Парламентът избра Николай Неновски за подуправител на БНБ

Парламентът избра Николай Неновски за подуправител на БНБ

© Анелия НиколоваПарламентът избра Николай Неновски за подуправител на БНБ със 113 гласа "за", 6 "против" и 0 "въздържали се". Той ще ръководи управление "Емисионно" или т. нар. валутен борд.


Неновски беше избран на мястото на сегашния подуправител Цветан Манчев. Мандатът му е шест години и започва да тече на 22 октомври 2009 г.


Предложението за кандидатурата на Николай Неновски беше направено от управителя на БНБ Иван Искров. Според Закона за БНБ, гуверньорът издига предложение за подуправител, който се избира от Народното събрание.
Вчера беше преизбран за втори мандат и сегашният управител на БНБ Иван Искров. Новият му шестгодишен мандат започва да тече от 10 октомври.


Предложението за избора на Неновски беше гласувано без дебати, въпреки че вчера опозицията се обяви против избора на нов подуправител и против удължаването на мандата на Искров. В Закона за БНБ е записано, че нови членове на Управителния съвет на централната банка се избират не по-рано от 3 месеца и не по-късно от 2 месеца преди изтичането на мандата на действащите.


Подробности очаквайте по-късно на www.dnevnik.bg и утре във в. "Дневник"

Коментари (13)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на nusha57
  nusha57
  Рейтинг: Неутрално

  Кой е Николай Неновски. В коя банкова или финансова институция се е занимавал с икономическата страна на банковата дейност, за да му се повери ВАЛУТНИЯ БОРД???
  Дааа какво да се очаква от гуверньор, който нарушава ЗАКОНА ЗА БНБ, за да задоволи собственото си его??? Теглете си парите от банките. Там няма кой да ги управлява, след като в БНБ назначават закононарушители със съдействието на БЪЛГАРСКИЯ ПАРЛАМЕНТ. Утре могат да решат да национализират всички депозити, защото управляващите няма ди имат пари да задоволят някой друг каприз, след като нарушаването на Закона за БНБ, който те са гласували, е въпрос на удобство, а спазването на законите е оставено за глупаците от Европейския съюз.

 2. 2 Профил на do anonimen
  do anonimen
  Рейтинг: Неутрално

  ако имаше да кажеш нещо умно и смислено никога нямаше да си "Анонимен", аман от простаци непросветени!

 3. 3 Профил на завзек
  завзек
  Рейтинг: Весело

  този ще да е:

  Професор Николай Неновски следва икономика в Московския държавен университет „М. Ломоносов“ (1984-1989) и икономика и финанси във Франция и Швейцария (1990-1996). Защитава докторат в Института по икономика на БАН[1] (1995).
  В периода 1988-1989 работи в комисията на СИВ в Москва[1]. Работи като финансист в SOGENAL, Люксембург (1994)[1]. Преподава теория на парите и международни финанси в Университета за национално и световно стопанство[2], катедра „Финанси и счетоводство“ от 1997. Преподавател е в Университета на Орлеан, Франция[3] от 2000. Асоцииран изследовател е в ICER[2], Торино от 2006 г. Работи в Българска народна банка[2] от 1996, а в периода 2002 г. -2008 г. е член на Управителния и съвет[1]. Съучредител е на „Българската макроикономическа асоциация“ [4] (2003) и на българското дружество “Фридрих Хайек”[1] (2002). Син е на проф. Нено Неновски, български юрист и член на Конституционния съд на Република България.
  Основни области на изследванията на Николай Неновски са паричната теория и паричната политика, историята на икономическата мисъл и политическата икономия. Изследва проблемите на паричния съвет в България.

 4. 4 Профил на Запознат
  Запознат
  Рейтинг: Неутрално

  проф. Николай Неновски е велик! Всички други коментари са излишни!

 5. 5 Профил на Radost
  Radost
  Рейтинг: Неутрално

  Проф. Неновски ми е преподавал в УНСС и личното ми наблюдение за него е, че той е един от най-интелигентните и мъдри хора, който съм срещала. Въпреки, че е много млад, от известно време вече е и професор. Този факт сам по себе си говори достатъчно. Има иновативно мислене и е един от родителите на българския валутен борд. Ако някой пита кой е Неновски и какво общо има той с българския борд и с БНБ, значи този човек няма и понятие какво всъщност се случва в БНБ и кои са хората, които реално вършат работа там.

 6. 6 Профил на съвестта
  съвестта
  Рейтинг: Неутрално

  до Radost:
  Да, Неновски е един от малкото учени на ниво у нас. Фактът, че се е съгласил на това абсолютно противозаконно и неморално назначение, говори много за неговите принципи и достойнство (или по скоро за тяхната липса). За съжаление поредния човек на науката, продал се за 30 сребърника.

 7. 7 Профил на жорко
  жорко
  Рейтинг: Неутрално

  честито на печелившите

 8. 8 Профил на ники
  ники
  Рейтинг: Неутрално
 9. 9 Профил на трите обувки
  трите обувки
  Рейтинг: Неутрално

  1 За да назначат за валутният борд специален човек рзначи е много лошо с този борд и скоро може да гръмне
  2 2015 Борда ще падне поне 10 пъти ако не го спасяват с изкуствено дишане
  3 Теглете си парите от банките и в Бурканбанк и то само в стъкло че алуминия може да окисли парите
  4 Има депозити на 11% в левове и какво означава това

 10. 10 Профил на prodigal
  prodigal
  Рейтинг: Неутрално

  Много добър избор, аз лично не се сещам за по-подходящ. Искрено се радвам, че се съгласил и че го избраха.

  Успехи


 11. 11 Профил на до анонимен
  до анонимен
  Рейтинг: Гневно
 12. 12 Профил на студент
  студент
  Рейтинг: Неутрално

  НИКОЛАЙ НЕНОВСКИ Е НАЙ-ДОБРИЯТ ИЗБОР, КОЙТО МОЖЕ ДА СЪЩЕСТВУВА. ЧОВЕКЪТ Е ГЕНИАЛЕН.

 13. 13 Профил на Ширлетов
  Ширлетов
  Рейтинг: Неутрално

  Неновски е невероятен професионалист! имам честта да познавам лично този велик българин и смятам, че тудно би се намерил някой по-подходящ за длъжността!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK