"Флашките" по границите от сряда отпадат за граждани на ЕС

Системата за преминаване на границите с т.нар. флашки от сряда отпада за всички граждани на Европейския съюз, влизащи в България. Това стана, след като на Калотина в понеделник имаше блокада заради многото чакащи. От министерството на държавната администрация (МДААР) обвиниха Гранична полиция, че решаването на проблема с опашките по пунктовете вече зависи изцяло от тях. Още в понеделник пътната агенция обяви, че влизащите шофьори от ЕС вече няма да са длъжни да купуват винетки от граничния пункт, както беше досега, а това може да стане от най-близката бензиностанция.


Флашките са проблем на Гранична полиция и можеха да бъдат премахнати още през февруари, заявиха от МДААР. "Проектът единен фиш не предвиждаше такива устройства, данните трябваше да се пренасят чрез мрежа, в която се свързани всички компютри на границата. Но МВР отказа да свърже своите заради съображения за сигурност", обясниха от ведомството на Николай Василев. През февруари правителството прие постановление, според което системата "единен фиш" трябваше да отпадне за гражданите на България и ЕС. "Абсолютно от всички служби ни саботираха и искаха да покажат колко неуспешна е системата. А тя не е добра за тях, защото не могат да се взимат пари. Ние я въведохме и вече не сме в играта - всичко е в ръцете на Гранична полиция", обясниха от МДААР. От Гранична полиция заявиха, че изцяло подкрепят "идеята за категорично противопоставяне на корупционната среда". Но според тях проектът е имал несъвършенства, които са се отразили на качеството на контрола. "Нашите партньори от самото начало са знаели, че в информационната система на МВР не могат да се включват външни потребители, тъй като тя съдържа класифицирана информация", казаха от Гранична полиция.


Системата "единен фиш" беше въведена през лятото на 2008 г. на 11-те гранични пункта с държави, които не са членки на ЕС, като целта беше да се ограничи корупцията. Всеки, който влизаше в страната, получаваше на първото гише преносима памет, която връщаше на последното. В устройството се въвеждаха паспортните данни, информация за колата и пътниците, както и винетната такса. За две години в системата бяха вложени над 1.4 млн. лв., като според последната информация на МДААР приходите в бюджета са се увеличили с 11 млн. лв., защото е ограничена корупцията.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK