Гей парад ще се проведе в София

Гей парад ще се проведе в София

© Георги КожухаровГей парад "Rainbow Friendship" ще се проведе днес в София. Шествието, което ще започне от НДК е организирано от коалиция неправителствени организации и представители на бизнес сектора. Столичната община е разрешила провеждането на шествието, като предварително "начертания" маршрут е от моста до НДК, по ул. "Фр. Нансен", бул. "В. Левски", ул. "Граф Игнатиев", ул. "Любен Каравелов" и ще приключи пред "Червената къща". Организаторите са заявили, че очакват окоо 300 души.


Това ще е второто такова събитие, след като миналата година Българската гей организация "Джемини" проведе парад "Аз и моето семейство", който премина под засилена полицейска охрана и провокации от крайни националисти и православни организации. Повече от 80 души бяха арестувани. Сред задържаните беше и лидерът на Българския национален съюз Боян Расате. Тогава се събраха около 150 човека.
В началото на седмицата студенти от богословския факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски" организираха шествие, срещу планирания гей парад. Вчера протестанти и католици се обявиха също срещу парада. "Признавайки правото на всеки свободно да определи своята сексуална ориентация, не означава, че трябва да утвърждаваме хомосексуализма и да поощряваме разрастването му чрез подобни обществени събития и прояви. Напротив, като християни ние изразяваме своята готовност да помогнем с каквото можем за възстановяването на тези хора.", се казва в общата декларация на представителите на християнските вероизповедания.


На 27 юни светът ще отбележи 40-тата годишнина от революционните събития в "Stonewall", Ню Йорк, когато се положени основите на международното LGBT(lesbian, gay, bisexual, transgender - лесбийки, гей, бисексуални, транссексуални) движение за равни права.
Събитието ще започне с пресконференция на тема "(Как) да откриваме словото на омразата и престъпленията от омраза?". След това ще има шествие по софийските улици, културна програма в "Червената къща". Парадът е подкрепен от около 10 чуждестранни посолства, като организаторите твърдят, че специални гости ще са депутати от Европейския парламент, представители на международни организации за равни права и популярни артисти и певци.


.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK