София ще стъкмява на печалба резултатите на общинските фирми

Отчетената загуба била неправилно разбрана

Доволни сме от това, което постигна общинската икономика на София през 2008 г. До този извод стигна председателят на общинския съвет Андрей Иванов, въпреки че общият резултат на дружествата е загуба от 4.7 млн. лв. при печалба от 8 млн. лв. за 2007 г. Отчетите на фирмите трябваше да бъдат гласувани от общинарите в четвъртък, но докладът беше отложен с обяснението, че трябва да се прецизира.


Документът, в който се вижда, че общинската икономика е на загуба, беше представен за пръв път във вторник от зам.-кмета Минко Герджиков в бюджетната комисия, но не беше гласуван, тъй като съветниците не бяха съгласни с изводите. Общинарите и кметът Бойко Борисов били ядосани и от това, че зам.-кметът не е спазил препоръките им как да представи данните и ги написал като в предишните години, казаха източници от ГЕРБ. В четвъртък общинари от групата на Борисов обясниха, че е правилно да се разделят фирмите от болниците и дружествата да се групират на транспортни и работещи на пазарен принцип. Така щяло да се види, че всъщност общинските компании са на печалба. Неправилно Герджиков направил общи таблици с показателите, откъдето идвала загубата.


Основните загуби са генерирани от транспортните дружества и лечебните заведения, обясни Иванов. Той каза, че превозвачите не печелят, защото изпълняват социални функции, а и освен това държавата още не е превела субсидията за транспорта. Иванов твърди, че печалбата на "пазарните" фирми е нараснала главоломно спрямо предходната година. Резултатът за 2008 г. е 11.4 млн. лв., което е повишение със 153%, а само на "Софинвест" печалбата е 262%, обясни той. Според Данаил Кирилов (ГЕРБ) "упрек за влошените финансови резултати може да се отправи само към "Пазари-юг", което регистрирало по-малка печалба. Проблеми винаги има, но отделяме голямо внимание на контрола, каза Андрей Иванов. В подкрепа на това той съобщи, че новото ръководство на Първа многопрофилна болница засякло, че предишните шефове изплатили фактури за 1.9 млн. лв., без да получат нищо срещу парите.


Чистачите ще получават повече


Общината ще увеличи парите за чистене на града. В бюджета за 2009 г. са отделени над 80 млн. лв. за осемте чистещи фирми, но те няма да стигнат заради по-високите цени на услугите. Още не е ясно какво ще е повишението. Заради финансови проблеми на организациите за оползотворяване на опаковки общината ще намали кофите за разделно събиране в кварталите "Люлин" и "Младост", въпреки че то е задължително. Освен това цветните контейнери ще се вдигат по-рядко.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK