Лекарствената агенция ще намалява регистрационните такси

Производството на лекарства в големите заводи е изцяло съобразено с изискванията на ЕС, но съвсем не е така в малките предприятия<br />

© Цветелина Ангелова

Производството на лекарства в големите заводи е изцяло съобразено с изискванията на ЕС, но съвсем не е така в малките предприятияИзпълнителната агенция по лекарствата /ИАЛ/ обмисля да намали таксите за регистрация на медикаментите и за другите дейности, които извършва. В момента те са между 1000 и 30 хил. лв. и са най-високи в Европейския съюз, за което агенцията е критикувана многократно. Това стана ясно на среща на Българската генерична фармацевтична асоциация /БГФарма/ и директорът на ИАЛ доц. Жасмина Мирчева.


Тази практика ще се промени и агенцията ще преразгледа тарифата за таксите, обеща Мирчева. Според нея трябва да се работи и за облекчаване на самите процедури по регистрация, които в момента са неоснователно тромави и неефективни.


Бизнесът постави и въпроса за пиратството на лекарствени продукти и занижените резултати от страна на контролните органи. По този повод беше постигнато споразумение за съвместно изработване на процедурен ред, който да подобри контрола и борбата с фалшивите медикаменти. Сега индустрията в България губи милиони левове от фалшивите препарати, каза Росен Казаков, изпълнителен директор на БГФарма.


Диркторът на ИАЛ се ангажира също да се създаде регистър на производителите на лекарства в страната, в който да се записва и техния статут по отношение на стандарта за добра производствена практика. В момента у нас над 70 фирми произвеждат медикаменти, като повечето имат сертификат за качество, но за някои не е ясно как са го придобили.
Крайно време е да се промени отношението на агенцията по лекарствата към производителите и да започнем да работим като партньори, заяви Огнян Донев, председател на БГФарма. Според него само по този начин се постигат добри резултати.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK