Съжителството без брак остана извън закона

Собствеността в семейството ще може да се уреди с договор

Двойките, които живеят без брак, не получиха възможност да узаконят връзката си. В предпоследния си работен ден депутатите отхвърлиха текстовете от новия Семеен кодекс, които регламентираха т.нар. фактическо съжителство. От тях можеха да се възползват поне 300 хил. души - колкото по последни данни живеят без брак.


Законопроектът, който урежда изключително важни отношения в семейството, разтрогването на брака и осиновяването, се гледа в полупразна зала. В защита на съжителството без брак се изказа Огнян Герджиков от НДСВ. Той обясни, че то трябва да се регламентира, за да има равнопоставеност между брачните и извънбрачните деца. Депутатът припомни, че повече от половината от новородените са на двойки без подпис. Десетки хиляди деца ще са без бащи и ще се чувстват втора категория, защото сме много "морални", каза Герджиков. И сега мъжете и жените могат да живеят без брак, никой не им пречи, а за децата няма проблем, защото могат да бъдат припознати от бащата, заяви Любен Корнезов от БСП. С узаконяването на фактическото съжителство мъжът в двойката щеше да се счита автоматично за баща на децата и щеше да е длъжен да ги издържа и да се грижи за тях. Освен в България проблемът със съжителството без брак в Европа не е уреден единствено в Русия и Молдова.


Семейният кодекс ще бъде приет окончателно в петък, след като десет години отлежаваше в парламента. Депутатите вече гласуваха окончателно въвеждането на брачните договори. Съпрузите ще могат да избират между три режима на имуществени отношения - общност, разделност и собственост, разпределена с брачен договор. С него семейството може да уреди собствеността и управлението на имотите по време и след края на брака, издръжката на всеки от двамата и на децата.


Новите правила улесняват разводите, като отпада изискването за поне три години семеен живот при раздяла по взаимно съгласие. Така и у нас ще са възможни разводи като по филмите - дни след брака. Има важни промени и при правилата за осиновяване - ако дете бъде изоставено и родителите не могат да бъдат установени, без формалности след шест месеца ще му се търси ново семейство.

Коментари (18)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Ончо
  *****
  Неутрално

  България, Молдова, Русия...

 2. 2 Профил на Щастливо разведен
  *****
  Весело

  Е, и ???
  Или си с брак, или без брак.
  Тези които "съвместно съжителстват"твърдят, че се обичат и си имат доверие
  Дано да е така докато се пенсионират ))

 3. 3 Профил на xXx
  *****
  Неутрално

  поне за финал едно разумно решение
  бракът не е задължителен - който иска да се жени, който не иска да не го прави, но не може пред закона и двете положения да имат една и съща тежест
  в крайна сметка гражданският брак е нищо повече от договор за уреждане на финансови и правни взаимоотношения
  договори се сключват м/у хора които не си вярват а това някак си не се връзва с тезата че щом искат да живеят заедно се обичат, вярват и си имат доверие, иначе говорим не за семейство а за домакинство

  нека тези кои не искат разни държавни чиновници да им се мешат в отношенията да не бъфат вкарвани в нови процедури

  не виждам защо някой който иска да делегира на държавата право да бъде медиатор в личните му отношения не сключи брак

 4. 4 Профил на Варна
  Варна
  Рейтинг: 931 Неутрално

  Категорично и последователно "развитие" в зададената посока. Ще ги стигнем...руснаците!

  " Бъдете промяната, която искате да видите в света" М.Ганди
 5. 5 Профил на путин
  *****
  Весело

  България, Молдова, Русия... гласувайте братя булгари

 6. 6
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

 7. 7 Профил на Ramayana
  Ramayana
  Рейтинг: Разстроено

  Съгласна съм с номер 1: България, Молдова, Русия....

  Човекът не е в намерението, а в проявлението си!
 8. 8 Профил на anonimen
  *****
  Неутрално

  Вместо да се занимават с браковете на циганите по добре да се заемат с престъпността им!

 9. 9 Профил на Минаващ
  *****
  Неутрално

  Най -сетне едно правилно решение на закона,приветствам!

 10. 10 Профил на Iwo
  *****
  Неутрално

  Става въпрос и за това тези които живеят без брак да могат да наследяват пенсия, осигуровка, имущество, както и децата им да могат да го правят. Затова в света това е навсякъде прието, и това е мотива и на хомосексуалните бракове. Но нашите депутати не са в час и не могат да погледнат по-далеч от носа си.

 11. 11 Профил на Stef5659
  *****
  Неутрално

  Както винаги, нашта държва реши да не изпуска паричките ! При двойка без брак, припознаването на деца струва доста скъпо затова някой хора дори това не правят ! Много ги е грижа за българските деца, няма що !

 12. 12 Профил на Питане
  *****
  Неутрално

  Само не мога да разбера тези които са загрижени за наследяване, пенсии, права на децата защо не сключат брак. Щом не го правят очевидно тези неща не сам им толкова важни и си търсят повод да мърморят.

 13. 13 Профил на Мария Владова
  Мария Владова
  Рейтинг: Неутрално

  Браво, ако продължавате в същият дух да работите, България може и да стане по- поносимо място за живот

  Мим
 14. 14 Профил на Гост
  *****
  Гневно

  Открай време нашите депутати и най-вече тези от БСП (като големия моралист и на възраст Любен Корнезов) се изживяват в ролята на Бог и решават, да определят кой е законен и кой не.Нима в Исус-Христовото време са се разписвали за да са законни децата им.
  Сега е времето да помислим и да решим трябва ли такива хора да ни управляват.Видов ден е близо - на по-малко от месец време.
  Нека тези, които живеем без брак, а сме някъде около 300 000 да направим така, че разни там Любен Корнезовци да си стоят в къщи и да не се надяват на нашите пари, които ние им даваме за да работят за нас, а не да ни поставят извън закона.

 15. 15 Профил на ?
  *****
  Неутрално

  Хайде, нека да си кажат тези, които съжителстват без брак, че ги е страх да не им се търси отговорност и издръжка на децата им. Затова не сключват официален договор с партньор(к)а си. А ако толкова обичат другия/другата да си направят брачен договор, в който да обяват, че всичко придобито по време на брака си го делят поравно, а не да осчетоводяват всяка придобивка и всяко малко подаръче като разход на фирмата си, въпреки че живеят само на думи в любовни съжителстване. И при първи трудности намират сиследващият/-ата и изхвърлят като мръсно коте бившите заедно с децата. Нали са незаконни взаимоотненията им, няма как 'мръсното коте' да има претенции.

 16. 16 Профил на Гост #2
  *****
  Неутрално

  Гост какъв ти е проблема да сключиш брак щом толкова те влече?

 17. 17 Профил на Гост #3
  *****
  Неутрално

  Едва ли го влече. Нали, ако има деца, взимат по-високи детски. Като самотен родител. А някои се пробват да взимат двойни детски, като попълват декларация с невярно съдържание. Веднъж майката взима детски като самотен родител, веднъж - бащата. Циганска работа, това е. А, когато двамата родители наистина се разделят от фактическото съжителстване, избягалият се спасява от издръжка. Това е реалността. Малодушие и липса на отговорност.

 18. 18 Профил на Vili
  *****
  Гневно

  Защо ли всички коментари се въртят около едно и също, ако се обичат да се оженят или т.н. и т.н.
  Колко хора се замислят върху факта, че фактическото съжителство става приоритет най-често на хора, преживели неуспешни 1,2 или 3 брака или преживени драматични разводи. На хора на възраст след 40-45 години, без перпектива за общи деца, на хора на които най-малкото им е неудобно да се женят при наличето на зрели деца, внуци и т.н.
  Но често това нерегламентирано съжителство често създава административни и правни проблеми при решаване на доста казуси в ежеденвието на съвместния живот. Изобщо, много едностранно и късогледо се разисква въпроса, да не споменавам, че всички тези институции, които тръбят "против" го правят, защото печелят от нашата радост и мъка и ако се сключват все по-малко бракове и има по-малко разводи, бизнесът им ще позавехне!!!

 19. 19 Профил на werginija
  werginija
  Рейтинг: 462 Весело

  Иво, имуществените и финансови взаимоотношения се уреждат с договори по съответния закон. Това с брака като предпоставка за уреждане на подобни взаимоотношения дава възможност за злоупотреби особено ако пред някой от партньорите въпросът за брак е поставен като условие.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK