Цифровизацията катастрофира в съда

Ирена Кръстева получи Би Би Ти и национален ефир

Конституционният съд отмени две от новите разпоредби в Закона за електронните съобщения (ЗЕС), което направи нищожно решението на Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) първите два мултиплекса в България да бъдат изградени от една и съща компания - чешката "Тауърком". Съдът беше сезиран от депутати от опозицията.


На 5 юни КРС обяви, че "Тауърком България" е победителят в конкурса за двата частни мултиплекса в първия етап на цифровизацията. Процедурата беше обявена в началото на април и в нея участваха шест фирми. Според Конституционния съд обаче чл. 48, ал. 5 от ЗЕС, на чието основание се проведе конкурсът, противоречи на конституцията, защото ограничава свободната стопанска инициатива и не гарантира еднакви правни условия. В отменения текст се казваше, че предприятие или свързано с него лице, което има издадено разрешително за изграждане на мултиплекс, няма право да изгражда мрежа за пренос на радио- и телевизионни програми. В такава ситуация беше изпаднала австрийската ORS, която искаше да купи мрежата на БТК.


Конституционните съдии освен това отмениха параграф 5а, ал. 1 от същия закон, тъй като според тях създава специални привилегировани условия за търговска дейност, защото на един субект с един конкурс се предоставят и двете национални мрежи.
Според неофициална информация КРС е решила за мултиплексите, преди да се произнесе съдът. Председателят на комисията Веселин Божков не беше открит за коментар в неделя. Новоизбраният член на КРС Вяра Минчева заяви пред "Дневник", че не би могла да вземе отношение по създалата се ситуация, въпреки че е гласувала за взетото решение, без да уточнява кога.


Самото решение още не е публикувано в "Държавен вестник", поради което не се счита за влязло в сила. "В момента, в който това стане, всяка от останалите пет фирми, които бяха конкуренти на Тауърком", може да обжалва решението и Върховният административен съд ще го отмени", коментира юристът Радомир Чолаков. "Конституционният съд даде ясен знак, че не може два мултиплекса да имат един и същи собственик, въпреки че има едни момченца, които тропат с краченца и викат "Искам, искам!", каза Чолаков.


Всяко обжалване на процедурата ще доведе до отлагане на сроковете, предвидени в плана за цифровизацията. Очакваше се КРС всеки момент да избере победителя във втория конкурс за изграждането на три мултиплекса, което едва ли ще се случи. Според юристи сега комисията трябва да промени цялата процедура и да обяви нов конкурс за всеки отделен мултиплекс. Това означава още по-голямо забавяне на цифровизацията и по-голям риск от санкция от Европейската комисия.


"Тауърком България" е собственост на чешката "Тауърком ЦР" А.С. Според информация в последния брой на "Капитал" причината КРС да определи "Тауърком" за победител в конкурса е, че останалите пет кандидата са подали непълни документи. Участници в надпреварата бяха БТК, "Интерактив медиа сървисиз", австрийската ORS, "Техно ентъртейнмънт" и "Хану про България".


Шестица от ефирните конкурси за ТВ7


КРС издаде и 101 разрешения за местни аналогови телевизионни честоти (едната софийска честота, която първоначално беше обявена за свободна, е запазена за цифровизацията). Очаквано контролираната от Ирена Кръстева ТВ7 спечели във всички градове, за които кандидатстваше, включително София - общо 58. Другите получили нови честоти са ТВ2 (собственост на СМЕ, с консултант Красимир Гергов), каналът на варненската група ТИМ - МСат, софийският "Евроком" и телевизия "Европа" на кандидата за евродепутат от ГЕРБ Емил Стоянов. Документи за регионалните честоти бяха подадени от 16 компании, като още преди финала на конкурса много участници заявиха, че ще обжалват, ако загубят. С получените честоти ТВ7 си осигурява национално ефирно покритие, а с това и статут на задължително разпространявана програма още на първия етап на цифровизацията. Междувременно стана ясно, че Ирена Кръстева е купила и телевизия Би Би Ти. Това съобщи в. "24 часа", цитирайки досегашния собственик на медията Петър Манджуков. Предстои сделката да бъде одобрена от Комисията за защита на конкуренцията.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK