София прекрати договорите с четирима превозвача

Столичната община прекрати седем договора с фирми, които извършват междуградски превози. Заради системно неизпълнение са прекратени споразуменията с "Юнион Ивкони" за маршрутите от София до Сливница и Своге, на "Груп +" до Велинград, Смолян и Хисаря, на "Етап адрес" до Стара Загора и на "Монтана" до Белоградчик, Брусарци и Мартиново. Дружествата спечелиха облужването на линиите през 2007 г. след конкурс на общината за общо 95 линии.


В края на миналата година общината започна проверка как се изпълняват договорите по искане на съветниците от БСП. За 45 линии е установено нерегламентирано повишаване на цените на билетите, при други - не са били спазени условията за нови автобуси. За обслужване на линиите по прекратените договори ще бъдат обявени конкурси. Според разпоредбите на транспортното министерство линиите се възлагат от съветите на двете общини, на чиято територия са крайните спирки.


Съдът: Боклучената криза е била незаконна


Обявяването на кризисно положение в София заради боклука е било незаконно, реши Върховният административен съд. Магистратите обявиха за нищожно и създаването на кризисния щаб. Нищожността означава, че юридически този орган никога не е съществувал, както и решенията му. Щабът мобилизира пет фирми и им плати над 1.4 млн. лв., за да събират боклука паралелно с дружествата, наети от общината.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK