Родители: Правителството да помогне и за детските градини в София

Родители: Правителството да помогне и за детските градини в София

© Юлия ЛазароваСлед като правителството се зае да решава проблема с боклука на София, софийски родители също се обърнаха към министрите, за да решат и проблема с детските градини в града. Те изпратиха писмо до премиера Сергей Станишев с молба за съдействие във връзка с проблема с недостига на места в детските заведения в София. Писмото е изпратено и до кмета на София Бойко Борисов, до зам.-кмета по образованието Йорданка Фандъкова и до Народното събрание. На първото класиране за яслите и забавачките извън групите останаха около 10 хил. деца.


Родителите настояват за налагането на забрана за строеж на сгради различни от детски градини и училища на терените, отредени специално за образователните институции. Те искат държавата да наложи мораториум върху реституирането на забавачки, както и върху отдаването им под наем. Според родителите правителството трябва да отпусне целеви средства от бюджета за построяване на нови сгради за общински забавачки и училища, както и да изгради държавни градини.


На 1 юни родителите ще протестират в градината пред църквата "Св. София" заради липсата на достатъчно места в забавачките. Подобен протест имаше преди около месец.

Коментари (7)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на al
  *****
  Неутрално

  Той Станишев оправи държавата/цъфна та върза/, оправи и боклука на София/цъфна та върза, а да Новера/.. та сега остана и детските градини да оправи..

 2. 2 Профил на Wow
  *****
  Неутрално

  Ее айде сега, много пък искате.... От боклук се правят милиони, а в детските градини пари няма

 3. 3 Профил на rum4o
  *****
  Гневно

  Общината да приеме проблема с детските градини и ясли като единствен приоритет и да почне НЕЗАБАВНО и МАСИРАНО строителство на нови или ремонт на съществуващи сгради за детски градини и докато не се настанят всички деца - нищо друго да не започва да се финансира, само текущите разходи да си вървят и нищо друго да не започва тепърва да се строи от общината!!! Общинските съветници да започват всяко заседание с информация и решения по този въпрос! СПЕШНО И ОТГОВОРНО! Забравете временно за печалбите си на всяка цена и от всеки терен, приберете децата, че те и без това са толкова малко, трябва да им треперим все повече и благодарността на хиляди родители ще бъде наградата ви! Докажете, че не сте безпомощни, некадърни и корумпирани! Променете закони и разпоредби, ако трябва - заобиколете ги, тоя път за благородна кауза! РЕШЕТЕ ПОНЕ ТОЗИ БЪЛГАРСКИ ПРОБЛЕМ и ще ви простим някои други несвършени дела. Децата са по-важни от всичко!!! Или не мислите така?!

 4. 4 Профил на ..
  *****
  Неутрално

  ще видим на изборите колко им пук за децата.. за мен това е геноцид

 5. 5 Профил на ха!
  *****
  Неутрално

  Излишъка през 2006, 2007, 2008 г. бе много висок + иракския дълг 360 млн. долара.

  Тези пари можеха да се изразходят за детски градини и красиви паркове, неща от които хората ще усетят полза веднага, а в същото време парите на фона на тези излишъци щеше да е смешен.

  Излишъка трябваше да се използва за:
  - инфраструктура
  - енергетика
  - модернизация на сектор сигурност и съдебна система
  плюс такива инвестиции от които хората ще усетят ефект

  Къде отиде излишъка никой не знае. Изхарчи се за тотални глупости, както и се разкраде.

 6. 6 Профил на Идея!
  *****
  Весело

  Освен всичко това:
  - отпускане на средства от държавата
  - бъдещи частни детски градини / задължаване на нови жилищни сгради да имат място за детски градини

  Не е ли възможно, ако в някои училища има свободни помещения да бъдат превърнати поне във временни детски градини. Поне за 1000 деца мисля, че ще се намери временно решение по този метод.

 7. 7 Профил на Boris Tsvetkov
  *****
  Неутрално

  П О З И Ц И Я
  на Дискусионния клуб за социална местна политика


  Хроничният проблем с недостига на места в детските ясли и градини в столицата се превръща в катастрофа за 12 000 млади семейства, без изгледи за скорошното му решение.

  Новата електронна система за регистрация доведе до малко по-голяма прозрачност в процеса на записване, но не можа да помогне на столичната общинска администрация да реши генералния проблем – липсата на достатъчно места в яслите и градините.

  ДКСМП настоява за:

  1. Осигуряване на места за всички желаещи в общинските детски ясли и градини в София от 1 ноември 2009 година. Построяване на обещаните 60 нови детски градини във всички райони с недостиг на места.

  2. Задължаване на общинските власти да изплащат компенсации на всички родители, чието деца, въпреки желанието им и регистрацията им в системата, не могат да бъдат приети в общински детски ясли и градини. Стойността на компенсацията да е равна на годишната общинска субсидия за едно дете в предучилищно образователно заведение (около 120 лв. месечно).

  3. Приемане на решение на СОС за Мораториум върху удължаване на ползването на сгради, помещения и дворове (наети от общински и държавни структури, частни училища и частни детски градини) на съществуващи общински детски градини и на имоти, предназначени за тази цел.
  Задължаване на администрацията на СО да проведе активни преговори за предсрочно освобождаване на заети помещения и дворове на общинските детски ясли градини и незабавно да ги ремонтира и настани нови групи.

  4. Правителството да стимулира всички общини, изградили и пуснали в експлоатация нови детски градини като им възстанови средствата за проектиране.

  5. Столична община и СОС да кандидатстват (и да ни информира за всички проекти, с които досега са кандидатствали) за финансиране на реконструкции и ремонти на детски ясли и градини по фондовете на правителството и на Европейския съюз за изграждане и модернизиране на предучилищна инфраструктура.

  Очевидно ръководството на столична община в това число и Бойко Борисов смятат, че родителите на 12 000 деца са доста некачествен материал! През последните 3 години администрацията и кмета последователно твърдят, че или няма проблем или става въпрос най-много за 2-3 хиляди недостигащи места или че са в състояние да строят градини за по 15 дни. В същото време реално недостигащите места се увеличиха 4-5 пъти.

  Дискусионният клуб за социална местна политика кани всички, които са солидарни и подкрепят 12 000 семейства, за чиито деца няма място в детските ясли и градини на ПРОТЕСТ на 31.05.2009 година (неделя) от 11 часа пред Столична община (ул. „Московска” № 33, пространството около базиликата Света София и градинката).


  Дискусионен клуб за социална местна политика

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK