Парламентът облекчи осиновяванията

След като новият кодекс влезе в сила, ще бъдат ускорени международните осиновявания на над 40 деца, сочат данни на Министерството на правосъдието. <br />

© Цветелина Ангелова

След като новият кодекс влезе в сила, ще бъдат ускорени международните осиновявания на над 40 деца, сочат данни на Министерството на правосъдието.Парламентът облекчи процедурата за осиновяване на дете, като прие окончателно текстовете от новия Семеен кодекс.


Осиновяване без съгласието на родителя вече ще се допуска, когато детето е настанено в социален дом, а бащата или майката шест месеца не го потърсят без основателна причина.


Няма да се иска съгласието на родител и ако той не полага трайни грижи за детето си, не плаща издръжка или го отглежда и възпитава по вреден за развитието му начин.

Родителите ще плащат издръжка, ако това не им създава особени затруднения, и на пълнолетните си деца до 25-годишна възраст, ако са студенти и не могат да се издържат, гласят приети текстове. Родителите ще плащат издръжка до 20- годишнината на децата си, ако през това време те учат в средно училище. Родителите дължат издръжка на децата си независимо дали са работоспособни и могат да се издържат от имуществото си. Отпадна предложението непълнолетният да има право самостоятелно да иска и да получава издръжката. Кодексът предвижда и задължения за децата - да уважават родителите си, бабите и дядовците си и да им помагат, а когато навършат пълнолетие - и да се грижат за тях.

Ключови думи към статията:

Коментари (5)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Убитак
  *****
  Неутрално
 2. 2 Профил на Pesho
  *****
  Неутрално
 3. 3 Профил на Terter
  *****
  Неутрално

  Много е важно да улеснят международните осиновявания. Колкото и да ни е странно има много двойки чужденци, които не се притесняват и искат да осиновяват циганчета, но държавата по-скоро им пречи. Какво става с тези деца всички могат да видят на улицата. Превръщат се в неграмотно и асоциално население, което бързо се възпроизвежда в още по-неграмотно и асоциално население.

 4. 4 Профил на ?
  *****
  Неутрално

  За настанено дете в социален дом трябваше да приемат биологичните родители да плащат до неговото пълнолетие издръжка, ако не се намери някой да го осинови.

  По този начин ще се ограничи изоставянето на деца и на държавният бюджет нямаше да тежи толкова отглеждането на такива деца, родени с малформации. Така, постепенно ще се закрият тези домове, а потенциланите родители ще се дисциплинират да мислят преди да създават деца дали могат да ги издържат. Така е в много страни по света и затова там няма домове, а не защото хората там се раждат по-морални оттук.

 5. 5 Профил на ?
  *****
  Неутрално

  Тертер, много по-важно е според мен да приучат българите да бъдат отговорни, когато създават деца. По-горе съм посочила как това става принудително, ако няма самосъзнание. Със задължително плащане на издръжка от биологичните родители до пълнолетие.

  А сега законът поощрява безотговорността в родителите, които изоставят децата си, като безусловно приемат да се грижат за децата им. Криворазбрана отговорност на държавата към тези деца, според мен. Само и само, за да се оправдае съществуването на такива домове и персоналът в тях, които струват многократно повече, отколкото да се помага временно с намиране на работа и фин. стабилизиране на самотни родители и приемни семейства.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK