслагват лица и т.н, тука не съм много вещн, но знам, че принципно в възможно.
  Така, че не закачайте видеоархивите на МВР, по-добре помислете за това какво да правим с всичките тези камери, които не са на МВР, защото те обслужват изключително частни интереси, а когато стане нужда да се зползват техни записи във всръзка с някое дело, тези записи са мистериозно изчезнали.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK